fbpx

Leesfeest: de vele gezichten van ‘Het spijt me’

Leesfeest de vele gezichten van het spijt meSommige mensen zeggen overal sorry voor, terwijl anderen het juist niet uit hun mond kunnen krijgen. Harriet Lerner verdiept zich al ruim twintig jaar in verontschuldigingen en mensen die ze aanbieden.

“Apologizing does not always mean you’re wrong and the other person is right. It just means you value your relationship more than your ego.” – Mark Matthews

Sorry is middle name

Leesfeest de vele gezichten van het spijt me

Je hoeft natuurlijk geen specialist te zijn op dit gebied om te herkennen wanneer een verdiend excuus niet aangeboden wordt of een slecht excuus vernederend is. ‘Het spijt me’ zeggen heeft pas betekenis als degene die sorry zegt dat op een oprechte manier doet. Halve of neppe excuses (‘Het spijt me als ik je heb gekwetst’) kunnen de pijn juist verergeren, terwijl een werkelijk betekenisvolle manier van spijt betuigen relaties kan redden. Zie de quote hierboven.

Staalkaart van excuses

Lerner gaat in op wat goede excuses behelzen en hoe je deze ook in ingewikkelde situaties kunt aanbieden. Ze besteedt ook aandacht aan de gekwetste partij die aan de ontvangende kant staat en bijvoorbeeld de neiging moet weerstaan te makkelijk te vergeven. Met prachtige anekdotes uit haar therapiepraktijk en Lerners kenmerkende humor, biedt ‘Sorry hoor’ een heldere gids in het herstellen van verloren vertrouwen en een diep inzicht in menselijke relaties, waarbij ze begint met een kleine ‘staalkaart van excuses’: excuses die variëren van gemakkelijk en goed te doen tot moeilijk.

Wat soms, zoals Elton al zong, ‘‘sorry seems to be the hardest word’’.

Nog meer ‘Excuses, en sorry nog-boeken’

Sorry – Zoran Drvenkar

Leesfeest de vele gezichten van het spijt me

Vier jonge mensen in Berlijn bedenken een briljant plan om veel geld te verdienen: SORRY, een agentschap dat excuses aanbiedt namens personen en bedrijven die zelf de confrontatie schuwen. Het blijkt al snel een zeer succesvolle formule: steeds meer mensen maken van hun professionele diensten gebruik om hun geweten te verlichten. Tot ze op een dag naar een appartement worden gestuurd om verontschuldigingen aan te bieden aan een vrouw die op ijzingwekkende wijze om het leven is gebracht. Hun opdrachtgever laat het hier niet bij: ze moeten de vrouw ook begraven. Het is het begin van een nachtmerrie waarbij het viertal als schaakfiguren op een spoor van gruwelijkheid wordt gezet, waar van vergeving, of van een zwart-witte tegenstelling tussen daders en slachtoffers, geen sprake is.

‘Sorry’ werd door kritiek en lezers verwelkomd als de beste thriller sinds jaren. Het valt niet alleen op door zijn vernuftige plot en adembenemende suspense, maar ook door de serieuze maatschappelijke thema’s die worden aangeboord (kindermisbruik, schuld en boete). Het boek haalde meteen na verschijning de prestigieuze Krimi-Welt-Bestenkliste.

Bedankt, hoera, sorry! – S. Isaksson

Leesfeest de vele gezichten van het spijt me

Met deze grappige, kleurrijke kaarten is het een koud kunstje om mensen te bedanken, te feliciteren of om sorry te zeggen. Je kunt de kaarten natuurlijk ook zelf houden en ophangen. Hoera! Dit is een selectie uit het Bonneboek voor vrouwen van Sandra Isaksson (Isak).

 

Sorry! – Youp van het Hek

Leesfeest de vele gezichten van het spijt me

Grof, geestig, flauw, scherp, hilarisch, cynisch, pittig, ironisch, betweterig, fel of gevoelig? In zijn wekelijkse NRC-column neemt Youp sinds jaar en dag al onze dom- en dwaasheid op de hak. Met lef en humor stelt hij alles wat hem niet zint aan de kaak. Staat zijn mening je niet aan? Sorry daarvoor, maar Youp blijft onverminderd enthousiast doorstrijden. Hij kan niet anders. In Sorry! staan al zijn columns van het afgelopen jaar.

Excuses nog, en sorry – Agnes Verbiest

Leesfeest de vele gezichten van het spijt me

Waarom is het zo lastig om excuses te maken? Silvio Berlusconi (scheve schaats), Zinedine Zidane (kopstootaffaire), het Vaticaan (kindermisbruikschandaal) en Tiger Woods (overspelig dubbelleven) weten er alles van.
Excuses maken en excuses ontvangen kan moeilijk zijn en veroorzaakt dan een pijnlijk geworstel. Agnes Verbiest onderzoekt waarom dat zo is. Om te achterhalen waar de pijn zit wordt een schat aan excuses van politici, BN’ers en andere meer of minder openbare figuren geanalyseerd. Hun uitspraken worden uitgelegd, het succes of falen ervan wordt verklaard.

Phileine zegt sorry – Ronald Giphart (nieuwe heruitgave)

Leesfeest de vele gezichten van het spijt me

Heruitgave van het overweldigende relaas over Phileine. De hoofdpersoon in deze roman. De ‘beauty brains beast best’. Maar wanneer ze haar vriend Max onverwachts in New York gaat opzoeken en hem daar aantreft in een wel héél eigentijdse uitvoering van Romeo & Juliet, knapt er iets in Miss Ultimate Happines. Met alle gevolgen van dien.

 

Als sorry niet meer helpt – Gary Chapman

Leesfeest de vele gezichten van het spijt me

Als sorry niet meer helpt is een praktische EHBO-kit bij relatieproblemen. Gary Chapman is relatietherapeut en bekend van o.a. De vijf liefdestalen over de liefdesstijlen van mensen. In Als sorry niet meer helpt gaat hij in op relatieproblemen bij stellen en het belang van goede communicatie daarbij. Gary Chapman en Jennifer Thomas geven handreikingen om met elkaar in gesprek te blijven en te vergeven waar dat nodig is.

Winnen?

Wil je een van de drie exemplaren winnen van Sorry hoor? Mail naar winactie@wendymultimedia.nl o.v.v. Sorry. Vergeet niet je adresgegevens te vermelden.

Deze actie loopt tot 1o februari 2017. Op deze prijsvraag zijn onze voorwaarden van toepassing.

Tot volgende week! Janneke 

Janneke is Hoofdredacteur Boeken bij bol.com (lees.bol.com) en doet daar wat ze het allerliefste doet: inspireren en auteurs en lezers verbinden. Op televisie bij de NPO praat ze je iedere eerste vrijdag van de maand bij over de nieuwste boeken, en voor Wendy zoekt Janneke met liefde naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF