fbpx

Karina Schaapman volgde haar passie en creëerde met haar Muizenhuis een miljoenenbedrijf: ‘Het moest een wereld worden die ver afstaat van haat en discriminatie’

Ooit ontstond het idee bij schrijver en oud-politica Karina Schaapman (62) om een kinderboek te maken. Wat begon als een knutselwerk, groeide uit tot een wereldwijd succes. Het Muizenhuis is een internationaal miljoenenbedrijf geworden waar ook alle vier haar kinderen onderdeel van zijn.

Wanneer besloot je met Het Muizenhuis aan de slag te gaan?

‘Ik was politica, schreef boeken en maakte mensgrote beelden. Ik vond het werken in de politiek erg leuk en was van 2002 tot 2008 namens de PvdA gemeenteraadslid in Amsterdam. Met pijn in mijn hart heb ik vanwege gezondheidsredenen afstand gedaan van mijn zetel voor de PvdA; ik werd namelijk geopereerd aan een nekhernia. Hierna begon ik in 2008 aan mijn eerste Muizenhuis. Ik had het idee om een kinderboek te schrijven en had het verhaal van de muizen Sam en Julia al bedacht. Ik koos ervoor om met muizen aan de slag te gaan, omdat ieder karakter dat in mijn verhaal voorkwam paste op een muis. Dat gaf mij meer vrijheid om de verhalen vorm te geven en de fantasie van kinderen te prikkelen. Daarbij gaf het mij ook extra vrijheid bij het bouwen van de decors. Maar Het Muizenhuis is niet muizig, je vindt er allerlei voorwerpen en afbeeldingen uit de mensenwereld. Zo is het huis van Julia gebaseerd op de woning waar ik als achtjarig kind woonde met mijn moeder. Veel van de verhalen van Het Muizenhuis zijn dan ook gebaseerd op mijn eigen jeugd, waar ik bijvoorbeeld te maken had met discriminatie. Met Het Muizenhuis wilde ik een inclusieve wereld creëren die ver van haat en discriminatie afstaat. Drie jaar lang heb ik aan het eerste huis gewerkt. In de drie jaar heb ik non-stop gebouwd aan de decors, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ook in de weekenden; op vakantie gaan zat er toen niet in. Tot het in 2011 lukte om mijn grote droom uit te laten komen: Het Muizenhuis werd gefotografeerd en het eerste kinderboek werd uitgegeven.’

Geloofde je vanaf het eerste moment al in het potentiële succes van Het Muizenhuis?

‘Ik geloofde zeker in mijn boeken, maar aan het succes dacht ik eigenlijk nog niet. Ik was überhaupt blij dat een uitgever het boek wilde uitgeven. Inmiddels zijn mijn boeken in 28 talen vertaald en in 34 landen uitgegeven. Daarnaast komt er een internationale tv-serie aan over Sam en Julia. Dat durf je gewoonweg niet te dromen. Het succes van Het Muizenhuis stelt me in staat om in alle vrijheid te werken aan mijn creaties. Dat is een groot goed wat ik absoluut koester. In de toekomst wil ik ook nog werken aan andere kunstprojecten, zoals mijn grote beelden. Ik ervaar het als een ongelofelijk groot geluk dat ik kan blijven creëren.’

Alle vier jouw kinderen zegden in 2015 hun banen op om zich fulltime in te zetten voor Het Muizenhuis. Hoe is het om samen met je kinderen dezelfde passie en droom te delen?

‘Als ik aan Het Muizenhuis denk, ben ik voornamelijk trots op mijn kinderen. Zij hebben vanuit mijn creaties speelgoed en een knutsellijn weten te creëren. Ik ben alleen goed in het maken van de creaties, zij weten de juiste vertaalslag te maken naar bijvoorbeeld zo’n knutsellijn waardoor allerlei kinderen ook hun creativiteit kunnen uitleven. Ik werk voornamelijk in mijn atelier en bemoei me niet met de zakelijke kant. We zitten dus niet samen op kantoor. Het is zo fijn dat mijn vier kinderen de ziel van mijn creatie beschermen en bewaken, maar ook dat zij van ons familiebedrijf een groeiend internationaal bedrijf hebben weten te maken. Ze vertrouwen elkaar en elkaars talenten, maar kennen ook de mindere punten van de ander. Toch weten ze ieders talent te benutten. Dat is een groot goed. Ik heb grote bewondering voor de producten die zij ontwikkelen en bedenken, maar ook voor hun durf in het ondernemerschap.’

Verhalen over leven uit passie in nieuwe voorjaarsspecial

Niets groots in de wereld werd bereikt zonder passie, schreef de Duitse filosoof Hegel al. In de nieuwe voorjaarsspecial van WENDY lees je meer mooie verhalen van mensen die hun passie besloten te volgen, onder andere van Tamara Valkenier, die fulltime de wereld over reist en van acteur Levi van Kempen, die zijn jongensdroom najoeg en piloot besloot te worden. Je koopt de special in de winkel of via onze shop. WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF