fbpx

Lessen in geluk van ex-Google-topman Mo Gawdat

Wendy is groot fan van ex-Google-topman Mo Gawdat (51), auteur van de internationale bestseller ‘De logica van geluk’. Hij schreef het boek nadat hij vijf jaar geleden zijn zoon Ali verloor door een medische fout. Aan de hand van de klassiekers van Ramses Shaffy deelt Mo zijn lessen in geluk.

Zing

‘Ali hield erg van de muziek van 6 AM; sinds zijn dood luister ik daar vaak naar. De muziek brengt me dichter bij hem. Muziek luisteren is voor mij een meditatie. Ik let op elk woord en elke noot, en doe er nooit iets anders bij. Zingen doe ik alleen als ik zelf gitaar speel, maar muziek is voor mij het ritme van het leven. Een leven dat constant verandert en waar wij ons voortdurend aan moeten aanpassen. Als je niet verandert, leer je niet.’

Vecht

‘Vroeger was ik in mijn werk voor Google een vechter. In mijn onverzadigbare honger naar meer was ik een onuitstaanbaar mannetje geworden, ook thuis. Ik was prikkelbaar en kritisch. Dat is nu volledig anders. Na de dood van Ali had ik het gevecht aan kunnen gaan met de artsen die de fatale fout maakten. Mijn zoon kwam in het ziekenhuis terecht met een blindedarmontsteking, een paar uur later was ik hem kwijt. Zijn dood is een grote pijn, maar ik realiseer me dat ik hem niet terugkrijg door te vechten. Ik accepteer wat er gebeurd is, zodat ik energie overhoud voor mijn nieuwe levensmissie: een miljard mensen gelukkig maken. Ik heb daarvoor een wiskundige formule bedacht die iedereen het geluk kan laten vinden.’

Huil

‘Zeker 4 of 5 keer per week moet ik huilen. Ik schaam me er niet voor. Huilen is voor mij een uiting van menselijk zijn. En eerlijk gezegd: zelfs als je leven perfect is, zijn er duizend redenen om te huilen. Mensen die ziek zijn, de armoede in de wereld… En toch voel ik me gelukkig. In mijn zoektocht heb ik ontdekt dat geluk een keuze is. In plaats van verdrietig te zijn over het verlies van Ali, wil ik blij zijn met de mooie jaren die we samen hebben gehad. Om echt diep geluk te kunnen ervaren, moet je in harmonie zijn met het leven zoals het werkelijk is en niet blijven streven naar geluk als iets dat buiten jezelf ligt; dan raak je verstrikt in illusies. Ongeacht de hindernissen op ons pad, is het voor iedereen mogelijk om echt geluk te ervaren.’

Bid

‘Het leven is voor mij een constant gebed; een zoektocht naar wat mijn doel hier op aarde is. Voor mij is dat de beste versie van mezelf worden. Daar bewandel ik mijn eigen spirituele pad voor, los van elke godsdienst. Ik houd niet van de dogma’s van godsdiensten, de do’s en don’ts.’

Lach

‘Laten we lachen! Mensen creëren zo veel drama, onnodig in mijn ogen. In mijn boek adviseer ik mensen elke dag pretquota te stellen. Zorg dat je elke dag genoeg leuke dingen doet, zodat het voor je brein moeilijker wordt om de dag te verpesten met een onophoudelijke stroom gekakel. Ik luister elke dag muziek, kijk comedy’s, doe workouts die me een goed gevoel geven. Als ik naar mijn werk wandel, maak ik onderweg altijd een foto. Daardoor zie ik elke keer nieuwe prachtige dingen.’

Werk

‘Vorig jaar ben ik gestopt bij Google om me op mijn levensmissie te richten. Sindsdien schrijf ik en reis ik de hele wereld over om lezingen te geven over mijn geluksformule. Hoewel ik 14 uur per dag bezig ben, ervaar ik het niet als werk. Ik zal het ook nooit zo noemen. Wat ik doe, is mijn missie: ik wil bijdragen aan een mooiere, betere wereld, en werk doe je om een inkomen te vergaren.’

Bewonder

‘Ik heb zo veel bewondering voor heel veel mensen! Iedereen doet zo zijn best. Iedereen wordt getest en ik zie hoe iedereen bezig blijft het geluk te zoeken. Ik bewonder ook mijn ex-vrouw, met wie ik 28 jaar samen ben geweest. Helaas heeft het overlijden van Ali ons uit elkaar gedreven: net zoals bij 72 % van de stellen die een kind verliezen heeft ook ons huwelijk het niet gered. Na Ali’s dood kwam mijn leven in een versnelling en mijn ex-vrouw en ik beleefden allebei een andere reis. De scheiding voelde alsof de helft van mijn hart eruit werd getrokken, maar we wisten dat we elkaar ongelukkig zouden maken als we samen bleven. Dan moet je elkaar het geluk gunnen.’

MO GAWDAT (51) was de topman bij Google X, de ‘dromenfabriek’ van Google waar de innovatieve ideeën worden bedacht. Ondanks het succes dat hij had, was hij niet gelukkig. Na het overlijden van zijn zoon Ali begon hij zijn beweging Onebillionhappy. Hij is de schrijver van de internationale bestseller De logica van geluk (uitgeverij Brandt, € 20).

TEKST: ROSA KOELEMEIJER FOTOGRAFIE: AUDOIN DESFORGES  / PASCO AND CO

Dit interview kun je lezen in WENDY 28.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF