fbpx

Helga van Leur: ‘Ik bekijk de dingen graag van de zonnige kant’

 Hollands bekendste weervrouw was twintig jaar lang te zien bij RTL. Sinds twee jaar zet ze zich met haar eigen bedrijf in voor duurzaamheid.

Soms moet je buiten je comfortzone treden om te kunnen groeien en het gevoel te hebben dat je leeft. Dus stopte Helga van Leur twee jaar geleden als weervrouw bij RTL om zich volledig te kunnen richten op wat haar zo raakt: onze aarde in al haar aspecten. ‘Zeggen dat ik een nieuwe missie heb vind ik te groot, maar ik vind het leuk om mensen te inspireren en te laten zien wat ze zelf kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving. Ik geef lezingen, houd inspiratiesessies bij bedrijven. Ik tel mijn zegeningen, want mensen weten mij nog steeds te vinden.’

Inspiratiebron

Ze wil mensen inspireren vanuit een positieve flow, zegt ze. ‘Niet van: je moet dit of dat, maar laten zien hoe je met kleine stappen dingen kunt veranderen. Gordijnen helpen bijvoorbeeld als isolatie en vraag jezelf eens af waar de groenten en het vlees in de supermarkt vandaan komen. Bewuster omgaan met de spaarzame grondstoffen die we hebben. Ik vind het belangrijk dat onze kinderen over dertig jaar ook nog goed op deze prachtige planeet kunnen wonen. Wij zitten zelf aan de knoppen en als diersoort zijn we wel erg dominant. We zouden meer als onderdeel van de natuur moeten leven. De aarde heeft ons niet nodig, wij hebben de aarde nodig.’

Mindful

Weersverwachtingen maakt ze niet meer, maar hoe het met het weer gaat valt niet meer weg te denken uit haar leven. ‘Bij onweersbuien zit ik gerust nog steeds twee uur in het dakraam te kijken, geweldig vind ik dat. Het is ook heel mindful: kijken naar het weer dwingt je om in het hier en nu te leven. Voor je brein is het goed om soms alles even te parkeren, het weer helpt daarbij. Als het zonnetje schijnt ga ik gewoon een paar uurtjes in de hangmat in de tuin liggen.’

Mopperen op het weer

Elk seizoen heeft zijn charme, vindt ze, maar van het lenteweer houdt ze het meest. ‘De natuur die langzaam ontluikt, de nog aangename temperatuur.’ Mopperen op het weer doen we in Nederland altijd al, maar de laatste jaren wordt het erger, vindt ze. ‘Bij mij is het glas altijd halfvol. Als het regent kun je mopperen, maar je kunt ook denken hoe goed het is voor de grond en de planten. Ik houd sowieso niet van negativisme. Ik geloof erin dat van een mopperbril de dingen alleen maar sneller negatief worden. Liever bekijk ik de dingen van de zonnige kant. We hebben het toch ook best goed met z’n allen?’

Reis

Meer heftige regenbuien, meer warmterecords, minder koud in de winter: het zijn zaken waar we door de klimaatverandering steeds meer mee te maken krijgen. ‘Dan kun je zeggen: “Toch lekker dat het hier net zo warm wordt als in Spanje?”, maar als het gemiddeld twee graden war- mer wordt, is het in de stad gerust tien graden warmer. Dat is niet te harden. En juist daar wonen de kwetsbaarste mensen.’ Het kan ons een goed gevoel geven om bewuster met het milieu om te gaan en alleen daarom zouden we het al moeten doen, vindt ze. ‘Voor mij persoonlijk is het een reis. Ik heb mijn huis goed geïsoleerd, de ramen al drie keer vervangen, ik rijd elektrisch. Maar ik ben bijvoorbeeld nog niet van het gas af – dat zou me zestigduizend euro kosten. En ik heb drie pubers in huis die het heerlijk vinden om lang te douchen. Ik streef niet naar een maxi- mum, maar naar een optimum. Het gaat om de stappen die je zet. En iedereen mag daar zijn eigen keuzes in maken.’

Over Helga

Helga van Leur (48) studeerde aan de Universiteit Wageningen en presenteerde van 1997 tot 2017 meer dan 7000 weerberichten voor RTL. Ze werd verschillende keren verkozen tot populairste weervrouw van Nederland. In 2017 stopte ze bij RTL om zich volledig op haar eigen duurzaam- heidsbedrijf te kunnen richten. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF