fbpx

Ontdek het landschap van Gelderland met deze wandelroute

Bijna 2,1 miljoen inwoners heeft de in oppervlakte grootste provincie van Nederland. Nijmegen, Apeldoorn, Arnhem, Ede, Barneveld, Doetinchem, Zutphen, Harderwijk… de diversiteit van de steden is enorm. Maar ook het landschap is van een enorme rijkdom, denk maar aan de Veluwe, de Betuwe en de Achterhoek. Het is het land van de Rijn, de IJssel en de Waal, van het fruit van Flipje, van klassieke kastelen, van eindeloze heuvels en veel, heel veel groen….

Wolfheze

Boswachter Dirk Lieftink wordt geciteerd op de website van natuurmonumenten en eigenlijk kunnen wij het niet beter verwoorden: ‘Ik ken weinig gebieden die zo gevarieerd zijn als Wolfheze. Elke keer als ik er loop, zie en proef ik de rijke historie die het landschap zo bijzonder en uniek maken. Geen wonder dat juist hier beroemde landschapsschilders uit de 19e eeuw vele romantische schilderijen maakten. In musea in binnen- en buitenland is deze kunst te bewonderen. Wat voor mij het plaatje compleet maakt is de Heelsumsche Beek, die al slingerend haar weg door de heide zoekt.’

Wat is er te zien?

De historische wandelroute bij Wolfheze voert door een gevarieerd natuurgebied. De vijf eeuwenoude en mysterieuze Wodanseiken (rond 1850 veelvuldig geschilderd door beroemdheden als Bilders, Cremer, Maris en Mauve die alle bomen een naam gaven) en de grafheuvels maken dat je voelt of je in een tijdmachine stapt. De grafheuvels dateren uit de nieuwe steentijd of de bronstijd, ergens tussen 2850 en 1100 voor Christus. De eerste heet de kerkheuvel, daar bevinden zich de resten van het kerkje van het voormalige Wolfheze. Het cement en wellicht ook skeletresten zorgen ervoor dat de bodem van de kerkheuvel (veel) kalk bevat. Er groeien dan ook kalk-minnende planten als geel walstro en echte kruisdistel. En dan heb je ook nog de grootste heuvel uit de omgeving, de Koningsheuvel, ter hoogte van de tweede wal zie je het links.

Schoeisel

Voor deze moet je echt wel goede wandelschoenen aantrekken. Geen gympies, maar stevige stappers die vocht, hei en groen goed kunnen verdragen.

Tips voor de hond

Ja hoor, honden zijn hier aangelijnd welkom.

Even lekker eten en drinken

Meteen langs de wandelroute vind je weinig uitspanningen, maar de beloning voor de wandeling is nooit heel ver weg. Je kunt naar Restaurant De Tijd voor je pannenkoeken, je kunt ook naar Hotel-restaurant De Buunderkamp en heb je echt veel tijd en wat centjes te besteden? Ga dan naar De Kromme Dissel bij Hotel Klein Zwitserland. Maar een fijne picknickmand mee is ook een tof idee!

Flora en fauna

De wandeling kenmerkt zich door de beroemde Wodanseiken en de heide die zich ver uitstrekt. Je kunt er de Kleine Bonte Specht tegenkomen, er vlindert de gehakkelde aurelia, er zijn behoorlijk wat bosbandzweefvliegen, eekhoorns en dwergvleermuizen razen rond en ach, er zijn zo ontzettend veel soorten mossen, dieren, planten, paddenstoelen en zelfs slangen dat we het nauwelijks op kunnen noemen. Op de diversiteit zijn ze terecht meer dan trots in Wolfheze.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF