fbpx

Interview met Roos Schlikker: Ik heb meteen ‘ja’ gezegd, niet wetende dat het zo’n grote productie zou worden.

Zijn jullie al bij de musical Soof geweest? Op 18 november ging de musical in première! Onze columnist Roos Schlikker zit in het creative team en schreef samen met Erris van Ginkel het script. Wij waren erg benieuwd hoe Roos dit heeft ervaren en wat de reacties op de musical zijn. 

Roos, hoe is dit Soof avontuur begonnen?

“Ik werd gevraagd door producenten om een oriënterend gesprek te hebben, nog niet wetend waar het over zou gaan. Ze keken op dat moment naar verschillende schrijvers, om te kijken bij wie de musical Soof het beste zou passen. Toen ik hoorde dat het om deze musical ging was ik meteen enthousiast. Ik kende de film en herkende veel van mijzelf in de hoofdpersoon Soof.  Want ik ben ook een vrouw van begin 40 met kinderen die een gezinsleven probeert te combineren met werk. Ik probeer de puzzel steeds netjes te leggen, maar er ontbreekt steeds een stukje of er gaat wat mis dus dat herken ik wel. Dat is tenslotte het echte leven. Ik heb meteen ‘ja’ gezegd, niet wetend dat het zo’n grote productie zou worden.”

Hoe vond je het om Soof de musical te schrijven?

“Het schrijven van een musical is niet zo eenvoudig en het was natuurlijk nieuw voor mij en mijn schrijfpartner Erris van Ginkel. Het schrijven voor theater is anders dan voor een film. Je kunt niet op verschillende locaties zijn en het is natuurlijk in combinatie met muziek. Wij hebben niet de muziek geschreven, dat heeft o.a. Peter Slager van BLØFgedaan.  Hierdoor moesten we heel erg met elkaar samenwerken. We vonden het belangrijk dat de liedjes het verhaal ook doorvertelden.  We wilden dat er in de liedjes veel verteld werd over de personages, en dat is dus heel veel afstemmen, nadenken en afspreken met elkaar. Ook heb je nog te maken met techniek, want het is een ronddraaiend podium. Oftewel er komt veel meer bij kijken dan je denkt.”

https://www.instagram.com/p/BpZO4zthEj4/

Was het niet een enorme uitdaging om deze musical te schrijven omdat de film Soof zo’n succes was?

 “Ja, dat is natuurlijk altijd lastig. Aan de ene kant heb je mensen die erg fan zijn van de film Soof en die komen naar de musical omdat ze veel van de film willen herkennen. Tegelijkertijd wil je natuurlijk iets nieuws maken, dus dat is even zoeken. We hebben geprobeerd om wat iconische scenes uit de film, zoals de seksscènes tussen Soof en Kasper te laten terug komen. Maar om er juist iets nieuws aan toe te voegen hebben we gekeken naar wat we in de film een beetje misten. Dat was bijvoorbeeld hoe de relatie tussen Soof en haar moeder was. De moeder van Soof fladdert eigenlijk overal doorheen maar hoe zit dit nou eigenlijk? En in welk opzicht heeft die relatie met haar moeder Soof  gemaakt tot wie ze nu is? Oftewel, het is een beetje van het oude en een beetje van het nieuwe.”

Is dit (het schrijven van een musical) altijd al een droom geweest?

 “Nee, gek genoeg niet. Tenminste niet specifiek van een musical. Ik houd erg van muziek maar ik ben geen muzikant. Ik kan zelf niet eens noten lezen. Maar het is wel een hele mooie, grote theatervorm en dat is wel wat ik als theaterliefhebber altijd al te gek vond. Zo’n grote productie, om daar aan mee te schrijven, en om een van de ‘creatives’ te zijn is geweldig! Ik heb dat nooit als ambitie uitgesproken maar toen dat op m’n pad kwam vond ik het natuurlijk te gek!

De musical is zondag 18 november in première gegaan, hoe heeft men gereageerd?

 “Het publiek was heel positief! Ze mochten na de voorstelling een lijstje invullen en aangeven wat ze ervan vonden. En ze vonden het helemaal te gek. Wat ik ook tof vind, is hoe men reageerde op de ‘nieuwe’ Soof. Lies Visschedijk was natuurlijk oorspronkelijk Soof en ik heb wel lang gepiekerd van: Goh gaan mensen niet de hele tijd denken aan Lies Visschedijk? Want ze speelt natuurlijk nu niet de hoofdrol, dat doet Maike Boerdam. Maar dat was helemaal niet het geval. De mensen leefden heel erg mee met Maike en daar was ik echt heel blij mee en opgelucht over.  Lies Visschedijk wordt natuurlijk niet vergeten, maar er is nu gewoon een extra Soof bij!”

https://www.instagram.com/p/BqVasxYhslk/

Waarom zouden juist onze lezers/lezeressen echt naar de musical Soof moeten gaan?

 “Omdat het een musical is die niet gaat over perfectie of perfecte mensen. Het gaat ook over de kwetsbaarheid van de mensen. Het gaat over iemand die struikelt en weer opstaat. En dat is denk ik ook wat de lezeressen van WENDY echt wel aan zal spreken. Het leven is nu eenmaal ingewikkeld en we doen allemaal zo hard ons best om alles perfect en op orde te krijgen, maar dat lukt gewoon niet altijd. Aan de ene kant is dat natuurlijk om te lachen, maar aan de andere kant is dat ook ontroerend. Ik vind het heel troostend om te zien dat ik niet de enige ben die loopt te worstelen. Ik kan mijzelf zo voorstellen dat dit ook zo voor de lezeressen van WENDY geldt.”

De passie van Soof is natuurlijk koken, daar wordt zij gelukkig van. Wat is jouw ultieme geluk?

 “Ik word blij van alles wat mij voedt. Zowel letterlijk als figuurlijk. Ik word blij van eten, maar ook van lezen, schrijven, iets maken en goede gesprekken. Alles wat voeding geeft aan mijn hoofd en hart.”

 

Nog niet naar de musical geweest? Neem dan een kijkje op de website!

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF