fbpx

Joyce over haar pestverleden: ‘Ik ben wel echt een survivor’

Deze week is het de week tegen pesten en wij van WENDY spraken Joyce Rising hierover. Zij is in het verleden zelf gepest en startte haar eigen crowdfunding campagne op. Samen met anderen heeft zij een videoclip opgenomen genaamd: ‘Proud to be me’. Zondag 23 september geeft zij een benefietspektakel in de Gigant in Apeldoorn. Het opgehaalde geld gaat naar stichting omgaan met pesten. Met wie Joyce een samenwerking aanging om de boodschap van de videoclip zoveel mogelijk te verspreiden. 

Kun je iets vertellen over je eigen pestverleden?

‘Het begon eigenlijk al op de basisschool, maar dat bleef bij treiteren. Eenmaal op de middelbare school werd het serieuzer. Klasgenoten gingen mij opwachten, aan mijn haren trekken, slaan en zeggen dat ik lelijk was. Als je elke dag hoort: ‘je bent lelijk, je bent lelijk’, dan ga je dit vanzelf geloven. Ik ging na een tijdje voor de spiegel staan met de gedachte: ben ik nou echt zo lelijk? Dit deed echt iets met mij. Ik was ook heel introvert en verlegen, dus ik durfde de klasgenoten niet van mij af te slaan. Mensen vroegen altijd waarom ik dat niet deed, maar zo werkte het gewoon niet. Ze waren altijd met meerderen.’

Wat heeft dit met je gedaan?

‘Ik trok me steeds meer terug, werd stil en heel verdrietig. Ik hou heel erg van muziek en zingen. Daardoor kwamen na een tijdje ook weer pesterijen. Ik werd uitgelachen en ze zeiden dat ik er niks van kon. Ik weet precies dat moment nog. Als 13-jarig meisje had ik besloten dat ik nooit meer zou gaan zingen, maar dat hield ik niet vol. Ik voelde dat ik er kracht uit kon halen. Het was een enorme uitdaging om in mijzelf te blijven geloven. Zeker als er meerdere teleurstellingen kwamen, want je bent toch enigszins beschadigd. Maar ik ben echt een doorzetter. Ik kijk mezelf dan aan in de spiegel en denk: ‘ik ben wel echt een survivor‘. Daar haal ik kracht uit waardoor er weer mooie dingen gebeuren.’

Proud to be me

‘Met deze video wil ik een statement maken. Ik hoop dat veel mensen het gaan zien, dat het ze raakt en dat het zo ook kracht zal geven. Dit gebeurde bij mij wel toen we de video aan het opnemen waren. In de videoclip zijn mensen te zien die voor een spiegel staan. Op de spiegel staan scheldwoorden. Als ik dan zo’n klein jongetje voor de spiegel zie staan dan raakt mij dat. Ik besefte dan weer dat dit nog steeds gebeurt. Dat doet mij pijn om te zien, omdat ik precies weet wat zij voelen. Een meisje zij erover ‘het maakt me kapot’. Een meisje van elf jaar die dat zegt, echt verschrikkelijk! Joyce hoopt de mensen die zijn gepest een hart onder de riem te steken met haar liedje en de videoclip: ‘Wees trots op wie je bent, ondanks dat je bent gepest. Iedereen is uniek en je mag zijn wie je bent’, vertelt de videoclip. Wat ik ook heel mooi vind is dat Stichting Omgaan met Pesten een gratis lespakket #proudtobeme voor scholen en andere organisaties heeft ontwikkeld bij de videoclip. Dit is al meer dan 900 keer verspreid. Dat vind ik geweldig!

Is er iets of iemand die jou had kunnen helpen?

‘Eén ding dat ik vroeger niet had, is social media. Natuurlijk kun je aan de ene kant zeggen dat er een hele druk wegvalt, wat ook zo is. Aan de andere kant kan ik ook zeggen dat ik nooit iets heb kunnen opzoeken, zoals zo’n videoclip die ik nu heb gemaakt. Dat is de reden waarom ik dit nu doe. In mijn tijd werd er ook niet veel over gepraat. Alles is nu veel meer bespreekbaar en dat is het mooie aan de tijd van nu. Daarom wilde ik een video maken die zo goed bereikbaar is voor kinderen, ouderen, iedereen eigenlijk. Het zorgt ervoor dat ik mensen bewust maak van de schade die pesten met zich mee brengt, maar ook dat het je sterker kan maken en je niet de enige bent.

Hoe heb jij je geluk gevonden?

‘Dat klinkt heel cliché als ik het zeg, maar echt in de kleine dingen. Zoals mijn kat die zich goed voelt en bij mij in de tuin ligt te rollen. Maar een heerlijk kopje koffie, een goed gesprek met iemand of heerlijk lachen, dat zijn toch de dingen waarin ik het meeste geluk vind. Het zit echt in de kleine dingen!’

Cover CDhoesproudtoveme Joyce over haar pestverleden: 'Ik ben wel echt een survivor'

Zou jij het benefietconcert van Joyce willen bijwonen? Klik hier! WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF