fbpx

Dit is waarom een lange reistijd naar je werk slecht is voor je gezondheid

Lang in de auto of trein zitten om op je werk aan te komen, vinden de meesten natuurlijk niet prettig. Wat blijkt: het is ook slecht voor je gezondheid. Dat onderzochten wetenschappers van Stockholm University en het Fins Instituut voor Gezondheid en Welzijn.

Wanneer je een lange tijd onderweg bent naar je werk, kun je kampen met meer slaapproblemen. Je beweegt minder, waardoor er vaker overgewicht wordt geconstateerd.

Onderzoek

De onderzoekers bestudeerden gegevens van een Zweeds gezondheidsonderzoek van 2008 tot 2018, waar het team toegang kreeg tot de levensstijl van 13.000 deelnemers tussen de 16 en 64 jaar oud. Zo wisten ze of de deelnemers alcohol dronken of rookten, hoe vaak ze bewogen en wat hun gewicht was. Ze wisten ook wat voor werk ze deden, hoeveel stress ze hadden en of ze al lichamelijke gezondheidsproblemen hadden.

De resultaten van deze observaties werden vergeleken met de werkafstanden van de deelnemers, door ze in twee groepen te verdelen. Eén groep waarbij mensen werkten tussen de 30 en 40 uur en één groep met personen die 40 uur of meer werkten. Daarbij werd gekeken of de reistijd naar hun werk meer of minder dan 5 uur in beslag nam per week.

Risico reistijd

De onderzoekers ontdekten dat woon-werkafstanden van meer dan 3 kilometer ervoor zorgden dat mensen minder gingen sporten, meer zwaarlijvig waren en slechter sliepen dan mensen die dichter bij hun werk woonden. Voor mensen die meer dan 40 uur per week werkten en meer dan 5 uur per week moesten reizen, waren de cijfers schrikbarend. Het bleek dat deze groep mensen meer last had van slaapstoornissen en nog minder bewoog.

Verklaring

De reistijd naar je werk heeft dus invloed op je gezondheid, maar deze zijn eenvoudig te verklaren. Hoe meer uren je werkt, hoe groter de kans dat je gestrest raakt. Stress zorgt voor een grotere kans op een slechtere nachtrust. Het was de onderzoekers echter niet duidelijk hoeveel uur reizen deze problemen veroorzaakte. Het was alleen overduidelijk dat mensen van wie de werkplek maximaal 3 kilometer verderop ligt, fysiek actiever waren. Daar zijn twee redenen voor: ze fietsen of lopen vaker naar het werk, of ze hebben na het werk meer tijd om te sporten.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF