fbpx

Interview met Ricky Koole over hoe een kleuter naar de wereld kijkt

Een kleuter zegt soms de meest bijzondere dingen en stelt vragen waar wij, volwassenen, helemaal nooit meer bij stil staan. Ricky Koole heeft de meest opvallende, grappige en ontroerende uitspraken van haar zoon verzameld. Uit alle vragen en opmerkingen heeft Ricky een selectie gemaakt. Deze zijn samengevoegd tot een boek: ‘Toen ik de wereld nog niet kende’. Zelf noemt ze het een ‘bijzonder’ boek: ‘Het is heel persoonlijk, want de uitspraken van mijn eigen zoon staan erin en ook nog eens mijn eigen illustraties.’

Hoe kwam je op dit idee?

‘Kleuters zeggen soms heel bijzondere dingen. Bijna filosofisch. Ze zitten met zo veel vragen waar wij eigenlijk niet eens meer bij stilstaan. Mijn zoon vroeg mij bijvoorbeeld een keer: “Waarom is het eigenlijk half vier?” Ja, geen idee eigenlijk. Dat is zo afgesproken. Af en toe plaatste ik zo’n uitspraak op Facebook. Mijn vrienden vonden dat zo leuk om te lezen. Zij moedigden mij aan om er iets mee te doen. Ik ben alles op gaan schrijven en heb de pareltjes eruit gepikt.’

kleuter

Hoe ziet dit boek eruit?

‘Op iedere bladzijde heb ik een aantal uitspraken geplaatst. Op de pagina ernaast is mijn eigen illustratie te zien die te maken heeft met een van de thema’s van de uitspraken. Ik heb er juist voor gekozen om verschillende uitspraken bij elkaar te zetten. Een vraag over de dood kan bijvoorbeeld gevolgd worden door een grappige uitspraak waar je van moet grinniken. Het boek is echt opgebouwd aan de hand van uitspraken per leeftijd. Het begint met alleen maar uitspraken van mijn zoon toen hij vier jaar oud was. Aan het einde van het boek is hij zes jaar. Je merkt ook echt aan zijn uitspraken dat hij ouder is geworden. De vragen of opmerkingen worden logischer. Het mooie, onlogische gaat eraf.’

Wat viel jou op aan zijn uitspraken?

‘Het viel me op dat hij heel veel vragen over de dood had. Dat had ik als kind ook altijd. Zo zei hij toen hij vier was bijvoorbeeld dat hij niet ouder wilde worden dan 12 jaar, omdat oude mensen doodgaan. Toch zei hij ook heel veel schattige dingen waarvan je echt smelt. Hij zei bijvoorbeeld ook een keer: “Je bent mijn lievelingskleur. Je haar, je hoofd, alles is mijn lievelingskleur.” Zo lief! Bijna poëtisch.’

Van welke uitspraak moest hardop lachen?

‘Hij vroeg of ik met hem wilde spelen, maar daar had ik even geen zin in. Toen zei hij: “Mama, als je geen zin hebt om te spelen, dan speel je toch gewoon een rots.”Dat vind ik grappig. Andere voorbeelden van leuke zinnen die hij gezegd heeft: “Als je gaat trouwen, krijg je dan ook een rijbewijs?”, “Waarom is poep altijd vers maar stinkt het toch?” en “Ik heb gedroomd dat ik niet kon slapen.”

P9293 Interview met Ricky Koole over hoe een kleuter naar de wereld kijkt

Wat maakt dit boek zo speciaal?

‘Eigenlijk gaat het niet per se over de uitspraken van mijn zoon, hoewel het boek daar natuurlijk uit bestaat. Maar het draait niet echt om mijn zoon. Het is niet een heel bijzonder kind. Het is gewoon een kleuter. Het is zo speciaal hoe kleuters naar de wereld kijken, wat voor vragen hen bezig houdt en wat zij zien in bepaalde thema’s. Zodra hij weer een mooie of grappige uitspraak had, schreef ik dit in een notitieboekje op. Dit heb ik drie jaar lang heel serieus bijgehouden. Dat zijn leuke herinneringen voor later. Ik denk dat veel meer ouders zulke herinneringen zouden willen. Het boek heeft daarom ook nog een aantal notitiepagina’s om achterin dingen op te kunnen schrijven. Naast het opschrijven van deze uitspraken, ben ik schilderijen gaan maken. Dat maakt het ook speciaal. Schilderen was altijd een hobby voor mezelf en nu verschijnt het in een boek. Dat is heel spannend en eng. Ik heb aan dit boek 3 jaar gewerkt en persoonlijker kan het bijna niet zijn…’

Wat wil je met dit boek teweeg brengen?

‘Het boek is geschreven voor volwassenen. Ik hoop dat de mensen die het lezen ontroerd raken, maar tegelijkertijd ook weer moeten grinniken. Daarom heb ik zijn opmerkingen juist zo laten afwisselen met elkaar. Het is geen boek dat alleen maar over de dood of over liefde gaat. Van de ene opmerking raak je ontroerd of wordt je aan het denken gezet en om de volgende opmerking moet je weer heel erg lachen.’

Het boek ligt vanaf vandaag in de winkels. Je kunt het boek ook hier bestellen!

Korting abo Online Interview met Ricky Koole over hoe een kleuter naar de wereld kijktWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF