fbpx

Jeroen en Dennis zijn maatjes voor het leven

21 jaar geleden sprong de vonk over tussen Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge, en dit jaar viert hun liefdesbaby Draadstaal z’n tiende verjaardag. ‘J to the K’ (zoals Dennis Jeroen noemt) en Dennis (bewust bijnaamloos) over seksuele spanning, een magisch huwelijk en té veel volume.

Temmen & touwtrekken

Dennis: ‘Tijdens de eerste repetitie van Jesus Christ Superstar in Maastricht, 21 jaar geleden, hoorde ik aan de andere kant van de kerk luid gelach. Steeds meer mensen klonterden om de bron heen, ook ik werd ernaartoe gezogen. En daar stond hij… Judas.’

Jeroen: ‘Het klikte meteen. We zongen spontaan dezelfde nummers mee, maakten feilloos elkaars zinnen af. Te gek, dit had ik nog nooit meegemaakt.’

D: ‘Even leken we elkaar te “verliezen” toen Jeroen naar Amsterdam vertrok en ik in Maastricht bleef, maar een jaar later kwam ik hem toevallig weer tegen. Een wonder! Binnen twee dagen zaten we om de tafel: oké, wat gaan we allemaal doen samen?’

J: ‘Het werd direct zakelijk – seksueel boterde het niet zo namelijk.’

D: ‘Wat de arena ook is, Jeroen wil de stier temmen. Ook al werkte hij tot zes uur ’s ochtends in het café, om elf uur stond hij klaar om te repeteren, geen probleem. Ik had wat meer moeite met op tijd komen, na weer een nacht filosoferen over mijn toekomstige carrière als cabaretier en regisseur. Eerlijk is eerlijk: door Jeroen ging ik daadwerkelijk dingen doen.’

J: ‘Soms lul ik Dennis stiekem ergens in, dat scheelt me uren overleggen en touwtrekken. Hij is de denker, ik de doener…’

D: ‘Inmiddels is dat ook weleens andersom. Het mooiste vind ik: we hebben al onze kansen altijd zélf gecreëerd door er vol voor te gaan!’

Dierlijke drang

D: ‘Ik ben nog nooit langer dan drie jaar met een vrouw geweest, met Jeroen inmiddels 21 jaar.’

J: ‘Het is echt een huwelijk. Na een opnamedag vol kloten en geiten, gaan we gerust nog een avond samen voetbal kijken.’

D: ‘Jeroens mindere eigenschappen? Als ik een script heb geschreven, compleet met eindgrap, zal Jeroen er altijd nog een grap achteraan maken. Hij blijft zoeken naar méér, een soort dierlijke drang. Vaak gepaard met vrij veel volume.’

J: ‘HOE BEDOEL JE?’

D: ‘Dat is soms lastig, maar tegelijkertijd ook de kracht die je nodig hebt. En verder, tja. Hij is racistisch, vrouwonvriendelijk… Maar of je dat nou mindere eigenschappen kunt noemen?’

J: ‘Het is maar hoe je ernaar kijkt. In het begin ergerde ik me aan Dennis’ versiergedrag. In een restaurant kon hij ongegeneerd aan de serveerster vragen: “Hallo, hé, wauw… Zeg, ben jij weleens geschilderd?” En dan wérkte het ook nog. Bewonderenswaardig en irritant tegelijk.’

D: ‘Hohoho, versieren? Dat maakt het meteen zo plat en Brabants. Ik vind het leuk om af en toe wat verwarring aan te richten bij mensen, een onverwachte opmerking zorgt ervoor dat iedereen weer even moet herijken. Zo creëer je een nieuw moment. Mooi, toch?’

[green_note title=”Nieuw seizoen Draadstaal!” text=”Fred, Ria, Said, Leon en Jopie… Vanaf half november zijn ze allemaal terug bij AvroTros.” ]

Jankende mannen

D: ‘Wat we hebben, is magisch; toch moet ik uitkijken dat ik er niet te veel aan gewend raak. Ik heb nogal de neiging aan Jeroen te hangen; als ik een script schrijf, vraag ik hem continu om zijn mening.’

J: ‘Toen ik kinderen – en dus een ander leven – kreeg, voelde ik me weleens schuldig. Druk-druk-druk met kinderen in bad, bed, luiers; na drie dagen had ik dat script dan nóg niet gelezen. Daar hebben we toen wel over gepraat.’

D: ‘Maar echt ruzie hebben we nooit. Als ik een probleem zie aankomen, stuur ik eerst een whatsapp en daarna schrijf ik een mail.’

J: ‘Een – heel – lánge – mail. Of het allemaal wel goed gaat, of we misschien moeten praten? Meestal heb ik geen idee wat er aan de hand zou moeten zijn. Dennis is wat gevoeliger op dat gebied.’

D: ‘Ik vind het fijn iets te bespreken voordat het een ding wordt. Eén keer dacht je dat ik het wilde “uitmaken”. Zaten we uiteindelijk allebei jankend in het restaurant. Een prachtige avond – veel te veel gedronken.’

J: ‘Dat je denkt: misschien, heel misschien hoor, hadden we dit gesprek thuis moeten voeren? Lang verhaal kort: deze man is mijn allerbeste vriend. Ik hoop tot mijn honderdste mooie dingen met hem te mogen maken.’

D: ‘Of bingo spelen in het bejaardenhuis, ook goed.’ ♣

 

Foto door: PetronellanittaWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF