fbpx

Leesfeest: Let’s talk about….

leesfeest seks

Deze week in Leesfeest besteedt Bol.com hoofdredacteur Janneke Siebelink aandacht aan het onlangs verschenen boek Grote boze seks van schrijfster Arlene Heyman. Jij kunt nu kans maken op dit boek vol aangrijpende verhalen over de liefde.

“We are all born sexual creatures, thank God, but it’s a pity so many people despise and crush this natural gift.” ? Marilyn Monroe

Grote boze seks

leesfeest grote boze seksNa de nodige logistieke voorbereidingen bedrijft een vrouw van in de zestig de liefde met haar tweede man. Een mooie jonge kunststudente knoopt een affaire aan met een veel oudere, getrouwde, beroemde man. Een man komt erachter dat zijn vader is overleden tijdens de – buitenechtelijke – seks en vraagt zich af wat hij met het stoffelijk overschot aan moet. Een schooljongen fantaseert tijdens de wiskundeles over de borsten van een klasgenoot, terwijl zijn vader op sterven ligt, en in de verte de eerste Twin Tower in brand vliegt.

Schrijfster Arlene Heyman dringt met haar aangrijpende verhalen in haar onlangs verschenen boek Grote boze seks over (figures) seks, dood en tweede kansen door tot de mooie, soms pijnlijke kern van menselijke relaties: de liefde.

Onderzoek

De meeste Nederlanders van 15 tot 70 jaar (vier van de vijf mannen en driekwart van de vrouwen) had in het afgelopen half jaar seks met een partner. De groep die geen seks heeft, is hier zelf over het algemeen niet tevreden over en is bovendien de afgelopen twee decennia groter geworden. De meeste mensen genieten van seks, maar dat geldt minder voor vrouwen dan voor mannen. Dit grote sekseverschil in genieten is ook opvallend als men bedenkt dat mannen en vrouwen die seks hadden met een partner, in het afgelopen half jaar wel even tevreden zijn over hun seksleven. Dit lijkt erop te wijzen dat seksueel plezier voor vrouwen minder een voorwaarde voor seksuele satisfactie is dan voor mannen. Mannen voelen zich over het algemeen niet onzeker over hun lichaam tijdens seks. Dat geldt niet voor vrouwen: 64% van de vrouwen is tijdens seks wel eens onzeker over haar lichaam.

Het gebrek aan seksueel plezier bij vier op de tien vrouwen is reden tot zorg en aanleiding om hieraan meer aandacht te besteden in toekomstig onderzoek, beleid en interventieontwikkeling.

Zo lees ik in een onderzoek van de Rutgers Stichting.*

Laat dat onderzoek maar heel snel komen. En lees ondertussen alsjeblieft dit wellustige, eerlijke, tedere, herkenbare, naakte en daardoor op een bepaalde manier troostrijke boek van Heyman. Zeker als je fan bent van auteurs als Alice Munro (Lief leven, Levens van meisjes en vrouwen, Weg van haar) en Edith Pearlman (Honingdauw).

Zodat de titel van haar boek kan veranderen in Grote mooie seks.

It’s supposed to be fun, right?

Meer liefde & seks

Omdat we altijd willen blijven leren, bij deze enkele zinvolle, mooie boeken, ter inspiratie.

Verslaafd aan liefde – Jan Geurtz

leesfeestIn de spirituele bestseller Verslaafd aan liefde laat Jan Geurtz zien dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelfafwijzing. Op inspirerende wijze laat hij zien hoe we onze behoeftigheid aan liefde en erkenning kunnen veranderen in onvoorwaardelijk en duurzaam geluk – voor iedereen die bekneld zit in een liefdesrelatie, of in het gemis eraan. Jan Geurtz is de auteur van de bestsellers De opluchting, De verslaving voorbij, Verslaafd aan liefde en Verslaafd aan denken. Geurtz studeerde orthopedagogiek, onderwijskunde en wetenschapsfilosofie, en is geïnspireerd door het boeddhisme.

Liefdesroep – Hannah Cuppen

leesfeest‘Als je de moed hebt om te kiezen voor de roep van je hart vind je niet alleen belangrijke levenslessen maar ook je diepste vervulling. Dit boek nodigt je uit om jouw unieke liefdesroep te volgen als richtingwijzer naar een bezield en vervuld leven’ – Hannah Cuppen.

Liefdesroep is het (logische) vervolg op de bestseller Liefdesbang (Winnaar van ‘Spiritueel boek 2015’ en thematitel van de Maand van de Spiritualiteit 2015) van Hannah Cuppen. Op haar eigen, aansprekende wijze roept Hannah Cuppen op, ze begeleidt, daagt uit en geeft praktische adviezen en voorbeelden om dit universele thema ‘luisteren naar de roep van je hart’ toegankelijk te maken.

Zin in seks – Ingeborg Timmerman & Carlie van Tongeren

leesfeestIs seks meer een last dan een lust? Je bent niet de enige: zo’n 30 procent van de vrouwen zegt weinig of geen zin in seks te ervaren, zelfs niet in een warme relatie, terwijl daar geen lichamelijke verklaring voor is. Dat kan leiden tot spanningen en twijfels, in je relatie en bij jezelf. In Zin in seks! legt seksuoloog Ingeborg Timmerman een verband tussen zin in seks en onze persoonlijkheid. Verminderd lustgevoel ligt namelijk vaker aan een psychische disbalans dan bijvoorbeeld aan hormonen of een gebrek aan fantasie. Daarvoor ontwikkelde zij het persoonlijkheidsmodel ‘De Bloem’. Stap voor stap ga je De Bloem zelf toepassen en die balans herstellen. Dit proces wordt uitgelegd aan de hand van vier herkenbare casussen van vrouwen, geïnspireerd op veelvoorkomende vrouwenproblemen in de seksuologiepraktijk.

Winnen?

Wil je een van de drie exemplaren winnen van Grote boze seks? Mail naar winactie@wendymultimedia.nl o.v.v. Grote boze seks. Vergeet niet je adresgegevens te vermelden.

De actie loopt tot 27 januari. Op deze prijsvraag gelden onze voorwaarden.

Dank voor jullie aandacht, dat het een schitterend nieuw jaar mag worden, waarin weer van alles mogelijk is, tot volgende week!

Janneke is Hoofdredacteur Boeken bij bol.com (lees.bol.com) en doet daar wat ze het allerliefste doet: inspireren en auteurs en lezers verbinden. Op televisie bij de NPO praat ze je iedere eerste vrijdag van de maand bij over de nieuwste boeken, en voor Wendy zoekt Janneke met liefde naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen.

*Meer lezen over dit onderzoek? Kijk op Rutgers.nl.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF