fbpx

Leesfeest: boeken over het brein

Leesfeest Singing in the brain

Janneke Siebelink is hoofdredacteur Boeken bij bol.com. Voor WENDY online zoekt ze voor de rubriek Leesfeest naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen. Deze week aandacht voor wat muziek doet met de hersenen met het boek Singing in the brain.

Zingen zorgt voor een waar gevoel van zorgeloosheid. Als ik zing wanneer ik alleen ben, voel ik me geweldig. Het geeft vrijheid!’ – Andre Bocelli

En het is echt zo. Muziek heeft een positieve invloed op ons gevoel. Wist je bijvoorbeeld dat een foetus al op muziek reageert tussen de achtentwintig en dertig weken? Hoe men dat meet en weet? De hartfrequentie van de foeutus ging al binnen dertig seconden na aanvang van de muziek omhoog. Ook liet de foetus meer beweging zien tijdens de muziek. Magisch.

Leesfeest Singing in the brainVan Thalamus tot Amygdala

In zijn vorige boek ‘Laat je hersenen niet zitten’ schreef Erik Scherder, de mediagenieke hoogleraar neuropsychologie (UvA) en bewegingswetenschappen (RUG), reeds over het belang van lichaamsbeweging voor niet alleen je lijf maar ook je hersenen: Als kinderen sporten worden ze slimmer, en wie meer beweegt verkleint de risico’s op het ontwikkelen van dementie. Bewegen stimuleert delen van de hersenen die zorgen voor een optimale verstandelijke ontwikkeling.

Met dezelfde bevlogenheid, vaardigheid en humor laat hij in zijn nieuwste boek ‘Singing in the brain’ zien wat muziek met onze hersenen doet. Waarom wordt een liedje een hit? Waarom houden we van droevige muziek? Kun je pijn bestrijden met muziek? Wat betekent het als er muziek in je dromen voorkomt? Zijn boek beantwoordt alle vragen over hersenen en muziek. En passant leer je alles over je hersenen, welke delen waar verantwoordelijk voor zijn, zonde dat het ook maar een seconde saai wordt. Van Thalamus (ontvangen, verwerken en geleiden van muziek, emotie van muziek, voorspellen wat men aan muziek te horen krijgt) tot Amygdala (luisteren naar muziek, beloning, emoties van muziek, chills en thrills).

Na het lezen van dit boek kun je niets anders dan diep respect koesteren voor je eigen lichaam, voor je eigen brein die jou laat zijn wie je bent.

Meer boeiende boeken over het brein?

Leesfeest Singing in the brainOns creatieve brein – Dick Swaab

In zijn razend populaire ‘Wij zijn ons brein’ vertelde Dick Swaab hoe de hersenen die we bij onze geboorte meekrijgen ons leven bepalen. In het prachtig geïllustreerde ‘Ons creatieve brein’ worden vragen besproken als: Hoe wordt ieder brein anders? Wat is creativiteit en hoe kunnen we het stimuleren? Hoe wordt het werk van kunstenaars beïnvloed door hun hersenziekten? Waarom vinden sommige mensen atonale muziek mooi? ‘Ons creatieve brein’ toont wat ons tot mensen maakt: de interactie van de hersenen met onze omgeving en hoe deze als medicijn kan werken.

Leesfeest Singing in the brainEen beter brein – Niki Korteweg

De ontwikkelingen in de hersenwetenschap gaan razendsnel. Met scanners kijken we in het levende brein; er zijn geheugenpillen, stamcellen, hersenelektrodes en breinbestuurde robotarmen. Wat sciencefiction lijkt, wordt werkelijkheid. Maar wat hebben gewone mensen aan al die kennis? Wetenschapsjournalist Niki Korteweg wordt pijnlijk geconfronteerd met deze vraag wanneer haar eigen brein na een lange periode vol stress begint te haperen. Haar burn-out is het begin van een persoonlijke zoektocht aan de frontlinie van de hersenwetenschappen. Hoe krijg je je geheugen en concentratie op orde? Hoe wapen je je hersenen? En kan je brein ook beter worden dan ooit? Van pillen tot breintraining, van traditionele meditatie tot elektrische hersenstimulatie, van zenuwprotheses tot het brein in een computer, niets blijft onbeproefd.

Leesfeest Singing in the brainHaperende hersenen – Iris Sommer

Onze hersenen maken ons tot wie we zijn. Ze zorgen dat we kunnen bewegen en waarnemen, ze zijn verantwoordelijk voor ons denkvermogen, gevoel voor humor, inlevingsvermogen, onze veerkracht, sociale vaardigheden en nog veel meer. Als er iets in onze hersenen verandert, veranderen wij zelf. Dat maakt hersenaandoeningen zo ingrijpend. Vrijwel iedereen krijgt in zijn leven te maken met een of andere hersenaandoening: zelf, of in de naaste omgeving. Toch is er bij de meeste mensen maar weinig over bekend. In dit boek geeft Iris Sommer mensen met verschillende aandoeningen een gezicht en een stem.

Leesfeest Singing in the brainSpijs voor je brein – Gary Lee Wenk

Waarom maakt chocola je blij? Helpt marihuana je geheugen te verbeteren wanneer je oud bent? Is koffie drinken echt het beste om wakker te worden en alert te zijn? Waarom word je duf van alcohol? Aan de hand van vaak verrassende voorbeelden laat Gary Wenk zien dat alles wat wij consumeren invloed heeft op hoe wij denken, voelen en handelen. Eten, drinken, planten, nicotine en drugs beïnvloeden namelijk de verschillende neurotransmitters die met gedrag te maken hebben. Wenk beschrijft die afzonderlijke neurotransmitters, legt uit wat hun rollen zijn in de hersenen en hoe ze aan en uit kunnen worden gezet. Met die kennis kunt u vervolgens uw gedrag bewust beïnvloeden met wat je eet, drinkt en slikt.

Leesfeest Singing in the brainMinf*ck –Victor Mids

Victor Mids en Oscar Verpoort geven voor het eerst de geheimen prijs achter hun spectaculaire tv-programma MINDF*CK. Aan de hand van illusies, psychologie, geneeskunde en vingervlugheid geven zij een uniek inkijkje in de werking van je brein. Met deze 101 illusies en experimenten ervaar je zelf hoe makkelijk je hersenen en zintuigen je voor de gek kunnen houden. Hoe kan het boojiverbled dat je dit knut lzeen. En natuurlijk leer je ook hoe je de meest spectaculaire mindf*cks bij anderen kunt uitvoeren.

Winnen?

Wil je één van de vijf boeken van Erik Scherder (Singing in the brain) winnen? Laat dan een reactie achter op Facebook en win! De prijsvraag loopt tot 4 mei 2017. Op deze prijsvraag gelden onze voorwaarden.

Tot volgende week!

Janneke

Janneke Siebelink is Hoofdredacteur Boeken bij bol.com en doet daar wat ze het allerliefste doet: inspireren en auteurs en lezers verbinden. Voor Wendy zoekt Janneke met liefde naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF