fbpx

Lindy’s schoonzusje stal geld van haar schoonmoeder: ‘Ze heeft nooit een cent terugbetaald’

Vandaag is het de Internationale dag tegen Ouderenmishandeling. We delen daarom het verhaal van Lindy (39), die ontdekte dat haar schoonzusje geld van haar schoonmoeder stal. Het geld werd nooit terugbetaald en in de familie heeft niemand het er meer over. ‘Toch ben ik blij dat mijn schoonmoeder nu beschermd is.’

‘Mijn schoonmoeder is 67 jaar. Ze is een enorme digibeet. Mijn schoonzusje hielp haar daarom met internetbanieren. Ik vermoedde dat mijn schoonzusje dan ook weleens stiekem geld naar zichzelf overmaakte. Ze zat in de schuldsanering en had geen werk. Toch had ze geld om te verhuizen en op vakantie te gaan. Dat klopte toch niet? Ik besprak mijn zorgen met mijn man. Die zag er het kwade niet van in. Hij dacht dat zijn zusje dan wel wat geregeld zou hebben. Toch zat het mij niet lekker. Ik praatte erover met mijn eigen moeder en mijn beste vriendin. Ook zij dachten dat er meer achter zat.

Wat zou mijn schoonmoeder ervan vinden als ik het eens bij haar zou aankaarten? We kennen elkaar al 20 jaar en onze band is goed, maar het is nogal wat om mijn schoonzusje hiervan te beschuldigen. Ook was ik bang dat ik zou overkomen als een betweter. Mijn man en ik hebben het goed voor elkaar, mijn schoonzusje iets minder. Dat weet iedereen in de familie en ik wilde dat niet wéér benadrukken. Maar als mijn vermoedens klopte, dan moest ik mijn schoonmoeder toch beschermen?’

Spaarrekening leeggehaald

‘Toen mijn schoonmoeder tijdens een etentje zei dat ze niet meer kon inloggen op haar bankrekening, wist ik het zeker: er was meer aan de hand en ik moest in actie komen. Mijn kinderen van 7 en 12 jaar waren er op dat moment bij, dus ik besloot op een later moment terug te komen op haar opmerking.

De week erop zag ik haar weer. Ik raapte al mijn moed bij elkaar en kwam terug op het gesprek. Ik was zo bang voor haar reactie, maar mijn schoonmoeder was juist blij dat ik erover begon. Zij schaamde zich en vond het lastig er zelf over te beginnen. Ze vertelde dat ze had ontdekt dat ze rood stond, maar dat kon helemaal niet. We zijn toen samen naar de bank gegaan om alles uit te zoeken. Het bleek dat mijn schoonzusje niet alleen geld van de lopende rekening had afgeboekt, ze had ook de spaarrekening van mijn schoonouders leeggehaald. Het ging om een bedrag van zeker 10.000 euro.

De bank adviseerde mijn schoonmoeder aangifte te doen, maar dit wilde ze niet. Het is en blijft haar dochter. Wel hebben we er alles aan gedaan om het financiële misbruik te stoppen. We hebben nieuwe rekeningen geopend, zodat mijn schoonzusje niet meer bij de rekeningen van mijn schoonouders kan. Ook heb ik mijn schoonmoeder geleerd hoe ze moet internetbankieren. Dan hoeft ze mijn schoonzusje daar niet meer voor te vragen.’

Nooit iets terugbetaald

‘Mijn schoonmoeder heeft mijn schoonzusje aangesproken op wat ze heeft ontdekt. Ze heeft sorry gezegd, maar er is nog geen cent terugbetaald. Mijn schoonmoeder wil dat zo min mogelijk mensen in de familie het weten, dat vind ik lastig. Mijn schoonzusje is verhuisd en ziet mijn schoonmoeder minder, maar ze hebben nog steeds contact en als we met de hele familie samenzijn voor bijvoorbeeld een familieweekend, doet iedereen alsof er niets aan de hand is. Dat vind ik lastig. Het irriteert me als mijn schoonzusje geld uitgeeft tijdens een familieweekend, dan denk ik alleen maar aan wat ze mijn schoonouders heeft afgenomen. Toch ben ik heel blij dat ik in actie ben gekomen, mijn schoonmoeder is nu beschermd.

Als ik achteraf terugkijk, denk ik dat mijn schoonmoeder mij al eerder hints heeft willen geven. Ze zei bijvoorbeeld dat ze wel erg veel geld kwijt was aan haar dochter. Had ik haar maar eens eerder gevraagd of het allemaal lukte met de financiën. Dan hadden mijn schoonouders die nieuwe auto waar ze zo hard voor hadden gespaard wel kunnen kopen.’

Dag tegen Oudermishandeling

Jaarlijks ongeveer 170.000 thuiswonende ouderen (65+) slachtoffer van ouderenmishandeling zoals lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling. 1 op de 20 ouderen krijg hiermee te maken. Vandaag is het de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor het geweld tegen ouderen. Belangrijk hierbij is dat mensen in de omgeving van ouderen in actie komen als ze ouderenmishandeling vermoedden. Want hoe moeilijk en spannend het ook is om erover te praten; het houdt niet op, totdat je iets doet.

Meer powerstories:

Sterre woont off grid in Spanje

Jenne besloot haar depressies te omarmen: ‘Ik zie steeds meer de positieve kanten van mijn bijzondere brein’

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF