fbpx

Hoe belangrijk zijn vriendschappen voor je geluksgevoel?

Geluk is ‘in’. We streven er allemaal naar om gelukkig te zijn en doen hier ons uiterste best voor. Ook WENDY en s.Oliver zijn op zoek naar de puurste vriendschappen. Maar in hoeverre hebben vriendschappen eigenlijk invloed op je geluk? Dat dit een onderwerp is dat enorm leeft, blijkt al uit de hoeveelheid artikelen en onderzoeken over geluk. Zo zijn er tegenwoordig zelfs heuse ‘geluksonderzoekers’! Scandinavische landen scoren hoog op de lijst van gelukkige landen, maar ook Nederland doet het absoluut niet slecht. Laten we ons wat meer verdiepen in ‘geluk’. Hoe belangrijk zijn vriendschappen voor je geluksgevoel?

We kunnen veel leren van de Denen. Doordat hygge zo’n grote rol speelt in de Deense cultuur, maken ze veel tijd voor zinvolle relaties en geven prioriteit aan het doorbrengen van tijd met hun familie en vrienden. Het is daarom niet zo gek dat het land altijd zo hoog eindigt in de ranking van gelukkigste landen ter wereld. Dit jaar staan ze op nummer twee.

world happiness report 3

World Happiness Report

Uit het World Happiness Report 2017 is gebleken dat Noorwegen het gelukkigste land ter wereld is. Deze positie is gebaseerd op een aantal factoren die punten waard zijn. Deze factoren zijn een goed BBP, een goede levensverwachting, goede sociale support, keuzevrijheid, vrijgevigheid en de afwezigheid van corruptie. Tezamen bepalen deze variabelen hoe hoog een land eindigt in de ranglijst. Ons kleine kikkerlandje heeft het ook goed gedaan: Nederland staat namelijk op de zesde plek van de gelukkigste landen ter wereld!

Nederland scoort überhaupt hoog in verscheidene onderzoeken naar geluk. Zo hebben Nederlanders van heel Europa het meeste vertrouwen in de eigen politici en staan we op nummer twee van de wereld als het gaat om persvrijheid.

Statistieken_geluk in nederland

Bron: Wiking, M. ‘The Happy Danes. Exploring the reasons behind the high levels of happiness in Denmark’ 2014

[green_note title=”Wist je dat…” text=”Geluk volgens onderzoek meer afhankelijk is van de kwaliteit van de intermenselijke relaties dan van de hoogte van het inkomen? ” ]

Sociale dieren

Wij mensen zijn sociale dieren. We hechten namelijk veel waarde aan de relatie die we hebben met familie, vrienden en andere sociale contacten. Samenzijn is volgens veel ‘geluksonderzoekers’ misschien wel het belangrijkste ingrediënt voor geluk. Onder deze onderzoekers bestaat zelfs de consensus dat sociale contacten essentieel zijn voor een geluksgevoel. Relaties van goede kwaliteit (familie, vrienden, innige relaties, relaties op het werk, relaties met de gemeenschap) zijn dus van invloed op onze mate van geluk en andersom geldt dit ook. Geluk maakt ons dus socialer. Tevens zijn mensen die tevreden zijn over hun sociale contacten, over het algemeen ook meer tevreden over het leven an sich. Dus scherp die sociale contacten aan!

De belangrijkste relaties zijn volgens geluksonderzoeker Meik Wiking de intieme relaties, waarbij je samen met anderen iets ervaart. Onder ervaren verstaat hij: ‘Het delen van gedachten en gevoelens en wederzijds steun bieden.’ Met een ander woord: hygge. Hygge en geluk hangen volgens hem samen, omdat hygge het dagelijkse geluk nastreeft en sommige aspecten van hygge leiden tot geluk.

Dankbaarheid

Het beoefenen van dankbaarheid beïnvloedt de mate van geluk. Dankbaarheid is meer dan ‘dankjewel’ zeggen als je een cadeautje krijgt of iemand iets voor je doet. Het gaat erom dat je stilstaat bij het moment en het leven. Dat je waardeert en beseft wat je allemaal hebt en dit niet voor lief neemt. Onthouden dat je in het nú leeft. Volgens een onderzoek van Robert A. Emmons zijn mensen die dankbaar zijn niet alleen gelukkiger, maar ook hulpvaardiger, minder materialistisch en meer vergevingsgezind. Uit voorgaand onderzoek bleek tevens dat dankbaarheid psychologische, sociale en fysieke voordelen oplevert. Dankbare mensen herstellen blijkbaar sneller van pijn en verwondingen en zijn minder geneigd om gestrest te raken. Wow!

[green_note title=”Feit” text=”Nederland staat op nummer zes van de ranglijst van de gelukkigste landen ter wereld” ]

Hygge in het dagelijkse leven

Volgens het onderzoek van D. Kahneman ervaren we seks, sociale activiteiten, eten en ontspanning als meest aangename dagelijkse activiteiten. Het is belangrijk om het beste halen uit hetgeen waar we het meeste van hebben: het dagelijkse leven. Hygge helpt ons dankbaar te zijn voor de dagelijkse dingen. Hiervan zijn de laatste drie ook de hoofdingrediënten van hygge. Hieruit kunnen we concluderen dat hygge in relatie staat met het dagelijks geluk. Je haalt het meeste uit het moment en koestert geluk. Hoewel geluk en hygge allebei draaien om het waarderen van het hier en nu, mag dit moment ook gepland en gekoesterd worden. Ze omvatten allebei alle tijden: het heden, het verleden en de toekomst. Hygge reikt ons de taal, het doel en de methode waarmee we geluk kunnen inplannen en behouden. Zó zorgen we ervoor dat we elke dag een kleine dosis geluk innemen.

Zoals Benjamin Franklin mooi stelde: ‘Geluk schuilt meer in klein dagelijks gemak of genot, dan in grote stukken geluk die zelden voorkomen’.

Bron van dit artikel: Wiking, M. Hygge. De Deense kunst van het leven’ 2016

Ben jij vaak dankbaar? En wie wil jij laten weten dat je dankbaar voor hem/haar bent en waarom?

Heb jij een pure vriendschap?

Laat aan je vriendin(nen) weten hoe dierbaar jullie vriendschap is door hier een foto van jullie samen te delen. Het maakt niet uit of dit een vrolijke, spontane, geposeerde, gekke of ontroerende foto is, zolang het maar jullie pure vriendschap en oprechte geluk weerspiegelt. Laat ons in de beschrijving ook weten waarom deze vriendschap jou zo dierbaar is.

Doe mee en geef je op via www.wendyonline.nl/purevriendschap. Heeft jullie foto de meeste stemmen, dan win je een door s.Oliver verzorgd weekend in Maastricht!

VriendinnencampagneWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF