fbpx

Make-A-Wish wil wens vervullen van ernstig zieke Yassir

Hanneke Verburg, de nieuwe directeur van Make-A-Wish Nederland, vertelde ons over een ontroerende mail van een voor haar onbekende man. Hij had haar e-mailadres gekregen via een zakenrelatie die haar goed kende. Hij mailde haar met een vraag die, toen ze hem las, haar hart raakte. Het ging over de ernstig zieke Yassir, de kleinzoon van een van zijn basketbalvrienden… De brief wil ze graag met jullie delen en ze schreef er een blog over.

Hanneke: ‘Deze man basketbalde samen met een paar’ oude mannen’, zoals hij zelf mij later vertelde. Een van zijn teamgenoten heeft een kleinkind, dat ernstig ziek is. In de mail aan mij stond ook de mail die deze opa aan zijn teamgenoten had gestuurd om hen mede te delen dat hij voorlopig even niet van de partij was. Het bericht luidde als volgt:’

Teamgenoten,

Veel van jullie hebben hun medeleven getoond met de strijd die Yassir voert tegen de tumor in zijn hersenen. Hartelijk dank voor jullie warme woorden.

Helaas is vandaag de wereld voor hem, (…….) en mij ingestort. De uitslag van de kweek wees uit dat hij de meest kwaadaardige tumor in de hoogst mogelijke graad heeft. Hoewel de operatie buitengewoon succesvol verlopen is, de MRI uitwees dat hij schoon is en zijn herstel extreem voorspoedig verliep, is zijn prognose erg slecht. De tumor laat sporen na in zijn hersenen en de kans dat die binnen een jaar terugkomt is erg groot. Een klein sprankje hoop is dat de overlevingskans voor kinderen iets groter is dan die van volwassenen. De artsen gaan nu hun uiterste best doen om te bereiken dat hij tot dat hele kleine groepje gaat behoren dat het wel redt.

Hij is op dit moment thuis en voelt zich fysiek goed. Psychisch heeft hij natuurlijk meer te verwerken dan je van een jongen van zijn leeftijd mag verwachten. Over een week of vier krijgt hij chemotherapie in tabletvorm en radiotherapie.

Zelf voel ik me totaal verslagen en dat geldt ook voor (…..). Ouders en grootouders horen letterlijk en figuurlijk voor hun kinderen te sterven en nu overkomt dit mijn oudste kleinkind, die de eerste acht jaar van zijn leven bij ons in huis woonde en méér dan mijn kleinkind was, mijn oogappel. Ik ben kapot.

Jullie zullen begrijpen dat basketbal in deze omstandigheden niet tot mijn mogelijkheden behoort.

Wens

‘Toen ik deze verdrietige woorden las, heb ik direct de telefoon gepakt om te kijken hoe ik kon helpen. De teamgenoten van Opa waren al bezig om geld in te zamelen om Yassir en zijn Opa naar een NBA-wedstrijd (NBA staat voor National Basketball Association en is een van de meest prestigieuze basketbalcompetities van de wereld red.) te laten gaan. De man die mij mailde, wist blijkbaar niet van het bestaan van Make A Wish totdat mijn netwerkrelatie hem vertelde dat ik directeur ben geworden van deze mooie stichting. Toen ik kantoor belde om het proces in gang te zetten bleek dat het AMC Yassir al had aangemeld en het kantoor had het wensteam al benaderd. Dat was fijn! Ik vroeg of ik mee mocht want ik voelde me inmiddels verbonden met deze wens.

Op bezoek bij Yassir

Samen met Frans de Rouw, vrijwilliger wenshaler ben ik afgelopen zondag bij Yassir langs gegaan. Een prachtig mooie winterdag met sneeuwbedekte straten. We spraken eerst af in het lokale cafe om kennis te maken en voor te bespreken. Toen het moment gekomen was om naar Yassir’s huis te wandelen, was ik best gespannen.

We werden heel warm ontvangen door het gezin. Het gesprek was een mooie ervaring. Heel bijzonder om dit te doen. Mooi om te zien hoe Frans het gesprek had voorbereid en hoe hij die voerde. De cadeautjes voor Yassir en zijn zusjes maakten de sfeer licht en spontaan. Yassir vertelde inderdaad over zijn droomwens om een NBA-wedstrijd mee te maken. Het liefst van de Golden State Warriors. Ik had zo veel respect voor hem hoe hij in dat gesprek zat. Zoveel rust, positiviteit en vechtlust.

Eerste keer

Na afloop liepen Frans en ik terug naar onze auto’s. Voor mij was het de eerste keer dat ik bij een wenshaal gesprek was. Voor Frans zeker niet en toch raakte ook dit gesprek hem weer en zeiden wij allebei… We gaan zo ons best doen om deze wens mogelijk te maken. Ik gun het Yassir en zijn familie enorm. De kracht die hij uit deze wensvervulling haalt, zal hij nog hard nodig hebben! En ik begrijp goed dat dit de drijfveer voor ons allemaal is en wat een prachtig werk dit is om te mogen doen!’

Wendy ambassadeur van Make-A-Wish Nederland

Make-A-Wish Nederland is een organisatie die zich inzet om wensen van ernstig zieke kinderen tussen de 3 en 18 jaar in vervulling te laten gaan.

Beeld: Shutterstock en YoutubeWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF