fbpx

Het belang van yin yoga tijdens het yang seizoen

Als yogalerares weet Lauri, founder van One Day Retreat Ibiza en online magazine Nyepi, als geen ander welke soorten yoga er bestaan en hoe je ze het beste toe kan passen. In deze blog gaat ze in op het belang van yin yoga.

Laatst werd ik uitgenodigd om een online masterclass voor 700 personen te geven. Ze zagen mij als expert en door dit opgeplakte label ontstonden er direct twijfels. Charlotte Labee is breinexpert, Vivian Reis hormoonexpert en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben meer een slashie om in jeugdige taal te blijven. Naast journalist ben ik ondernemer, yogadocente, organiseer ik retreats, ben ik Reiki Master en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maak het kleiner, zei een stemmetje in mijn hoofd. Waar praat je nou de hele dag door over? Wat is de basis van je retreats voor One Day Retreat Ibiza. Hoe heet jouw week retreat? Welke yogadocentenopleiding volgde je als eerste? Er begon mij steeds meer te dagen, ik heb het maar al te graag over yin yoga en wat is yin zonder yang?

Yin yoga en yang vormen samen balans

Tijdens alle dagretreats die ik op Ibiza geef neem ik altijd een moment om de basis uit te leggen en tijdens de 6-daagse retreat Mariposa, die in november dit jaar weer terugkomt (6 tot 11 november, 2022), draait alles om yin en yang. Stilte en beweging. De mannelijke en vrouwelijke energie. Ofwel de eeuwige dans tussen deze twee, die samen balans vormt. Laat balans nu net het woord van 2022 zijn. Goede voornemens, daar doe ik niet meer aan. Op 31 december kies ik altijd een woord voor het komende jaar. Doe je dit nog niet? Dan kan ik het zeker aanraden voor 2023.

Yin en yang in het kort

Het yin & yang-symbool komt uit het Taoïsme, een Chinese filosofie waarbij dit symbool aan de kosmische dualiteit refereert, het natuurlijke evenwicht. Alle tegenstellingen vormen samen balans. Zwart en wit vloeien in elkaar over en in beide komt de kern van de ander terug. Ons lichaam bestaat uit yin en yang tissues, de seizoenen zijn onder te verdelen in yin en yang. Ook de verschillende stijlen yoga zijn gebaseerd op yin yoga en yang. In het kort: yin is de vrouwelijke energie, de maan, nacht, herfst, winter, naar binnen keren, go with the flow, verbinden en de zwarte kant van het symbool. Yang staat voor de mannelijke energie, zon, daadkracht, actie, wilskracht, beweging, warmte, de zomer, lente en is de witte zijde van het symbool.

Yin yoga en de seizoenen

Op het moment van schrijven ligt de zomerzonnewende net achter ons (de langste dag van het jaar). De mannelijke én de op de buitenwereld gerichte yang-energie borrelt als een actieve vulkaan tot een hoogtepunt. In juli en augustus is deze energie zo hoog, dat vooral veel HSP’ers zich behoorlijk ontregeld kunnen voelen. Voor degenen die het niet weten, ik woon op Ibiza en in juli voelt dit eiland voor mij als het binnenste van een Anabooltje. Je weet wel, zo’n opgepompte spier die op knappen staat. Het lijkt wel of ik de collectieve yang-energie voel van alle vakantiegangers die hier komen en dat is voor mij niet bepaald een floatingsessie. Sinds een jaar of twee dit meegemaakt te hebben, speel ik dan ook vals. Door het grootste deel van deze maanden niet thuis te zijn. Waar ik dan ook ter wereld ben, het is nog steeds belangrijk om meer rust te nemen en veel aan yin (yoga) te doen. Alleen niet zo extreem als dat ik deze twee maanden op Ibiza zou blijven.

Yin yoga, meditatie, yoga nidra en nog meer yin tips

Net een vakantie geboekt naar Ibiza en heb ik je nu een klein beetje bang gemaakt? Wees je er bewust van en voeg waar mogelijk nog meer yin elementen aan de vakantie toe. Plan niet te veel (ook dat is yang), doe een extra siësta en las meer yin yoga-achtige elementen toe. Yin staat voor het naar binnen keren. Verbinding maken met je lijf en het elimineren van externe prikkels. Voeg daarom tijdens deze yang maanden nog meer meditatie, stilte en yoga nidra toe. Als extra kun je een reikisessie boeken of een ontspanningsmassage. Doe meer aan yin yoga en vermijdt heftige breathworksessies die focussen op de inademing. Het is in deze maanden juist belangrijk om meer op de uitademing te focussen, want ook ons adempatroon is onder te verdelen in yin of yang. De inademing staat voor yang en is het eerste wat we doen als we geboren worden. Het is de uitademing die voor yin staat en dat is het laatste wat we doen als onze tijd in dit leven gekomen is.

Voeding en het balanceren van de yin en yang-energie

In een volgend artikel zal ik meer delen over Ayurveda en de verschillende dosha’s (vata, pitta, kapha). Ongeacht jouw dosha, is het goed om in de zomermaanden minder pittig te eten, denk hierbij aan: knoflook, pepers en gember. Ga voor lichte gerechten en kies eerder voor zoet, zuur en bitter. Naast yin yoga en het vermijden van bepaalde voeding, spelen ook kleuren een belangrijke rol. Wist je dat de kleur rood de yang-energie nog meer activeert? Hoe prachtig mooi deze kleur ook is, het is beter om deze tint te vermijden als je uit balans bent. Het is beter om voor zachte kleuren te kiezen of wit.

Meer weten over yin yoga en yang

Ga dan mee met de 6-daagse yin & yang yoga retreat Mariposa op Ibiza in november, 2022. Het programma bekijk je hier.

Lauri Berkhoudt

Lauri is een dromer, maar maakt ze ook graag waar. Zo is ze drie jaar geleden naar Ibiza verhuisd, waar ze One Day Retreat Ibiza begonnen is met haar vriend. Een platform zoals Nyepi was haar tweede droom en ook deze heeft inmiddels vorm gekregen.

Met Nyepi wil Lau mensen al zo jong mogelijk bewust maken. Zodat ze iets liever voor zichzelf zijn en daarmee ook voor anderen. Ze wou dat ze sommige tools al veel eerder had geweten, daarom deelt ze deze nu graag met jou. Dit doet ze met veel humor en zelfspot. Ze vindt namelijk dat veel ‘spirituele’ mensen zichzelf zo serieus nemen. Ze ontzeggen zichzelf van alles en oordelen stiekem toch ook. Lau oordeelt zo min mogelijk en houdt zichzelf in balans door enerzijds veel te mediteren, de stilte op te zoeken en de natuur in te trekken. Daartegenover staan soms avonden die in de ochtend overgaan, waarbij het zomaar kan zijn dat ze met lamp en al naar beneden valt. Dit alles vormt voor haar een leven in balans.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF