fbpx

Liefdevol scheiden, zo lukt het jullie ook! – Deel 2

Zo heb je het nooit gewild, ze het verdriet van een scheiding willen besparen, mama en papa voor altijd samen. Nu het toch zover is, wil je zo goed mogelijk uit elkaar gaan, al helemaal voor de kinderen. Dit speciale stappenplan van scheidingsmediator Sissel Pemmelaar helpt je daarbij. Het is makkelijk te onthouden in zo’n stressvolle periode. Kijk maar: de verschillende stappen voor liefdevol scheiden staan in het woord ‘SCHEIDEN’ zelf. Na deel 1, vandaag deel 2.

Informatie

Het is belangrijk dat je de juiste psychologische, pedagogische, juridische, financiële en praktische informatie inwint. Bedenk dat geen gezin hetzelfde is, investeer in je scheiding en schakel deskundige hulp in. Dit voorkomt dat jullie achteraf voor verrassingen komen te staan en het hele proces nog een keer (dunnetjes) moeten overdoen. En dat met alle extra stress, tijd en kosten die dat met zich meebrengt.

Doorgaan als ouders

Als ex-partners gaan jullie uit elkaar, als ouders niet. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat een scheiding op zich niet schadelijk hoeft te zijn voor de kinderen, ruziënde ouders zijn dat daarentegen wél. Leer dit zinnetje daarom uit je hoofd: “Ook al is onze liefde als partners over gegaan, als ouders blijft ze altijd bestaan.” En ken je het al? Lees het anders nog een keer door, want dit is je belangrijkste scheidingsles.

Eerlijke afspraken

Geweldig: als je deze eerste stappen hebt gezet dan ben je al heel ver, dat was vast niet altijd makkelijk. Geef jezelf daarvoor dan ook een dik compliment!

Je doet er nu verstandig aan om de afspraken, die jullie op basis van de vorige stappen hebben gemaakt, vast te leggen in een ouderschapsplan en scheidingsconvenant. Dit zijn afspraken waarin ieders wensen zijn gewogen, gemeenschappelijke belangen zijn te vinden en die met instemming tot stand zijn gekomen. Dit maakt dat jullie er allemaal achter kunnen staan en makkelijker jullie leven weer op kunnen gaan pakken.

Nieuw begin

Als je er middenin zit zie je het misschien niet, maar een scheiding is ook een nieuw begin. Hebben de kinderen een beetje hun draai gevonden, kunnen jullie elkaar weer in de ogen kijken als ouders en zijn de handtekeningen gezet onder de officiële papieren? Dan is het tijd voor een feestje! Niet alleen om te vieren dat de moeilijkste periode is afgesloten, maar ook om jezelf in het zonnetje te zetten. Als moeder heb je dit goed aangepakt en daar mag je terecht trots op zijn. Waar wacht je nog op: nodig al je vriendinnen uit, trek een fles champagne open en proost op een gelukkige toekomst.

Ja écht, dit is het nieuwe begin!

Sissel is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt communiceren. Door haar achtergrond als advocaat is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt. Meer weten kijk op www.pemmelaar.nl of stuur haar een mailtje.

 

Tekst: Sissel Pemmelaar
Beeld: Shutterstock

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF