fbpx

Blokkeer jij jezelf? Zo kun je jezelf ook weer bevrijden

Blokkeer jij jezelf? Het positief of negatief denken. De balans is er vaak niet. Je gedachten dwalen toch gauw richting het negatieve ondanks dat je dat misschien helemaal niet wilt. Kom erachter of je jezelf blokkeert door onderstaande vragen te beantwoorden. We delen een blog die David de Kock & Arjan Vergeer schreven voor 365 dagen succesvol.  

We wisten het natuurlijk al een tijdje, maar na het interview met Byron Katie is het nog veel duidelijker geworden: onder elke negatieve emotie, zit een negatieve gedachte. Katie zegt heel resoluut: er bestaat geen goede of slechte werkelijkheid. Er bestaan alleen maar goede of slechte gedachtes bij die werkelijkheid. En die gedachtes kunnen je gijzelen.

Gegijzeld door je gedachten

Het blijkt dat ieder mens (jazeker: ieder mens), op een bepaalde manier in zijn of haar leven gegijzeld is geraakt. Een gevangene is geworden van een systeem dat niet voor je werkt. Uiteraard klinkt dit nogal dramatisch, terwijl het dat helemaal niet hoeft te zijn voor je.

En toch zeggen we het zo, omdat het je wakker kan schudden op een stuk dat je zelf nog niet zo bewust in de gaten hebt, terwijl het veel kan verklaren wat er nu in je leven speelt.

Kom erachter waardoor jij blokkeert

We houden het in deze oefening heel simpel. Doe de oefening meteen en antwoord op je gevoel.

Het zijn acht stellingen die je kunt beantwoorden met een ‘ja’ of een ‘nee’. Wees volledig eerlijk en denk er niet te lang over na. Vertrouw erop dat je gevoel je de waarheid zegt.

Na de acht stellingen bespreken we de impact ervan.

 • Ik voel mij in mijn werk volledig vrij om het te doen zoals ik het wil, wanneer ik het wil en met wie ik dat wil.
 • Ik voel mij in mijn liefdesrelatie helemaal vrij, gelijkwaardig en onafhankelijk van de ander.
 • Ik voel mij in mijn familiesysteem helemaal vrij van de verwachtingen van en verplichtingen tot anderen.
 • Ik heb het gevoel dat al mijn keuzes gebaseerd zijn op wat ik zelf wil en niet op basis van wat een maatschappij, religie of gemeenschap van mij verwacht.
 • Ik ben vrij van de druk en lading van geld (verdienen of besparen).
 • Ik ben vrij van zorg om anderen, die ik liever niet zou willen. Ook ben ik vrij van belemmeringen in mijn eigen gezondheid.
 • Ik ben vrij van ervaringen uit het verleden: negatieve ervaringen draag ik niet bij me en positieve ervaringen houden me niet in het verleden.
 • Ik ben volledig vrij van negatieve gedachten over mezelf.

En dan?

 1. Check nu het aantal keer dat je ‘ja’ of ‘nee’ hebt gezegd.
 2. En check ook het aantal keer dat je een antwoord gaf, maar eigenlijk wilde dat je het andere kon zeggen.
 3. Check het aantal keer dat je op zoek bent gegaan naar argumenten om het andere antwoord te laten kloppen, in plaats van het antwoord dat je als eerste gaf.

Negatieve gedachten zijn ook maar gedachten

Dit is het ding: wij mensen houden onszelf op verschillende manieren gegijzeld. Dat hoeft niet per se erg te zijn. Het wordt vooral erg wanneer je jezelf dat kwalijk gaat nemen, terwijl je er niks aan doet.

Met name omdat je op geen van die dingen écht gegijzeld bent. Je zit nergens werkelijk met handboeien geketend aan een koude verwarmingsbuis met een stuk ducktape op je mond. Het is vooral het idee dat je zelf hebt. Het verhaal dat je erbij maakt. Over hoe vrij je bent. Of hoe gevangen.

Hoe bevrijd je jezelf?

En toch bestaat er een manier om jezelf helemaal te bevrijden. Net zo lang tot je ‘ja’ kunt zeggen op elk van deze stellingen. Op zo’n manier dat je oprecht en authentiek dicht bij jezelf blijft en warme liefdevolle verbindingen aangaat met anderen. Op zo’n manier dat je vol vertrouwen bent over jezelf en de wereld. Op zo’n manier dat je ervaart dat je vrij bent. Ons Jaarprogramma draait daar zelfs om. Het gaat om die ene cruciale vraag: hoe creëer ik het leven dat ik het allerliefste wil?

Het kan natuurlijk goed zijn dat je door het maken van deze oefening erachter bent gekomen waar je de meeste stress van krijgt. Dat vormt natuurlijk een hartstikke mooi haakje om mee verder te gaan.

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF