fbpx

Het verschil in geluk tussen mannen en vrouwen zit zó

Onze gelukspsychologe, Josje Smeets, is natuurlijk helemaal thuis in dat ene waar iedereen druk naar op zoek is: geluk. Zij probeert jou wegwijs te maken in die wondere wereld door er blogs over te schrijven. Vandaag is het helemaal in het thema van de nieuwe WENDY, de kracht van vrouwen. Ze legt uit wat het verschil is in geluk tussen mannen en vrouwen.

Vrouwen ongelukkiger dan mannen

Uit een Brits onderzoek van anderhalf jaar geleden blijkt dat vrouwen hun hele leven ongelukkiger zijn dan mannen. Pas na hun 85e is dit andersom het geval.

Wat blijkt? Vrouwen hebben tijdens hun leven – meer dan mannen – de zorg voor anderen. In eerste instantie nemen zij een groot deel van de zorg voor hun kinderen op hun schouders, maar vrijwel even vaak is het ook onze eigen partner die wij vrouwen willen verzorgen en pleasen (hoe ouderwets dit ook klinken mag). Nog later fungeren vele vrouwen als mantelzorger. Dit betekent dus eigenlijk dat vrouwen hun hele leven hun geluk moeten delen of zelfs op de tweede of derde plek moeten plaatsen. Pas wanneer ze ‘vrij’ zijn – vaak in de allerlaatste levensfase -, ervaren ze het ultieme geluksgevoel.

Vrije vogel

Vrijheid is inderdaad een enorm belangrijke factor bij het ervaren van geluk. Wanneer je het gevoel hebt dat je in enige mate zelf kunt kiezen hoe je leeft en wat je doet, stijgt je geluksniveau.

Vrijheid en verantwoordelijkheidsgevoel gaan echter niet hand in hand. En juist dat laatste bezitten vrouwen van nature meer dan mannen. Evolutionair gezien super handig, zo blijven moeders bij hun kroost om hen te verzorgen. In onze huidige maatschappij wat minder belangrijk; we leven hier immers in een land waar de taken keurig verdeeld zouden kunnen en moeten worden.

Het nemen van je verantwoordelijkheid en het daarmee ‘alle ballen in de lucht houden’ leidt er tevens toe dat vrouwen gevoeliger zijn voor een burn-out of depressies. Het gevoel van ‘moeten’ neemt de overhand boven ‘willen en kunnen’.

Hoe los je dit op?

Tip 1:

Je kan met een matje onder je arm op de fiets stappen voor een lesje yoga of mindfulness. Hier leer je heel goed loslaten. Los van die verantwoordelijkheid; laat de boel maar eens de boel of lekker aan die ander over.

Tip 2:

Je kunt er bovendien over praten. En in dit geval het liefst met je partner. Natuurlijk zal deze in eerste instantie gaan sputteren wanneer hij of zij hoort dat ie ook geacht wordt zijn steentje bij te dragen. Maar als dat betekent dat zijn vrouwelijke partner daarmee veel vaker goedlachs, vol energie, levens- én seksuele lust door het leven gaat, piepen ze heel snel anders. Geloof me.

Tip 3:

Maar het helpt vooral wanneer je dankbaar en trots bent op datgene dat je wél allemaal doet, zelfs al laat je de zorg voor je kids of moeder een keer aan een ander over. Want hey: wij vrouwen werken, hebben lief, voelen een ander feilloos aan, hebben een neus voor het verdriet van hun kind en weten dit als geen ander op te lossen, zien er mooi uit, zijn sexy, draaien met 2 vingers in de neus een huishouden draaiende en zijn super goede vriendinnen bij wie je je hart kan uitstorten.

Spreek elke dag voor het slapengaan twee van de dingen waarop jij trots bent hardop uit. Je leert je brein daarmee positief over jezelf te denken, waarbij negatieve gevoelens van ‘ik moet dit en dat nog’ meer naar de achtergrond verdwijnen. Hoe vaker je uitspreekt dat je trots op jezelf bent, des te meer je hierin ook daadwerkelijk gaat geloven. Trots wordt een deel van je eigen krachtige zelf.

En lieve dames; dan duurt het niet lang meer voordat we al op veel jongere leeftijd gelukkiger zijn dan onze mannelijke tegenhanger. Of minstens net zo gelukkig. Want alles zullen we eerlijk delen.

https://www.instagram.com/p/BsXQ3Xalu0g/WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF