fbpx

Hoe geuren je mindset positief kunnen beïnvloeden

De zomer is in een zucht voorbijgegaan. In dit korte moment van zon en vrijheid hebben we zoveel mogelijk genoten van de mogelijkheden die er waren om elkaar te zien en er even uit te zijn. Nu we naar de winter gaan wordt onze bewegingsvrijheid en andere mogelijkheden weer beperkt, maar ga niet bij de pakken neerzitten! Blij positief en houdt je mindset gezond. En dat kan met geur!

Pas je mindset aan met geur

Om goed om te kunnen gaan met de huidige situatie is het nodig om je mindset aan te passen. Het beste is vooral te kijken naar wat we wel kunnen in plaats van wat we niet kunnen. Beperkingen stimuleren over het algemeen onze creativiteit; dat hebben we gezien in de vele online initiatieven en alternatieven om toch bijvoorbeeld van cultuur te kunnen genieten. Een van de manieren om je mindset op een eenvoudige manier aan te passen is met geur.

Geuren spelen in ons dagelijks leven een grotere rol dan we in eerste instantie zouden denken. We kunnen er ons welbevinden, onze lichamelijke en geestelijke gezondheid mee bevorderen en zodoende onze levenskwaliteit verbeteren. Natuurlijke geuren – essentiële oliën – bevatten werkzame geurstoffen afkomstig uit planten, bloemen en bomen. Deze stoffen hebben een fysieke werking vergelijkbaar met die van medicijnen. Maar een van de belangrijkste aspecten is het effect dat ze op de psyche hebben. Zo kunnen ze herinneringen activeren en communicatie stimuleren. Geur kan ons aanzetten tot acties, leiden tot zelfinzicht en zodoende ook je mindset veranderen.

Om je mindset aan te passen kun je bijvoorbeeld de ‘Pavlov’-methode toepassen, een methode waarbij je jezelf conditioneert met een geur en tegelijkertijd gebruikmaakt van de positieve eigenschappen hiervan. Elke geur – essentiële olie – heeft specifieke eigenschappen. Stel, je ervaart alleen maar grijze dagen; je kunt niet naar buiten en verlangt terug naar een zomers gevoel. Door te kiezen voor een geur die behalve werkzame inhoudsstoffen, ook een associatie met de zomer heeft – zoals de geur van sinaasappel – kunnen deze eigenschappen naar voren komen en kun je deze positief inzetten. Zodoende kun je meesurfen op de weldaad die het ruiken van een bepaalde geur met zich kan mee kan brengen.

Geurprofielen

Om diverse toepassingen van natuurlijke geuren inzichtelijk te maken, heb ik geurprofielen samengesteld. Met deze geurprofielen, waarin de eigenschappen en de universele werking van de essentiële olie worden besproken, kun je op eenvoudige manier zelf geurpsychologie in je eigen omgeving gaan toepassen. Om een indruk te geven hoe een dergelijk geurprofiel eruitziet, een voorproefje. Ik kies voor het profiel van sinaasappel, omdat dit prachtig past in het veranderen van een negatieve naar een positieve mindset. Probeer en ervaar het zelf: inhaleer de geur rechtstreeks uit het flesje of één druppel op bijvoorbeeld een tissue. Je kunt er gelijk mee aan de slag  gaan tijdens een meditatie- of yogasessie.

Sinaasappel – Zonneklaar

Zoek de zonnige zijde en maak van een probleem een uitdaging! De sinaasappel laat je het in een positief licht zien.

De twee bekendste varianten van de essentiële olie van sinaasappel zijn die van de Citrus aurantium (bittersinaasappel) en de Citrus sinensis (zoete sinaasappel). Het is niet zo dat de olie van de eerste bitter ruikt. Integendeel: de geur is warm en vol en werkt sterk ontkrampend. ‘Bitter’ slaat op het vruchtvlees; zoals geldt voor alle citrusvruchten wordt de essentiële olie uit de geurkliertjes in de schil gewonnen. Als je wilt zien waar die geurkliertjes zitten, kun je boven een kaarsvlam een stukje sinaasappelschil uitknijpen. Je krijgt dan een mooi steekvlammetje. Dat zegt gelijk iets over de sterke ontvlambaarheid van essentiële olie.

Ons woord ‘sinaasappel’ komt van ‘China’s appel’ en duidt daarmee op de herkomst van de vrucht. De sinaasappel heeft namelijk een lange reis gemaakt voordat hij in Europa, of beter gezegd Zuid-Europa kon wortelen. Van oorsprong komt hij dus uit China, waar hij voor het eerst rond 2600 voor Christus (!) werd beschreven in een van de oudste geneeskundige naslagwerken, Huangdi Neijing (‘Het boek van de Gele Keizer over inwendige geneeskunde’).

Sinaasappel is een verwarmende en ontspannende geur en heeft net als bergamot en andere leden van de citrusfamilie een opbeurende werking. Ook hier is sprake van een gelaagde eigenschap. De geur is spierontspannend, kalmerend, verwarmend en heeft over het algemeen een positieve associatie die vaak te maken heeft met zon of gezondheid. Door de sterk ontkrampende werking is de geur uitermate geschikt ter ontspanning: pas hem bijvoorbeeld toe voor het inslapen, om te ontstressen en bij mediatie.

Inmiddels is de sinaasappel niet meer weg te denken als ondersteuning bij diverse gezondheidsklachten. Sta je voor een uitdaging, dan zou de geur van sinaasappel je daarbij goed kunnen helpen. Door op een ontspannen, positieve manier een uitdaging aan te gaan of een probleem onder de loep te nemen ontdek je vaak een zonnige zijde.

Aromatisch kompas

Optimisme, ontspannen kijk, vitaliteit

  • Prestatieverbeteraars: Energie (meer)
  • Moodmakers/sfeerbrengers: Verbinding (groep-eendracht)
  • Slecht nieuws: Een op hand zijnde crisis, een moeilijk gesprek
  • Vrouw-zijn – Mama: Tropenjaren (rust tijdens piekuren)
  • Winter en grijsheid: Bij somberheid door lichtgebrek

Claudia de Vos

Claudia de Vos is geurpsycholoog en beeldend kunstenaar. Zij omschrijft zichzelf als ‘geurambassadeur’: met haar artikelen, interviews, geurkunst, trainingen en voordrachten vertegenwoordigt zij de wereld van geur.

Haar boek ‘Geurpsychologie voor iedereen’ is vanaf vandaag verkrijgbaar. Bestel hem hier!

Meer informatie vind je op geurambassadeur.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF