fbpx

Hoogsensitiviteit komt met bepaalde uitdagingen, maar ook met voordelen. Ben jij je van deze voordelen bewust? Dan ligt er een mooie reis van zelfacceptatie en persoonlijke groei op je te wachten. In dit artikel zet holistisch expert Marjolein Berendsen jouw speciale superkrachten op een rij. 

Ben je hoogsensitief? Dan kun je dit ervaren als last. Je bent misschien al snel overprikkeld, kunt soms lastig aarden of vind het moeilijk om jezelf voor negatieve energieën af te sluiten. Maar wist je dat je jouw hoogsensitiviteit ook als kracht kunt zien? Jij hebt namelijk speciale eigenschappen die bijzonder effectief kunnen zijn.

1 Een luisterend oor bieden

Als HSP komen prikkels van buitenaf sterker binnen dan bij anderen. Iets om alert op te zijn, want voor je het weet neem je een negatieve emotie over die niet bij jou hoort. Waar deze eigenschap wél bij van pas komt, is het steunen van je omgeving. Jij voelt haarfijn aan wat er bij iemand speelt – misschien wel als enige. En hoe fijn is het dan als je vraagt hoe die persoon zich voelt, en of je een luisterend oor kunt bieden?

2 Intens genieten

Als HSP kun jij je helemaal verliezen in een kunstwerk, een lied, een goed verhaal of een intiem moment. Jouw fantasie en inlevingsvermogen kent geen grenzen. Geniet je hier bewust van? Dan beleef je het menszijn voluit. Good for you! Bovendien geniet jij al van de meest simpele dingen, zoals een ommetje in de buitenlucht. Heerlijk, toch?

3 De wereld mooier kleuren

Vanwege dat grote inlevingsvermogen voel je mee met anderen. Als HSP doe je dan ook geen vlieg kwaad. Maar zie je dit om je heen gebeuren? Dan komt er een oerkrachtige strijdlust in jou naar boven. Rechtvaardigheid is waar jij voor leeft. En daar zet jij je dan ook op alle mogelijke manieren voor in. Zo maak jij de wereld een stukje mooier, gewoon door te zijn wie je bent.

4 Out of the box denken

Met jouw open blik zie jij details en leg je verbanden die anderen niet zien. Een eigenschap die zowel in je werk- als privéleven heel goed van pas kan komen. Niet iedereen is in staat om situaties vanuit meerdere perspectieven te bekijken, jij wel. En doordat je moeiteloos iemands achterliggende bedoelingen ziet, zul je ook niet snel oordelen of wrok koesteren. Scheelt een hoop negatieve energie.

5 Leven vanuit je ware essentie

Het klinkt misschien wat zwaar, maar leven vanuit je ware essentie is de bron van een gelukkig leven. Als je niet leeft volgens jouw eigen normen en waarden, als je je leven niet vult met dingen die voor jou belangrijk zijn, dan is zingeving ver te zoeken. Als HSP sta je meer in contact met jouw intuïtie. Je beschikt als het ware over een kompas dat jou duidelijk maakt welke weg je moet inslaan. Kamp je bijvoorbeeld met spanningshoofdpijn vanwege een situatie die niet goed voelt? Dan weet jij dat er verandering nodig is. Zo blijf je trouw aan jezelf.

6 Je persoonlijk ontwikkelen

Je staat als HSP dus bewuster in contact met de wereld om je heen én met jezelf. Dit laatste geeft jou ook de gelegenheid om je persoonlijk steeds verder te ontwikkelen. Jouw aanleg voor zelfreflectie maakt dat je jouw valkuilen snel inziet en deze kunt vermijden. Dat je keuzes durft te maken die jou als persoon doen groeien, ook als die keuzes eng zijn. Zo ben jij in staat om jouw leven vorm te geven zoals jij dat wilt. En leef je authentiek en zelfbewust.

7 Je straalt vertrouwen uit

Misschien is het je al eerder opgevallen. Vrienden maar ook onbekenden voelen zich al heel snel vertrouwd bij je. Ze vertrouwen jou hun meest persoonlijke verhalen toe, ook al kennen ze je nog maar net. Door jouw zachte karakter en doordat je anderen goed aanvoelt, geef je de mensen om je heen automatisch de ruimte om zichzelf te zijn. Een prachtige, inspirerende eigenschap.

Zo zie je maar dat hoogsensitief zijn lang zo gek nog niet is. Natuurlijk heb je alsnog te maken met bepaalde uitdagingen. Maar zolang jij zorgt dat je de overprikkeling voor bent – bijvoorbeeld met een dagelijkse grondingsoefening – kun jij volop genieten van de voordelen.

Wil je jouw hoogsensitiviteit elke dag als kracht ervaren? Dan is de online cursus ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’ van ZoMa-opleidingen iets voor jou! Met de kortingscode ZOMAPC350 betaal je tijdelijk slechts €149 i.p.v. €249. Op 16 augustus, de verjaardag van Marjolein kwamen haar boeken (handboek én werkboek): hoogsensitief? je grootste kracht uit. Een verrijking voor elke HSP.

Meer over Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is founder van ZoMa Opleidingen en Stichting ZoMa. Naast de opleiding Holistisch Therapeut & holistisch coach, kan je bij ZoMa Opleidingen terecht voor o.a. verschillende Reiki en online cursussen. Het verspreiden van licht, liefde en bewustwording  is haar missie. Om haar missie uit te dragen, is ze niet alleen dagelijks vanuit onvoorwaardelijke liefde & holistisch leven bezig met haar opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen, maar schrijft ze ook artikelen, columns en blogs, deelt ze meditaties, masterclasses en haar eigen podcast Holistisch leven. Tot slot is ze auteur van de boeken (handboek & werkboek) ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’  en in september verschijnt haar 2de boek ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’, waarin ze hsp’ers inspireert volledig vanuit authenticiteit te leven. Kijk voor meer informatie over Marjolein en het opleidingsaanbod & kenniscentrum van ZoMa Opleidingen op: zoma-opleidingen.nl en marjoleinberendsen.nl WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF