fbpx

Humberto Tan & zijn laatste Late Night

Vanavond is de allerlaatste RTL Late Night met Humberto Tan als anchorman. De man veroorzaakte in 2013 een aardverschuiving in het televisielandschap en zwaait na 1055 afleveringen af. Met een goed gevoel, maar ook met weemoed: ‘Late Night is een stuk in mijn lijf.’

Het doek valt voor Humberto

Het was al jaren zoeken. De leegte die Barend & Van Dorp hadden achtergelaten op de late avond moest toch eens worden opgevuld. Maar hoe? Door wie? Met wat voor een programma? In augustus 2013 kwam programmadirecteur Erland Galjaard met het grote antwoord. RTL Late Night met Humberto Tan begon wat aarzelend, maar na een tijdje wist iedereen: dit is een revolutie. Unieke televisie. Een donkere, werkelijk betrokken anchorman die de hele wereld aan zijn tafel verzamelde en verbond. De toon: opgewekt en optimistisch. De balans tussen licht en zwaar: subliem. Het ging over muziek, politiek, sport, maar ook het leven en de dood. Na 1055 afleveringen valt vanavond voor Humberto het doek. Wij nemen onze hoed af en maken een dankbare buiging. Na RTL Late Night gingen we menigmaal met een glimlach slapen in plaats van met een steen op onze maag…

Afscheid

De hele week al staat in het teken van het afscheid. Humberto: ‘Ik heb tegen de redactie gezegd: “Jongens verras me maar.” Mooi om te zien hoe ze daar van genieten en voor mij is het toch ook wel fijn dat ik een week geleden mijn laatste voorbereiding al heb gehad. Het stoppen met iets wat je zo lang zo intens hebt gedaan voelt alsof er cold turkey een stuk uit mijn lijf wordt gesneden. Het constante aanstaan, het voortdurend bij alles wat ik zie of lees denken: wat kan ik er mee bij Late Night, dat ga ik het meeste missen. Maar daar ben ik dus al een week mee gestopt.’

Het is genieten en huilen deze week. ‘Ik neem het me steeds voor: niet huilen, niet huilen. Maar dat lukt gewoon niet. Als ze zo mooi gaan zingen of zulke lieve woorden gaan zeggen, ja, dan kun je mij wegdragen.’

Vijf intense jaren

Wat overheerst na vijf intense jaren is de trots. Natuurlijk. Dag in dag uit zat hij er, strak in pak, vol energie, aan tafel internationale sterren als Ed Sheeran, George Clooney of Pharell, naast mensen die wat minder klinkende namen hadden, maar wel iets heel goed konden of worstelden met het leven of de naderende dood. Humberto: ‘De persoonlijke verhalen van Bor Verkroost, The Lau, Mark Bos, mannen die praatten over hun levenseinde, maar ook de jongens die Bataclan overleefden, de ouders van de vermiste meisjes in Panama, het is een kwestie van vertrouwen als mensen dat met je willen delen. Dat vertrouwen hebben we heel erg gevoeld.’

Wat beklijft na al die uitzendingen het meest voor jou?

‘Wetenschapper Anita Elberse, hoogleraar aan de Harvard Business School, stuurde me een mailtje om me succes te wensen deze week. Ze schreef iets wat ik heel mooi vind: “Je hebt een verschuiving veroorzaakt in het medialandschap, jullie hebben iets gecreëerd dat er nog niet was.” Ik ben daar echt trots op. We hebben daarmee anderen beïnvloed, je ziet nu veel meer dat er op de late avond een mix is van infotainment en entertainment, van gesprekken en muziek.’

Is het echt nieuwe wat jij inbracht ook niet juist de toon geweest? Niet afstandelijk, niet cynisch, maar juist invoelend, meelevend?

‘Ja, dat bedoelt Anita misschien ook wel. Dat is wat kijkers aansprak: oprechtheid, daadwerkelijke interesse, de toon. Aan de andere kant hoorde ik ook vaak: weinig kritisch. Oké, maar ik wilde gewoon daar altijd open zitten. Vertel me je verhaal. Dat is mijn houding. Kom maar, vertel me jóuw verhaal.’

Zijn de jaren voorbij geraasd of voelt het als het eind van lange, zware jaren?

‘Absoluut dat eerste. Eén van de dingen die ik zal zeggen vrijdag tegen mijn team, is iets wat ik van mijn schoonmoeder heb geleerd. Zij zei: “Als je iets geeft, moet je het snel vergeten. Als je iets krijgt, moet je het lang onthouden.” Daarom zal ik al die jaren RTL Late Night lang onthouden. Het heeft me ontstellend veel gebracht. En niet alleen mij, ik denk al die medewerkers. Het was een deel van ons leven. Dinsdag nam een hostess al afscheid, zij had haar vakantie zo gepland dat ze de laatste dagen moest missen. Ze was in tranen. Ik ben wel blij dat we toch dit hele seizoen hebben afgemaakt. Na het nieuws dat het zou stoppen, dacht ik: dan is de duizendste uitzending mijn laatste. Programmadirecteur Erland Galjaard zei: “Nee, man, ga nou door tot het einde van het seizoen, met je hoofd omhoog straks die deur uit.” Ook voor al die medewerkers beter. Dus hebben we er nog 55 gemaakt. Sommigen doen er járen over om zoveel programma’s te maken, wij jassen ze er gewoon in drie maanden doorheen, hahaha! Maar dat we door zijn gegaan, geeft nu wel een mooi gevoel.’

Er is natuurlijk wel leven na Late Night. Waar verheug je je nu het meest op?

‘Diep in mijn hart wilde ik tot januari 2019 even helemaal niks doen. Maar dat gaat niet, ik zit nu al weer volop in de opnames van Dance Dance Dance. Er komen ook zoveel dingen op me af, schitterende fotografieklussen, ik kan naar Amerika, ga naar Zuid-Afrika, fantastisch allemaal. In augustus en september doe ik echt even niks en begin oktober met de opnames voor Holland Got Talent. Die rust in de zomer ga ik benutten om aan nieuwe titels te werken, de infotainment-kant, interviews, die wil ik zeker blijven doen. Kortom, rustig wordt het nooit, maar dat is ook wel weer mooi natuurlijk. Al die nieuwe uitdagingen en kansen, ik heb er nu volop tijd voor.’

Vanavond om 22.30 uur: RTL Late Night met voor Humberto en ons nog onbekende, maar vast zeer spraakmakende gasten!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF