fbpx

Leestip van de week: Ik denk dat ik het wel kan, over moeder worden

In haar nieuwe boek Ik denk dat ik het wel kan vertelt journaliste Franke van Hoeven over dat eerste jaar als moeder. Toen ze negen jaar geleden zelf moeder werd overviel het moederschap haar compleet, en vergat ze zichzelf. Daarom schreef ze het boek dat ze toen graag zelf had gelezen, vol met grappige anekdotes en tips over hoe dat nu werkt, moeder worden. 

Voor het moederschap bestaat geen opleiding of examen. Je kunt het maar op één manier doen: door in het diepe te springen. Hoe je je baby moet verzorgen, daarover is genoeg te vinden. Maar hoe je als moeder goed voor jezelf zorgt gedurende dat eerste spannende jaar, daarover vind je minder informatie. Terwijl het echt heel erg fijn is als niet alleen je baby, maar ook jij lekker in je vel zit. De balans vinden met al die nieuwe ballen is een skill die je onder de knie moet krijgen.

Onwetend

Franke, schrijfster van Ik denk dat ik het wel kan: “Ik was overdonderd die eerste periode, en ik vergat mezelf compleet. Ik had tijdens mijn zwangerschap boeken gelezen, websites afgestruind en vriendinnen ondervraagd, maar toen mijn baby er eenmaal was, bleek ik toch eigenlijk maar weinig te weten. Hoe kan het dat ik niet heb zien aankomen wat het moederschap inhield? Toen ik andere moeders vroeg hoe zij het eerste jaar moederschap hadden ervaren, kreeg ik vaak hetzelfde te horen: ‘Waarom heeft niemand me dit verteld?’ Blijkbaar zijn er meer vrouwen als ik die geen idee hebben wat hen te wachten staat – alle boeken, blogs, documentaires, Instagram-pagina’s, apps en vriendinnenverhalen ten spijt. Daarom besloot ik het boek te schrijven dat ik zelf zo graag gehad had toen ik net moeder werd.”

Volg je gevoel

Als freelance journalist schreef Franke de afgelopen jaren voor diverse tijdschriften en websites over het ouderschap. Met dit boek hoopt ze andere moeders te helpen, inspireren en motiveren. Het boek staat vol antwoorden op ongemakkelijke vragen, eerlijke verhalen van andere moeders en tips van deskundigen. Franke: “Het moederschap is geweldig. En als er één advies is dat voor alle moeders geldt, dan is dat: volg je gevoel. Doe wat je onderbuik vertelt of je hart je ingeeft. Vaar je eigen koers en voel je fijn bij de keuzes die je maakt. Welke uitdaging je ook te wachten staat: je zult het beste doen, voor jou en je baby. Ongeacht wat anderen daarvan zullen vinden. Je hebt het misschien nog nooit gedaan, maar ik weet zeker dat je het kan!”

Boekentip

Het nieuwe boek van Franke koop je hier.

Bekijk ook deze tips:

Leestip van de week: Stoorzender van Arjen Lubach

Leestip: het nieuwe boek En door van Antje Monteiro (+winactie)

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF