fbpx

Hoe vaak moet je seks hebben om gelukkig te zijn?

Seks sells. Nog steeds. Zelfs nu we steeds minder vaak seks hebben met elkaar. De terugval in frequentie is vooral in westerse landen merkbaar. Opvallend is dat vooral de twintigers (veel) minder seks hebben dan tien jaar geleden. Zowel singles als mensen met een vaste relatie. Wendy-expert Josje Smeets geeft antwoord op de vraag waarom het belangrijk is om weer vaker seks met elkaar te hebben.

Social media staat seks in de weg

Hoe dat kan? Afleiding door social media en je telefoon blijkt volgens onderzoek de grootste boosdoener. Blijkbaar communiceren we liever via een schermpje dan in real life. In de slaapkamer worden meer uren op de telefoon dan op elkaar gespendeerd. En dat is zorgelijk.

Waarom we meer moeten seksen

Fysiek contact met anderen maakt dat we ons verbonden, veilig, geliefd én gelukkig voelen. Seks gaat hierin nog een stapje verder. Door te seksen komen endorfines en oxytocine vrij in je lichaam. Deze gelukshormonen maken je optimisitsch, meer weerbaar voor stress, maar bovendien word je er ontspannen en rustig van. Oxytocine zorgt bovendien voor een betere kwaliteit van slaap en voor meer liefde en genegenheid richting je partner. Seks verbetert je weerstand én het verhoogt je zelfvertrouwen. Al deze voordelen zijn er niet voor niets. Mensen zijn gemaakt om zich voort te planten. Ons brein doet er daarom alles aan om ons aan het seksen te krijgen. Helaas wint het schermpje steeds vaker.

Hoe vaak seks maakt gelukkig?

Je hoeft heus niet elke dag op elkaar te kruipen om een gelukkiger leven te leiden. Gemiddeld genomen zijn mensen het gelukkigst wanneer ze 1 keer per week seks hebben. Staar je niet blind op dit getal. Sommige mensen vinden vaker seks belangrijk, anderen vinden een lekkere zoenpartij of knuffel al genoeg intimiteit. Praat er in elk geval over met je partner. Hoe kijkt hij/zij er tegenaan? Is je partner tevreden met jullie seksleven? Wat is zijn of haar diepste verlangen? Praten over intieme zaken zorgt voor meer verbinding en maakt de relatie sterker. Doen dus!

Hoe maak je meer tijd voor seks?

As je single bent kun je seks natuurlijk niet afdwingen. Maar als je verkering hebt is het niet verkeerd om meer aandacht en tijd te geven aan intimiteit en een stevige vrijpartij. De volgende tips helpen hierbij.

  1. Praat over seks. Maak je twijfels of wensen op seksueel gebied kenbaar aan je partner. Praten over seks stimuleert bovendien de zin in seks, dus wat let je?
  2. Plan regelmatig een datenight. Het klinkt zo simpel, maar blijkt in de praktijk vaak onhaalbaar. Veel stellen hebben het zo druk met werk, sport, hobbies en vrienden, dat de tijd met de partner vaak doorgebracht wordt al Netflixend op de bank of in bed. En dat is zonde. Je libido wordt pas weer gestimuleerd als je je herinnert hoe leuk en aantrekkelijk je partner is. Doe dus je best voor elkaar. Dof je zelf op, heb een goed gesprek bij kaarslicht en hol daarna terug naar huis voor een potje stomende seks.
  3. Flirt met elkaar. Dit kan op allerlei manieren. Via een spannend whatsapp-berichtje of een complimentje. Laat merken dat je de ander leuk vindt.
  4. Ben maatjes. Het is niet alleen belangrijk dat de passie ervan afspringt tussen jou en je partner, het hebben van een goede vriendschap is minstens zo belangrijk. Als jij je kwetsbaar durft op te stellen en intieme zaken deelt, is de kans op oprechte verbinding groter en wakkert dat op haar beurt het verlangen naar intimiteit weer meer aan. Ben dus lief voor elkaar.
  5. Plan seks. De meest onromantische tip, maar wel een heel effectieve tip. Maak tijd vrij voor seks. Gewoon beginnen met vrijen zorgt voor zin in vrijen, echt waar. Probeer het eens een keer.

Mijn conclusie? Maak weer een punt van seks. Zet het op de agenda en zet je scherm op zwart. Wedden dat je daar blij van wordt?

Ben jij op zoek naar meer geluk? In de liefde, je werk of je leven? Gelukspsycholoog en Wendy-Expert Josje Smeets helpt je graag verder.  

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF