fbpx

Het verhaal achter de tattoo van Anouk Maas

Uit liefde, om een bijzondere periode af te sluiten, omdat je het mooi vindt. Er zijn talloze redenen om een tatoeage te laten zetten. Musicalster en GTST-actrice Anouk Maas vertelt het verhaal achter haar tattoo.

Bijzondere expeditie

Anouk: ‘Mijn eerste tatoeage liet ik zetten nadat ik in 2014 aan Expeditie Robinson had meegedaan. Ik ben daarna zelf ook nog gaan backpacken – op de Filipijnen – en dacht: ik wil dit moment uit mijn leven, deze ervaringen, vastleggen. Met de gedachte aan het eiland, back to basic gaan, geaard zijn en mijn tropische roots – ik ben deels Indisch – ontstond het idee voor een palmboom. De zwaluwtjes eromheen staan voor mijn vleugels spreiden en wegvliegen. Tijdens mijn backpackreis ben ik zelf gaan tekenen en thuis heb ik de compositie verder laten uitwerken en op mijn ribben laten tatoeëren. Het schijnt de pijnlijkste plek te zijn, maar ik dacht: als ik het doe, dan meteen goed. Nicolette Kluijver is meegegaan, ik heb met haar tijdens de expeditie een speciale band opgebouwd.’

Back to basic

‘Deze tatoeage staat voor een belangrijk moment in mijn leven. Op dat eiland heb ik geleerd om los te laten. Ik kon me altijd heel erg druk maken over dingen: over mezelf, mijn carrière, mijn relaties. Door helemaal terug te gaan naar de basis, ben ik erachter gekomen dat het gewoon oké is, ik heb een bepaalde rust gevonden en ben daardoor gegroeid als mens.’

Het leven is geen ponykamp

‘Toen ik terugkwam in Nederland, moest ik heel erg wennen en ben ik veel meer gaan nadenken over wat ik écht leuk vind, en vooral ook wat ik niet wil. Mijn streven is om puur te blijven in al mijn keuzes en de dingen die ik doe. Ik zeg nu ook sneller “nee” als iets niet goed voelt. Al moet je ook weleens iets doen wat minder leuk is om een stap verder te komen. Het leven is geen ponykamp, zegt een goede vriend van mij altijd – hij heeft die tekst op zíjn ribben laten zetten.’

Bewustwording

‘Door Robinson ben ik ook beter voor mijn lijf gaan zorgen. Ik eet anders en realiseer me beter hoe lang het duurt om überhaupt een stukje vis of kokosnoot te bereiden. Ik was in shock toen ik na de expeditie voor het eerst weer in de supermarkt kwam: alles was in plastic verpakt en hap, hap, hap binnen handbereik – ik vond het afschuwelijk. Sindsdien ben ik veel bewuster bezig met wat ik eet, wat ik koop en waar ik voor wil staan.’

‘Ik wil de beste versie van mezelf zijn in het leven. En tegelijkertijd ook genieten, want je moet het leven ook met een korrel zout kunnen nemen. Geluk is voor mij vrijheid, en dat verbeeldt die tattoo op mijn ribben. In situaties waarin ik dat niet zo voel, helpt het me ook herinneren dat ik bepaalde dingen moet afsluiten of anders moet aanpakken. Dat gaat bij mij puur op gevoel.’

Het Zia-teken

Een jaar na mijn eerste tattoo heeft Anouk Maas er een tweede bij laten zetten: een Zia-teken op haar onderarm. ‘Het staat voor de zon, de vier windrichtingen, de vier seizoenen van het leven, de vier dagdelen, en vier is ook nog eens een heilig nummer. Ik heb er wederom mijn eigen ontwerp van gemaakt met een pijl erdoorheen. Voor mij staat deze tatoeage ook voor een sterk lijf, een heldere geest, geven om andere mensen en om hun welvaart. Ik geloof niet in een god, maar wel in deze levenslessen, en die wilde ik vereeuwigd hebben op mijn lichaam, zodat ik er altijd weer aan word herinnerd.’

Lees hier het verhaal achter de tattoo van Wendy & Mike van Dijk.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF