fbpx

Hoe overleeft je relatie een depressie?

Een relatie met iemand die een depressie heeft is heel erg zwaar voor beiden. Hoe kun je ervoor zorgen dat je samen een depressie kunt overleven?

Wat is een depressie?

Een depressie is een stemmingsstoornis. Bij een depressie ben je somber, heb je nergens meer zin in en het houdt langer dan twee weken aan. Er zijn meerdere vormen van depressie. Je hebt lichte vormen waarbij je weinig tot geen hulp nodig hebt, maar er zijn ook ernstige depressievormen die langer aanhouden en waarbij je professionele hulp nodig hebt.

Invloed van een depressie op je relatie

Als je partner een depressie heeft, zondert hij of zij zich vaak af. Je kunt het gevoel hebben alsof hij of zij weinig liefde voor jou heeft. Je hebt ineens een heel ander persoon voor je. Hierdoor kun jij ook afzonderlijk gedrag gaan tonen tegenover jouw partner. Het gevolg hiervan is dat jullie uit elkaar kunnen drijven.

Om te voorkomen dat jullie uit elkaar drijven, hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet:

  1. Informeer je over deze ziekte. Door je te informeren kun jij jezelf misschien wat meer verplaatsen in jouw partner en weet je beter hoe je moet handelen.
  2. Laat merken dat jouw partner niet alleen is want jouw partner zal zich erg eenzaam voelen tijdens een depressie.
  3. Geef je partner de tijd en ruimte. Overhaast niks.
  4. Zoek samen professionele hulp op. Ook jij kunt professionele hulp nodig hebben. De negatieve gevoelens van jouw partner kunnen aanstekelijk zijn en jij zou hierdoor ook stress kunnen hebben. Wij hebben ook een stressworkshop.
  5. Knuffel! Het is wetenschappelijk bewezen dat knuffelen goed voor je is. Bij het knuffelen maak je een gelukshormoon aan en wie weet voelen jullie weer die heerlijke liefde.
Bronnen: Hersenstichting, gezonderleven, Mensengezondheid
Beeld: ShutterstockWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF