fbpx

Leesfeest: Mijn leven in de wildernis

Janneke Siebelink is hoofdredacteur Boeken bij bol.com. Voor WENDY online zoekt ze voor de rubriek Leesfeest naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen. Deze week het leven in de wildernis.

‘Ja, het is moeilijk om je eigen weg te kiezen. Want iedereen, je ouders, je familie, heeft verwachtingen van jou en dan moet je zeggen: “Ik ga die verwachting niet aan, want ik ga mijn eigen weg kiezen.” Dan moet je dus de mensen van wie je houdt teleurstellen en dat is heel moeilijk. Natuurlijk niet als je een dagje zonder telefoon loopt, maar om helemaal weg te zijn van de maatschappij. Mijn ouders vonden het ook niet bepaald prettig dat ze drie maanden lang niet wisten waar ik was en of ik nog leefde. Nu hebben ze er vrede mee.’

Van alles naar niks. Of is het juist andersom?

leesfeest mijn leven in de wildernisDe Nederlandse Miriam Lancewood ontmoet tijdens een reis de Nieuw-Zeelandse Peter en besluit met hem in de Nieuw-Zeelandse wildernis te gaan leven. Een heel ander leven dan wat ze in Nederland gewend was. Over haar avonturen schreef ze het boek ‘Mijn leven in de wildernis’.

Miriam: ‘Elf jaar geleden heb ik Peter ontmoet in India en hij leefde op dat moment al heel anders. Hij zei: we kunnen ook op een andere manier leven. Vier jaar later gingen we de wildernis in. Voor die tijd zijn we alleen maar aan het reizen geweest en ik heb een jaartje gewerkt als docent in het speciaal onderwijs. Maar dat andere leven begon toen al, eigenlijk. Ik moest helemaal tot rust komen, tot ik in hetzelfde ritme was als van de natuur. De natuur is veel langzamer dan onze geest. Na twee weken zat ik een beetje in hetzelfde ritme en voelde ik me verbonden met de natuur. Maar ja, veel mensen gaan niet langer dan twee weken op vakantie. In die eerste twee weken voel ik me onrustig en verveel ik me dood. Verveling hangt samen met een snelle geest. Dan denk je: jeetje, daar zitten we dan. We hebben niks te doen. Paniek!’

Geen spijt

Miriam leert dat veiligheid een illusie is. Ze voelt zich niet veiliger als ze een huis, een gezin en een baan heeft. Ze ontdekt dat veiligheid vooral in jezelf zit. Ze vertelt dat er al die jaren een innerlijke kracht in haar is gegroeid die niet wordt beïnvloed door beledigingen of complimenten. De wildernis heeft haar geleerd om helemaal open en heel erg kwetsbaar te zijn: ‘Dat is een innerlijke kracht die niemand kan afpakken. Peter zei een keer dat hij te oud is om nog dingen te doen die hij niet echt wil doen. Hij is nu 63 en er kan van alles gebeuren. Op die leeftijd zijn er mensen die een hartaanval krijgen en onverwachts doodgaan. Peter is gezond, maar vanwege zijn leeftijd vindt hij het leven niet vanzelfsprekend. Dat is een goede les voor mij, want ook al ben ik pas 33, ook ik zou het leven niet vanzelfsprekend moeten vinden. Je leven kan om wat voor reden dan ook afgelopen zijn en ik wil nergens spijt van hebben.’

Meer inspirerende, avontuurlijke boeken

Weg van de wereld – Marica van der Meer

leesfeest mijn leven in de wildernisIn Weg van de wereld neemt Marica de lezer achterop haar fiets mee van Nederland naar Australië. Verschillende vrienden fietsen stukken met haar mee. Na 1700 kilometer, rechtdoor over dezelfde weg in de woestijn, en vijf weken zonder zich verstaanbaar te kunnen maken, komt ze zichzelf behoorlijk tegen. In Myanmar wordt ze constant achtervolgd door mannen op brommertjes. Levendig omschrijft ze haar waarnemingen op het gebied van cultuurverschillen, problemen onderweg en ontmoetingen met de lokale bevolking.

 

 

 

Wild – Cheryl Strayed

leesfeest mijn leven in de wildernisOp haar zesentwintigste neemt Cheryl Strayed haar meest impulsieve beslissing ooit: ze begint aan een voettocht van 1700 kilometer langs de Pacific Crest Trail in het westen van Amerika. Helemaal alleen, zonder ervaring en met een veel te zware rugzak. Drie maanden lang doorstaat ze intense hitte en meters sneeuw, wordt ze geconfronteerd met beren en ratelslangen, en ervaart ze de schoonheid, maar ook de verschrikkelijke eenzaamheid van de tocht die haar leven voorgoed zou veranderen. Het boek is verfilmd met Reese Witherspoon in de hoofdrol, een gelauwerd actrice met vele onderscheidingen, waaronder een Academy Award voor Beste Actrice in Walk the Line.

 

 

Het bitterzoete paradijs – Iris Hannema

mijn leven in de wildernisNa een maandenlange reis door Oost-Afrika besluit wereldreizigster Iris Hannema op zoek te gaan naar het aardse paradijs. Zou het bestaan en waar? Ze doorkruist het blauw van de wereldkaart en bezoekt de eilanden in de Stille Oceaan, van de Salomonseilanden tot Hawaï. Op Vanuatu overleeft ze de verwoestende cycloon Pam, in Nieuw-Caledonië dreigt een rassenoorlog, in het Koninkrijk Tonga ontmoet ze de koning. In Fiji wordt ze beroofd en maakt ze de zwaarste zeereis ooit met tonijnvissers. Op Bora Bora blijkt haar campingeigenaar stervende en op een van de minuscule atollen van Tahiti vindt ze onderwaterliefde. Ze beschrijft wat ze er allemaal tegenkomt, en dat is niet in de laatste plaats: zichzelf. En het paradijs?

 

De beste plek te wereld – Roanne ven Voorst

leesfeest mijn leven in de wildernis‘Ga je mee?’ roept de jongen boven het lawaai van de busmotor uit. ‘Naar de beste plek van Indonesië. Nee, ter wereld! Alles wat je maar wilt, is daar te doen. En alles wat je wilt hebben, is daar te krijgen.’ Antropoloog Roanne van Voorst besluit de jongen te volgen, en komt terecht in een van de armste sloppenwijken van Jakarta. Ze blijft er meer dan een jaar, in een huis gemaakt van hout en asbest. Steeds beter leert ze haar buren en hun leefsituatie kennen: de extreme armoede, de dreiging van ontruimingen omdat de wijk illegaal is, en vooral: het hoofd te bieden aan de regelmatige overstromingen van de sterk vervuilde rivier. Op al die problemen hebben de sloppenwijkbewoners efficiënte, veelal verrassende, en vaak uiterst creatieve oplossingen bedacht, die ze hun nieuwe ‘adoptie-kind’ geduldig aanleren. Op een informatieve, humoristische en persoonlijke manier geeft Roanne van Voorst een origineel inzicht in het harde, maar veerkrachtige bestaan van de sloppenbewoners.

De wereld rond in tien jaar

leesfeest mijn leven in de wildernisHet tienjarig jubileum van het programma ‘3 op reis’ wordt gevierd met een boek met daarin het allerbeste, mooiste en gekste uit het veelbekeken BNN-programma. Van een camperreis door de woestijn van Nevada naar het festival der festivals Burning Man tot de verlaten hoogvlaktes van Mongolië of de buitenwijken van Parijs: De wereld rond in 10 jaar geeft genoeg inspiratie voor een leven lang reizen. Presentatoren als Chris Zegers, Floortje Dessing en Geraldine Kemper vertellen hoe zij deze reizen hebben beleefd en geven insidertips. Het boek is een ultieme bucketlist-gids waarmee je weg kunt dromen. Je vindt praktische informatie over al die geweldige reizen die je graag nog wilt maken, aangevuld met vele tips en anekdotes van de crew van dit bijzondere en populaire reisprogramma.

Winnen?

Wil jij een tas vol avontuurlijke boeken winnen? Laat ons weten wat de wildernis is in jouw leven. Mail naar winactie@wendymultimedia.nl o.v.v. Wildernis. Vergeet niet je adresgegevens te mailen! Deze actie loopt tot 24 mei. Op deze prijsvraag zijn onze voorwaarden van toepassing.

Tot volgende week! Janneke

 Janneke Siebelink is Hoofdredacteur Boeken bij bol.com (lees.bol.com) en doet daar wat ze het allerliefste doet: inspireren en auteurs en lezers verbinden. Voor Wendy zoekt Janneke met liefde naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF