fbpx

Maatjes Plien en Bianca zijn vrienden voor het leven

Cabaretières en actrices Plien van Bennekom (47) en Bianca Krijgsman (50) leerden elkaar kennen op de Academie voor Kleinkunst. Dat is inmiddels 29 jaar geleden, maar ze zijn nog lang niet uitgepraat. Over paniek, kattenkots en chic oud worden.

Paniek op het platteland

Plien: ‘Bianca en ik denken over veel dingen hetzelfde. Wij zijn allebei niet van het groots en meeslepend leven. ’s Avonds treden we op, maar overdag maken we de kattenbak schoon. We gaan niet even op en neer naar Ibiza om daar te loungen, of hoe noem jij dat ook weer?’

Bianca: ‘Föhnen. Dat zegt mijn neef altijd, het betekent gewoon chillen.’

P: ‘Maar ik denk ook dat we op elkaar lijken omdat we elkaar al zo lang kennen. Ik heb veel van jou overgenomen.’

B: ‘Als je mij niet had gekend, was je misschien een heel ander iemand geweest.’

P: ‘Dan lag ik nu wel op Ibiza te föhnen.’

B: ‘Een vriend van ons vindt het eng, zoveel als wij op elkaar lijken. Ik kwam een keer bij hem thuis en zei: “O, je hebt een nieuwe boekenkast. Wat een leuke stoel. Ha lekker, koffie!” Komt Plien even later binnen en zegt: “Hé, een andere boekenkast. Leuke stoel! Ja koffie, lekker.” Hij dacht: hoe kán dat nou?’

P: ‘Maar Bianca is wel minder paniekerig dan ik. Ik heb een abonnement op paniek. Zo ben ik net van Amsterdam naar het platteland verhuisd. Een heel gedoe. Dan kan Bianca, die al heel lang op het platteland woont, mij geruststellen. En dingen zeggen als: “Misschien vind jij het erg om de stad uit te gaan, maar je hebt nog met vier anderen te maken die het misschien wél leuk vinden.” Dat helpt dan, dat ze mij de les leest op een lieve manier. Dus nu zit ik te verpieteren in een dorp.’

B: ‘Dat is mijn schuld. Maar ik heb ook vaak gezegd: “Doe het niet, je wordt gek.” Ik ben een weegschaal, ik bekijk altijd alles van twee kanten.’

Kletsen in de bus

P: ‘Als we toeren met een voorstelling zitten we vaak uren in ons busje. Dan bespreek ik met Bianca alle details van mijn leventje. Wat dat betreft is Bianca uniek voor mij. Met anderen heb ik het toch meer over de grote lijnen, over welk kind nu naar welke klas gaat en zo. Met Bianca kan ik praten over hoe een ontstoken wondje van mijn zoontje er vandaag uitziet in vergelijking met gisteren. Het is heel fijn om zo’n vriendin te hebben. Na een tournee zien we elkaar veel minder en kan ik haar echt missen.’

B: ‘Ik moet me dan altijd beheersen om haar niet te gaan stalken. Ik stuur de hele tijd berichtjes: wat ben je aan het doen? Met wie?’

P: ‘Als ik niet meteen reageer, bliept ze: kwaad zeker?’

B: ‘Ik wil op de hoogte blijven. Maar af en toe is het lekker om een beetje meer afstand te hebben. Omdat we heel veel samen zijn; ik breng meer tijd door met Plien dan met Diederik. Ik vermoed dat mensen ons benijdenswaardig vinden, dat ze denken: had ik ook maar iemand met wie ik leuke dingen kon maken. Dat is ook heel fijn. Ik weet alleen niet of we over 25 jaar nog hetzelfde doen. Misschien moeten we dan meer iets tonelerigs maken. Het is waarschijnlijk geen goed idee om dan nog heel erg te gaan dansen.’

P: ‘Dat lijkt me ongemakkelijk om te zien.’

B: ‘Het moet aangepast worden aan de leeftijd. Maar ik denk wel dat ik nog wil werken. Als nu overdag de kinderen naar school zijn, weet ik al niet wat ik moet doen. Al is er natuurlijk altijd wel wat op te ruimen in huis.’

P: ‘Nou! Vanochtend nog, kattenkots.’

B: ‘Ik heb wel een beeld van later als we bejaard zijn. Ik ga vrij vaak naar het DeLaMar Theater en daar zag ik soms actrice Ellen Vogel met haar vriendinnengroepje. Allemaal leuk gecoiffeerd en met mooie kleren. Ik hoop dat ik later ook zo word. Dan ga ik ’s middags witte wijn drinken en dan naar het theater of het Concertgebouw.’

P: ‘Of we hebben verweerde huiden met couperose en komen helemaal nergens meer. Dan staan we alleen maar met een riek in de tuin bladeren te prikken. Maar ik hoop dat ’t het Concertgebouw en wijn en damestassen wordt.’

Plien en Bianca maakten cabaretprogramma’s en de tv-serie Zaai. Ze hadden rollen in films, tv-series en Koefnoen. Ze schreven samen ook columns, gebundeld in ‘Jij nog wat te klagen’? Bianca woont samen met Diederik van Vleuten en is moeder van Lizzy, Bobby en Lynn. Plien is getrouwd met Jeroen Wassmer en moeder van Mees, Tijn en Tess.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF