fbpx

Interview met Louise Troen over de female-first social network app Bumble

Wat in 2014 begon als dating app, is met de komst van Bumble BFF en Bumble Bizz uitgegroeid tot een allround social media platform voor ‘people you don’t know yet.’ Dit alles met een sterke focus op de female empowerment: bij Bumble heeft de vrouw namelijk alle touwtje in eigen handen! Na het grote internationale succes is het tijd om de Nederlandse markt te veroveren. Ben jij klaar om de eerste stap te zetten? Na dit interview met Louise Troen – International Vice President at Bumble – wedden wij van wel!

Wat was de aanleiding om een female-first socialnetworkapp als Bumble te ontwikkelen?

Whitney Wolfe Herd – Founder en CEO – had een nare ervaring achter de rug waarbij ze haar oude werkgeven Tinder verliet. Zoals je weet is Tinder een datingapp dus ze had al enige ervaring op het gebied van daten. Wat er gebeurde… veel mensen lazen over deze situatie en vervolgens werden er intimiderende berichten gestuurd naar haar Twitter- en Instagramaccount.

Toen ze ’s ochtends wakker werd had ze geen controle meer over deze situatie. Wat haar opviel is dat de meeste berichten kwamen van mannen die haar bij haar naam noemden en toen dacht ze: ‘Hoe komt het dat de onlinewereld zo gevaarlijk kan zijn?’ Voor haar gevoel moest ze daar iets mee doen. ‘Hoe kan ik een wereld creëren waarbij A: mensen verantwoordelijk zijn voor de uitspraken die ze doen? En B: waar vrouwen zich niet angstig hoeven te voelen wanneer ze in hun telefoon kijken en de berichten openen? Er kunnen niet zomaar nare uitspraken gedaan worden zonder dat daar enige consequenties aan verbonden zijn.’

Ik kan me nog herinneren dat Whitney tegen mij zei: ‘Wanneer ik me het zwakste voelde, waren mijn vrienden daar om me op te vrolijken. Dus hoe kunnen we mensen in zo’n soortgelijke situatie helpen die niet zo’n fijn netwerk hebben waarbij ze toch gesteund worden? Misschien kunnen wij deze steun bieden binnen een merk waarbij vrouwen alle touwtjes zelf in handen hebben…’ Zo ontstond Bumble en we begonnen een datingapp.

Wat is het onderscheidend vermogen van Bumble in vergelijking met andere datingapps?

De allereerste en meest belangrijke regel is: vrouwen maken de eerste stap! Dus als je een mannelijke match hebt, heeft hij niet de mogelijkheid om jou als eerste te benaderen. Door deze regel toe te passen worden vrouwen beschermt tegen de nare gebeurtenissen die Whitney heeft meegemaakt. Het is dus een merk met een belangrijke missie: ‘The empowered women going forward!’

daten

Wat vind jij het leukste aan online daten via Bumble?

Het leukste aan online daten is dat je kunt oriënteren wie er allemaal rondlopen wanneer je de app gebruikt. Er ontstaat dus geen enkele druk. Oké, ik heb een grappig voorbeeld. Stel, je relatie is over, je bent weer single en je loopt van je werk naar huis toe… Bij thuiskomst heb je een aantal matches en je denkt: ‘Oké, ik heb een paar leuke en nieuwe connecties, maar nee… het is toch niks voor mij.’ Dan reageer je gewoon niet. Dat is veel makkelijker dan dat je vrienden bijvoorbeeld zeggen: ‘Laten we vanavond opstap gaan en onze haren los gooien!’ Puntje bij paaltje sta je in die ene leuke wijnbar en heb je geen controle over de personen die jou wel zien zitten. Via Bumble heb je zelf alle controle!

Veel mensen vinden deze gedachten cliché, maar dit is juist het bijzondere aan ons concept. Vrouwen zetten de eerste stap om zichzelf zo te beschermen tegen vervelende situaties die kunnen ontstaan. Ik denk dat alle vrouwen weleens zoiets hebben meegemaakt. Mannen kunnen zich bijvoorbeeld al snel afgewezen voelen en agressief worden als je geen gehoor geeft. Terwijl je niet altijd in de gelegenheid bent om meteen antwoord te geven op hun vraag. Dus via Bumble bepaal jij zelf wanneer je iemand een bericht wilt sturen. Als je beslist om dat te doen dan wil je het ook echt en heb je daar oprecht behoefte aan.

Wat voor soort sociale contacten kun je via Bumble opbouwen?

Bumble heeft drie platformen: Bumble Date voor relaties, Bumble BFF voor vriendschappen en Bumble Bizz voor zakelijke contacten. Bij Bumble Date en Bumble Bizz nemen vrouwen het initiatief. Daar is goed over nagedacht omdat er op deze twee platformen altijd mannen aanwezig zijn. Stel, jij en ik zijn een match dan kunnen we beiden de eerste stap zetten om elkaar een bericht te sturen.

De waarde van Bumble BFF is onstaan vanuit alle mensen die van het merk houden en niet opzoek zijn naar een relatie. Zij vroegen zich af: ‘Hoe kunnen wij een deel worden van de wereld van Bumble?’ Daarom besloten we om ook een platform te ontwikkelen voor degene die alleen opzoek zijn naar nieuwe vriendschappen. De waarden blijven uiteraard hetzelfde. Denk daarbij aan respect, vriendelijkheid en gelijkheid. Het bijzondere aan Bumble BFF is dat we nog nooit klachten hebben gekregen. Vrouwen zijn op dit platform eigenlijk altijd vriendelijk tegen elkaar. Het berichtenverkeer is gewoon erg gemoedelijk.

En als je op je eigen geslacht valt, wie maakt dan de eerste stap?

Als je op je eigen geslacht valt kun je beiden de eerste stap zetten. Dit is geweldig voor de homoseksuele gemeenschap. Want ook de transgenders voelen zich hier gewaardeerd en veilig! Eigenlijk hebben we nog niet voldoende promotie gemaakt rondom homoseksualiteit… Allereerst hebben we ons gericht op het beschermen van vrouwen tegen het onacceptabele gedrag van het andere geslacht. Maar er zijn al een hoop homokoppels die Bumble gebruiken. Dat is toch fantastisch!

Het maakt niet uit naar wat voor relatie je opzoek bent of op welke seksualiteit je valt… uiteindelijk willen we allemaal verbonden zijn en liefde en respect krijgen. We zijn allemaal opzoek naar geluk! Van buiten zien we er misschien wel anders uit, maar van binnen zijn we eigenlijk hetzelfde. Dat geloof ik echt! En Bumble speelt daarbij een belangrijke rol. We hebben een merk gebouwd gebaseerd op de meest belangrijke waarden in het leven. Niet naar hoe je eruit ziet, hoeveel geld je verdient of wat voor status je hebt. Wat wij letterlijk zeggen is: ‘Sluit je aan bij Bumble als je jezelf vriendelijk kunt gedragen en als je respect hebt voor geslachtsgelijkheid.’ We leven allemaal samen in deze kleine onlinewereld dus respecteer elkaar.

online daten

Kun je ook van alle drie de platformen gebruik maken?

Ja, je kunt heel gemakkelijk van platform wisselen. De foto’s kun je ook aanpassen aan je profiel. Op je businessaccount wil je jezelf natuurlijk op een professionele manier presenteren in tegenstelling tot Bumble BFF en Bumble Date. Daar kun je meer foto’s plaatsen van je sociale en dagelijkse activiteiten.

Kun je een voorbeeld geven van een mooie en liefdevolle relatie die is ontstaan via Bumble?

Jazeker! Er zijn al meer dan 15 duizend huwelijken tot stand gekomen via Bumble. Dat is echt een statement. We bestaan ongeveer drie jaar en als je nagaat dat de meeste relaties na drie jaar stuk lopen is dat onwijs veel. Deze mensen zijn dus al zo snel getrouwd. Ik denk dat het komt doordat ze zich snel verbonden voelen met elkaar. Ze zitten in dezelfde fase van hun leven. Denk bijvoorbeeld aan de behoeften om een gezinnetje te starten. Je wilt jouw waarden delen op het platform waarop je aanwezig bent. De wereld van Bumble begint precies op dat punt. Je avontuur begint dus niet met hoe je eruit ziet en eindigt met de waarden die voor jou belangrijk zijn. Nee, het begint met waarden en daarna komt jouw verschijning pas om de hoek kijken.

Op welke leeftijdscategorie richten jullie je?

Er zijn zelfs mensen van 90 actief op de app, maar dat zijn er niet veel hoor. Je moet minimaal 18 zijn om van de app gebruik te kunnen maken. Onze grootste doelgroep bestaat uit mensen tussen de 18 en 32 jaar. Maar we zien nu steeds meer Bumble-liefhebbers met leeftijden tussen de 32 en 45 jaar. Deze leeftijdscategorie groeit onwijs snel!

Wat ons opvalt is dat deze mensen in een relatie zaten van ongeveer 10 jaar. Ze hadden het gevoel dat ze op jonge leeftijd al moesten trouwen en zich moesten settelen. Doordat ook vrouwen het steeds meer voor het zeggen krijgen voelen ze zich geëmancipeerd waarbij ze denken: ‘Wacht eens even, ik verdien het niet om zo door jou behandeld te worden.’ Of ‘Ik vind het niet fijn dat jij bepaald wat ik moet doen en hoe ik het moet doen.’ Veel vrouwen voelen zich in deze tijd veel sterker. Ze durven de knoop door te hakken en worden vrijgezel. Met Bumble steunen we deze vrouwen en zeggen we als het ware: ‘Wij letten op je! Je hoeft je niet te laten commanderen door anderen. Dit is een veilige plek om nieuwe mensen te ontmoeten.’

Wat wij erg belangrijk vinden is dat je zo eerlijk mogelijk omschrijft wie je bent en waar je naar opzoek bent. Dus als je bijvoorbeeld 3 kinderen hebt, vul je dat gewoon in. Je kunt ook zelf een leeftijdsvoorkeur instellen. Of je nou opzoek bent naar iemand van 25 jaar of 40 jaar, het maakt niks uit. Het belangrijkste is dat je kijkt naar je eigen behoeften zodat jij je geluk in eigen handen hebt. Want die andere persoon heeft waarschijnlijk dezelfde behoeften als jij. Alleen dan kom je je perfecte match tegen.

sterke vrouw

Pas geleden lanceerde jullie de ‘snooze mode’ om de gebruikers van Bumble te beschermen tegen de impact van social media. Kun je uitleggen wat deze functie precies doet en waarom?

Als bedrijf zijn veel van onze interne functies en marketingactiviteiten gebaseerd op wat ons team denkt en voelt. In juli 2018 hadden we een training gericht op lichaamsvertrouwen en één van mijn collega’s zei: ‘Ik voel me niet op mijn gemak in mijn bikini op de business retraite.’ Ik dacht: ‘Oké, het is niet goed als mensen zich niet op hun gemak voelen. Het gaat er namelijk niet om hoe je er van buiten uitziet. Dus hoe kunnen we dat gevoel wegnemen en een campagne creëren waarbij we mensen zich daarvan bewust worden?’

We werken voor een technologisch bedrijf en voor ons is het belangrijk om de impact van social media te verminderen. Social media is hartstikke zinvol als je meer controle hebt over de impact daarvan. Meer controle over je gedachten van het perfecte online leven. Want die bestaat helemaal niet. Een vrouw vroeg een keer aan mij: ‘Jouw leven ziet er zo perfect uit. Je hebt een fantastische baan en je lijkt zo gelukkig te zijn. Ben je nou nooit eens verdrietig of minder gelukkig?’ Ik zei: ‘Natuurlijk! En ik ben helemaal niet bang om daarvoor uit te komen. Niemand is onoverwinnelijk.’

Met de snooze mode kun je dus even afstand nemen van de online wereld. Zo blijf je mentaal sterk en zal het zogenaamde betoverende online leventje je niet beïnvloeden. Je kunt de snooze mode instellen voor een week of misschien wel drie of vier weken. Zolang als je nodig hebt! Als je weer terug komt staan alle matches en berichten gewoon nog in je telefoon. Die zullen dus niet verdwijnen.

Welk advies zou je aan alle vrouwen mee willen geven?

Alle ervaringen die je in je leven meemaakt vormen jou tot de persoon die je nu bent. En in plaats van jezelf af te vragen: ‘Waarom overkomt dit juist mij?’ Zou je jezelf beter kunnen vragen: ‘Wat zal ik daarvan leren?’ En negativiteit herformuleren als nieuwe brandstof voor toekomstig succes. Ik hoop echt dat we vrouwen kunnen inspireren die zichzelf angstig of onzeker voelen. Het is helemaal niet erg om je zo te voelen. Het begint allemaal bij zelfacceptatie. Dat hoort bij het mensenleven. Weet je wat nou echt gelukkig maakt? Nieuwe vriendschappen opbouwen en een liefdevolle relatie hebben. Bumble weet als geen ander hoe belangrijk het is om sociale contacten te hebben en om je gelukkig te voelen.

Ons uitganspunt is dan ook niet om mensen online te laten leven. Beeld jezelf eens in… je woont in een klein stadje buiten Amsterdam, je vriendenkring bestaat uit vijf mensen en je gaat niet vaak opstap. Hoe zal je dan nieuwe mensen leren kennen? Bumble biedt jou dus de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten en je netwerk uit te breiden op een plek waar iedereen gelijk staat.

gezellig eten

Ben jij ook steeds weer aan het zoeken naar geluk? Naar nieuwe carrièremogelijkheden, een goede vriendschap of misschien wel naar warmte van die perfecte geliefde? Bumble is de meest veilige plek waar mensen elkaar ontmoeten en inspireren. Join the app and download Bumble!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF