fbpx

Is jouw relatie ingedut? Onze relatie-expert geeft tips om het vuur aan te wakkeren

De dagelijkse sleur kan zorgen voor een vermindering van passie tussen jou en je partner. In deze blog vertelt onze Wendy-expert en relatiedeskundige Ruud de Goeij over hoe je het vuur weer kunt aanwakkeren binnen je relatie. 

Judith, 42 zelfstandige, twee kinderen
“Ik was ervan overtuigd dat ons huwelijk niet meer te redden was, maar ik wilde ook niet zomaar opgeven. Door de coaching leerden we hoe we zinnige gesprekken met elkaar konden voeren en hoe we oude shit konden opruimen. Daarna konden we onze relatie opnieuw opbouwen. Er is weer wederzijds respect. We zijn verschillend en dat mag ook: we vullen elkaar weer aan. De eenzaamheid is verdwenen, de verbondenheid weer terug net als ons plezier. Ook de passie is weer bijna terug. Van belang is dat we geen terugval meer maken, want een achteruitgang wordt niet meer door ons geaccepteerd. Ik zie alleen nog maar mogelijkheden voor vooruitgang en kijk daar ook met plezier naar uit.”

Passie gaat niet over seks maar over het warme vuur in je relatie

Passie gaat over de intensiteit van jullie gevoelens als jullie bij elkaar zijn. In het begin is dat vanzelfsprekend op een hoog niveau en verreweg de meeste relaties ervaren een vermindering na verloop van tijd. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat het dagelijkse leven een bepaalde sleur vraagt. Dit repeterende voorspelbare script helpt ons nu eenmaal het leven te organiseren. Het eerste dat ogenschijnlijk sneuvelt is dat vuurtje dat we zo leuk vonden. Maar gelukkig is dat vrij eenvoudig terug te krijgen mits je de vijf Relatiebehoeftes die dit dragen op voldoende niveau hebt. Die vind je terug in de vorige twee blogs.

Hoe ziet dat eruit, een relatie met een hoog niveau aan passie?

In een relatie met een hoog niveau aan passie heb je regelmatig lol met elkaar. Je raakt makkelijk geestelijk (ik vind je leuk) , lichamelijk (ik voel plezier) en seksueel opgewonden als je bij elkaar bent. Je denkt veelvuldig aan elkaar en bent blij als je elkaar weer ziet. Je vindt je partner aantrekkelijk en je bewondert hem of haar. Je geniet heel bewust van het leven met elkaar. Het voelt fijn om tijd met elkaar door te brengen en er is de nodige afwisseling. Je beschouwt je relatie als romantisch en intens. Jullie kunnen erotische fantasieën oproepen met elkaar in de hoofdrollen. Als een hoog niveau overeen komt met een acht, wat voor cijfer zou jij dan aan jullie niveau geven? En hoe is dit voor je partner? Weet dat het laagste cijfer van jullie twee het werkelijke niveau is waarop de relatie scoort.

Hoe creëer je een hoger niveau aan passie?

Door de laatste twee van de zeven Relatiebehoeftes voor elkaar in te vullen op een hoger niveau. De behoefte aan afwisseling en plezier en de behoefte om verlangen te ervaren. Wat zou er dan anders of beter moeten of meer moeten zijn van wat er al is? Zie dat niet als een eis, maar als een kans om een diepere band met elkaar te krijgen. En natuurlijk is het belangrijk dat je partner dat ook te weten komt van jou. Heb jij jezelf die vraag al eens gesteld? Zo niet, dan is dat nu een mooi moment om dat te doen. Stap niet in de valkuil dat je denkt te weten voor elkaar wat de ander nodig heeft.

Om je op weg te helpen maak ik de twee Relatiebehoeftes concreter. Bedenk dat je elkaars Relatiebehoeftes invult door gedrag. De voorbeelden zullen je wel of niet aanspreken. Dat is prima. De volgende stap is dat je onderzoekt wat jullie nodig hebben, wat je voor elkaar kunt doen om meer afwisseling, plezier en verlangen te ervaren. Ook hier verschillen jullie per definitie in wat het verschil maakt.

De behoefte aan afwisseling en plezier

Er is genoeg afwisseling en vrolijkheid in de relatie om niet in een sleur te vervallen. We ondernemen samen nieuwe dingen en hebben regelmatig plezier. Er is een prettige onvoorspelbaarheid; je verrast me zo nu en dan en ik jou.  Verbeteringen kunnen zijn:

  • Je verrast me met kleine attenties: een briefje, een appje, een knuffel, een kleinigheidje.
  • Je regelt een oppas en trakteert ons op een avondje uit.
  • We kunnen lekker lachen samen, laten we dat meer doen.
  • Ik krijg zomaar ontbijt op bed zonder dat ik jarig ben.
  • We zoeken af en toe bewust het plezier met elkaar op.

De behoefte om naar de ander te verlangen


Ik ervaar dat je me mist en naar mij verlangt. Je vindt mij aantrekkelijk en sexy en dat wakkert mijn verlangen aan. Ik mis je en verlang ook naar jou als we een tijdje uit elkaar zijn. Jij voelt als een onmisbaar onderdeel van mijn leven. Verbeteringen kunnen zijn:

  • Je complimenteert me meer als ik mijn best heb gedaan om er leuk uit te zien.
  • Je kunt zo heel verlangend naar me kijken, dat mag je best vaker doen.
  • Ik mis je als we elkaar een paar dagen niet zien; ik heb dus die dagen nodig om weer naar je te kunnen verlangen.
  • Je kust me zo nu en dan met passie. Die momenten voel ik ook passie.
  • Je laat anderen soms weten dat je me geweldig vindt of dat je me mist.

Hou de volgorde in de gaten, maar weet dat de ene de andere helpt.

Werk van afwisseling en plezier naar verlangen. Ze zijn voorwaardelijk voor elkaar. Denk maar eens terug aan die leuke momenten aan het begin van jullie relatie waarin je elkaar regelmatig verraste. Je bent alleen gestopt op enig moment je best te blijven doen om je partner de belangrijkste persoon op deze aardbol te maken. Als je weer kleine momentjes van plezier creëert en ervaart met elkaar, ga je merken hoe makkelijk de stap is naar verlangen. Go and have fun!

The value of a relationship is in direct proportion to the time that you invest in it” – Brian Tracy

De volgende keer

In mijn volgende blog ga ik in op hoe dankbaarheid en complimenten geven krachtvoer zijn voor je relatie.

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon, deze kun je kopen in onze shop. Lees hier meer over derelatieballon.nl

Ruud 381x500 1 Is jouw relatie ingedut? Onze relatie-expert geeft tips om het vuur aan te wakkeren

Hier lees je meer artikelen van Ruud.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF