fbpx

Interview met Maan: ‘Het jaar is mooi geweest.’

Intiem, persoonlijk en onthullend: in haar rubriek Up close & personal fotografeert Kim Feenstra voor elk nummer van WENDY een bekend persoon. Dit keer zet ze de lieve, zachte, maar ook sterk gegroeide zangeres Maan op het paard.

Kerstavond 2018, de gedroomde tafel van Maan

Er staan tien stoelen rondom een feestelijk gedekte tafel. Wie zijn er? Wat gaat er gebeuren? ‘We zitten thuis bij mijn ouders. Om me heen zitten de mensen die ik het meest vertrouw. Bij wie ik 100 procent mezelf kan zijn, niet aan hoef te staan, me niet hoef te bewijzen. Ik kan zijn wie ik ben. Om me heen zitten papa, mama, broertje, vriendje en mijn beste vriendinnen. En op de tafel, met een wit tafellaken, staat geen kalkoen. Verschillende antipasti worden uitgeserveerd op ouderwets servies, gouden randjes, versiersels, bloemetjes. Veel kaarsjes. Er klinkt jazzmuziek, er komen steeds kleine gerechten, van mama’s Thaise soep met paddenstoelen, gember en garnalen tot aan de zelfgemaakte tiramisu.

Hoe voel je je?

De verschrikkelijke vraag “Hoe voel je je” wordt niet gesteld, iedereen praat chill over zij ontwikkeling in het afgelopen jaar, vol anekdotes, verhalen, humor. Daarna gaat het open haardje aan en nestelen we ons op twee baken, onder dekens. We praten over de lekkere vakanties die we dit jaar hadden, drie liefst, eentje met mijn ouders, eentje met mijn vriendinnen en in november nog met Tony, mijn vriendje, naar Bali. Het jaar is mooi geweest.’

https://www.instagram.com/p/Bqu_VNolW-J/

De dubbele doorbraak

Ze won ‘The Voice of Holland’ in 2019, stal de show in ‘Beste Zangers’ in 2017. Na die twee programma’s kende heel Holland Maan. ‘The Voice was het begin van mijn carrière, er keken veel kids met hun ouders. Beste Zangers heeft een andere doelgroep, ouder. Ineens zag ik bij optredens een heel divers publiek, van kinderen van zes tot ouderen van zeventig. Dat heeft me een enorme boost gegeven, daar ben ik super dankbaar voor. Dat ik The Voice heb gewonnen, kan ik nog steeds niet bevatten. Ik kan de finale niet terugkijken: hoe heb ik kunnen winnen? Ik had zo veel beter gekund. Bij Beste Zangers was het anders, daar voelde ik ook wel bewijsdrang, maar ik wilde die andere zangers ook zo graag een cadeau geven.

Beste Zangers

Ik zong het liedje van Brace, over zijn leven, dat-ie in de gevangenis had gezeten, wie rokend verkeerd bezig was en draaide de “ik” in de tekst om naar “jij”, zodat het verhaal heel erg bij hem binnenkwam. Dat was zo’n mooi moment. En dat ik het klassieke Nessun dorma, dat Tania Kross zo vaak had gezonden, deed, was onwijs spannend. De lievelingsaria van mijn moeder. Later heb ik het live voor haar gezonden toen ze in het publiek stond: “Mam, deze is voor jou.” Laats zong ik op een bruiloft en – heel schattig – de ouders van de bruid stonden de hele tijd stralend in het publiek, ik schatte ze ruim tachtig.

Maan

De emotie, de tranen

Kwamen ze op een gegeven moment wat teleurgesteld naar me toe: “O, dat Italiaanse liedje, daar houden we zo veel van, daar hoopten we zo op.” Heb ik de microfoon weer gepakt: “Oké, deze is voor jullie.” Stonden ze daar, die lieve oudjes, hand in hand. Dat beeld, zo speciaal, ik houd van oudere mensen.’ Zoek op Google naar ‘Maan’ en de tranen vloeien meer dan rijkelijk over je scherm. Een kwestie van gevoel. Veelal ook huilen van geluk… ‘Ik ben geen hard persoon. Als meisje was ik zelfs angstig, bang voor ziekte, prikken, ziekenhuis. Ik had soms een onbestemd gevoel, huilde snel. Verlatingsangst. Inmiddels heb ik ook behoorlijk wat gejankt op televisie, haha! Vreemd dat mensen dat raar vinden. Huilen is niet negatief, het is juist mooi, iedereen huilt.’

Muziek is emotie

Tino Martin, die een jaar later in Beste Zangers zat, zei tegen me: “Jij stond bekend als de jankerd van het programma, maar nu ik er zelf in zit, houd ik het ook niet droog.” Hoe kun je nou op die bank zitten, zoiets speciaals meemaken en niet huilen? Muziek is emotie. Heel veel mensen zeggen: “Jij zingt het mooist als je gevoelige liedjes brengt.” Dat is wel een ding. Ik ben nog zo jong, heb weinig heftigs meegemaakt, er is niet zo veel waaruit ik emotioneel kan putten. Gelukkig kan ik heel goed doen alsof. Dat heeft te maken met de dynamiek in je stem, het aanzetten van bepaalde woorden.’

Je leest het hele interview met Maan in de nieuwe Wendy. Deze kun je nu ook online bestellenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF