fbpx

Knuffelen helpt tegen griep

knuffelen

Geef deze week flink wat knuffels. Want zo wapen je jezelf tegen de milde griep die nu heerst. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat knuffelen goed is voor je immuunsysteem en je weerbaarder maakt tegen griep.

Mensen die relatief vaak worden geknuffeld en weinig ruzie maken, lijken minder vatbaar voor het krijgen van griep, zo stellen de onderzoekers. Wanneer ze wel besmet raken met het griepvirus, dan zijn hun symptomen ook minder hevig als je dat vergelijkt met mensen die weinig knuffelen.

Amerikanen knuffelen overigens meer en vaker dan Europeanen. Een omhelzing is veel gangbaarder als wijze van begroeting. Waar wij elkaar een hand of een kus geven, geven de Amerikanen elkaar een ‘hug’.

Onderzoekers van de Universiteit van Carnegie Mellon publiceerden hun knuffelonderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science. Daarin ondervroegen ze 400 mensen telefonisch over sociale steun in hun omgeving, eventuele ruzie met anderen en het aantal knuffels dat ze gemiddeld ontvingen per dag.

In de studie werden de proefpersonen vervolgens besmet met een onschuldig griepvirus. Deelnemers aan het onderzoek die hadden aangegeven dat ze veel sociale steun uit hun omgeving ontvingen en weinig ruzie hadden, bleken relatief milde klachten te vertonen. Veel knuffelen kon de verbeterde weerbaarheid volgens de wetenschappers voor bijna een derde verklaren.

Het lijkt erop dat mensen die veel knuffels ontvangen op één of andere manier beter beschermd zijn tegen infecties, concludeerden de wetenschappers. Het mogelijke beschermende effect van knuffelen kan wellicht worden toegeschreven aan het fysieke contact, of aan de steun en intimiteit die mensen erdoor ervaren.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF