fbpx

Mandy helpt moeders over de hele wereld met Stichting MommaLuv: ‘Ik ben de rijkdom aan het herverdelen’

Overrompeld met rompers. Bedolven onder de knuffels. Als kersverse moeder ontvang je veel kraamcadeautjes. Geef jij deze liefde liever aan een moeder die het hard nodig heeft? Mandy Ladan, oprichtster van Stichting MommaLuv, weet hier alles van.

MommaLuv verbindt jou, voordat je kindje er is, aan een mama-to-be in Afrika. Deze vrouw is rond dezelfde tijd uitgerekend als jij. Dankzij donaties van jouw kraambezoek, ontvangt zij een babypakket met basisbenodigdheden uit jullie naam. Zo geef je nóg een kindje een gezonde en veilige start. Misschien wel het meest betekenisvolle kraamcadeau dat er is.

Zelf zwanger

‘Het begon allemaal 13 jaar geleden toen ik zelf zwanger was van mijn oudste dochter. Ik was 24 jaar oud, en hoewel de zwangerschap niet gepland was, was ze meer dan welkom in ons leven. Als eerste ouders in onze vriendengroep en familie, werden we overladen met cadeautjes. Ons kleine appartementje was al snel gevuld met spullen voor de baby. Langzamerhand begon ik me af te vragen: wat als we deze liefde kunnen geven aan moeders die het echt nodig hebben?’

Mooi initiatief

‘Het idee voor MommaLuv kwam vrijwel direct in me op. Ik benaderde mijn hele adresboek en al snel kwam ik via een journalist in contact met een vroedvrouw uit Oeganda. Zo vond ik drie vrouwen die rond dezelfde tijd uitgerekend waren als ik.

Achteraf kreeg ik foto’s van de moeders en baby’s met de spullen uit het door ons gedoneerde pakket. Het voelde zo goed om iets voor hen te kunnen betekenen. Mijn hele omgeving werd enthousiast van dit idee, dus besloot ik om meer Nederlandse moeders aan moeders uit het buitenland te koppelen.’

Uniek

‘Het idee van MommaLuv bleek uniek te zijn, want er was geen enkele organisatie die precies deed wat wij deden. Ik probeerde patent op het idee aan te vragen, maar dit bleek niet te kunnen. Dus besloten we MommaLuv officieel te maken en als stichting verder te gaan. Soms kreeg ik aanbiedingen van grotere organisaties die het idee wilden overnemen, maar ik wilde iets persoonlijkers, iets waarbij we direct contact kunnen hebben met de mensen die we willen helpen. Zo delen we met iedere moeder het persoonlijke verhaal en de foto’s van de moeders die zij helpen.’

Andere mentaliteit

‘Alhoewel deze buitenlandse moeders vaak in barre omstandigheden leven, heb ik met eigen ogen gezien hoe zij toch positief in het leven weten te staan. Hun prioriteit is namelijk het voeden van de monden, en het opvoeden van de kinderen. Dit gebeurt vaak in groepen, zo delen ze de lusten en lasten samen. Deze vrouwen hebben veel minder dan wij, maar lijken tevredener in het leven.

Iedere keer dat ik terugkom uit Afrika en dit gezien heb, weet ik dat ik dankbaar moet zijn voor wat ik heb. De uitgestreken gezichten op straat, storen me op die momenten dan ook enorm. Ook krijg ik van mijn dochters terug dat ik net wat strenger ben, nadat ik op reis ben geweest. Als ze de korstjes van het brood laten liggen, kan ik daar op die momenten wel iets van zeggen. Ik hoop dat ik mijn dochters ooit, in milde mate, kan laten zien wat ik heb gezien.’

Over MommaLuv

Ben of ken jij iemand met een afgeladen huiskamer vol overtollige cadeaus? Neem dan eens een kijkje op www.mommaluv.nl. “We zullen ons dagelijks blijven inzetten voor moeders en baby’s over de hele wereld, want samen kunnen we echt het verschil maken.”

Fotografe: Ayla MaagdenbergWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF