fbpx

Hanneke leeft voor duurzame looks: ‘De opwarming van de aarde zou pas in balans zijn als iedereen maximaal vijf kledingstukken per jaar nieuw koopt’

In de rubriek ‘Vrouwen met Impact’ spreekt WENDY met vrouwen die een verschil maken voor onze maatschappij. Hanneke van Zessen (38) begon twee jaar geleden met haar ‘Styleparels’ account op Instagram. Waar ze anderen inspireert om hun eigen stijl te omarmen en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere wereld. 

‘Het liefst wil ik zoveel mogelijk vrouwen laten zien dat het mogelijk is om een te gekke kast te hebben zonder elke week nieuwe dingen te hoeven kopen. Mijn vriendinnen heb ik inmiddels een beetje besmet met het kringloopvirus en de mensen die mij volgen hebben ook interesse, maar er is nog genoeg werk te doen. Ik kom helaas nog vaak genoeg mensen tegen die een kringloopwinkel vies vinden en liever een fast fashion winkel als de Zara in lopen of kleding bij Shein bestellen.’

Waar komt jouw liefde voor vintage items vandaan?

‘Ik heb altijd al een grote liefde gehad voor mooie en unieke stukken. Al in m’n tienertijd kwam ik regelmatig bij de kringloopwinkel. Met mijn kleedgeld kon ik daar drie boeken kopen, terwijl ik er voor hetzelfde geld bij de H&M een halve broek van kon kopen. Het is voor mij allemaal begonnen met budgetteren. Mijn eigen slaapkamer bij m’n ouders thuis vulde ik met decoratie van de kringloop en toen ik later op kamers ging bestond m’n inrichting helemaal uit tweedehands items: een bijzettafeltje, een bank en een stoeltje.

Daarnaast zie ik het als een creatief proces. Het gaat niet alleen om het vinden van mooie stukken, maar ook om het herkennen van potentie in iets wat misschien niet perfect lijkt op het eerste gezicht. Een kleine vlek of een vergeten zoom? Daar draai ik mijn hand niet zo snel voor om. En anders breng ik het naar de kleermaker. Ik zie het eerder als een uitdaging en bovendien bestaan er tegenwoordig zoveel middeltjes die zelfs de hardnekkigste vlekken verwijderen. Toch snap ik de verleiding tot nieuw kopen volledig; het kost minder tijd en is makkelijker.’

Koop je dan nooit iets nieuws?

‘Zeker wel, maar ik probeer er bewust van te zijn. Als we thuis iets nodig hebben, kijk ik eerst of ik het ergens tweedehands kan vinden. Bh’s en ondergoed koop ik altijd nieuw. En ook kleding voor de kinderen is soms nodig. Ik kan het niet altijd vinden op Vinted en ze groeien zo hard dat ik het soms niet bij kan houden. Maar het is lang geleden dat ik iets nieuws voor mezelf heb gekocht.

Vroeger kocht ik echt alles bij de H&M en Zara. Elke keer voordat ik ging stappen, voelde ik de drang om een nieuwe outfit te kopen. Het was een gewoonte geworden. Maar nu besef ik hoeveel ik heb bijgedragen aan het bestaan van die grote ketens, en dat motiveert me om daarvan af te stappen. De cijfers liegen er niet om. De opwarming van de aarde zou pas in balans zijn als iedereen maximaal vijf kledingstukken per jaar nieuw koopt. Het zette mij aan het denken over mijn eigen consumptiepatroon.’

Hoe heb je jouw eclectische kledingstijl ontdekt?

‘Ik kleedde me vroeger naar mijn onzekerheden, koos alleen dingen die me slank afkleedden, maar die daardoor ook saai was. Na een tijdje ging er een knop om en kwam ik er door naar andere vrouwen te kijken achter dat ik houd van een uitbundige stijl met veel kleuren. In plaats van m’n standaard spijkerbroek en truitje uit mijn kast te trekken, stond ik een avond van tevoren voor de kast en was ik mijn eigen stylist. Ik kies de ene dag voor een jurkje met felle kleuren en de andere dag zie je mij in een mannenpak. Ik noem het zelf eclectisch: het combineren van verschillende items die op het eerste gezicht niet bij elkaar lijken te passen, maar uiteindelijk een mooi geheel zijn. Ik houd van verschillende stoffen, kleuren en patronen in een outfit. Voor mij werd kleding een manier om mezelf te uiten en tot mijn verbazing kreeg ik helemaal geen afkeurende blikken, maar vonden mensen het juist leuk. Misschien dachten ze wel: wat heftig voor een doordeweekse dag, maar daar geef ik weinig om. Als je je er goed in voelt, kun je alles hebben. Ik gun iedere vrouw een kast met kledingstukken die haar identiteit laat zien. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als dat op een duurzame manier kan. ’

IMG 4424 Hanneke leeft voor duurzame looks: ‘De opwarming van de aarde zou pas in balans zijn als iedereen maximaal vijf kledingstukken per jaar nieuw koopt’

Hoe ga jij met trends om?

‘Je ziet de Adidas Gazelle sneakers of New Balance schoenen bij BN’ers en influencers en het eerste wat wij denken is: ik wil het ook. Ze zijn tof en ze staan diegene leuk, maar wat veel mensen vergeten is dat een goede outfit weinig te maken heeft met trends. Na een tijdje raken ze weer ‘uit’ en doe je ze nooit meer aan, terwijl je een zelf samengestelde outfit waarschijnlijk nog jaren aankunt. Ik raad mensen daarom altijd aan om een Pinterestbord aan te maken. Kijk naar plaatjes die je leuk vindt en vraag jezelf af: waarom vind ik dit tof? En waarom trekt dit mij aan? Zijn het kleuren, patroontjes of juist de soort stof? Door bewust te worden van je voorkeuren leer je je eigen stijl kennen. Het is een soort huiswerk en het kost tijd, maar uiteindelijk werpt het zijn vruchten af en weet je precies wat bij je past.

Bij interieur draait het net zoals bij kleding ook om trends: visgraatvloeren, beige huizen en stalen deuren zijn tegenwoordig helemaal in. En daar is niets mis mee als je dat mooi vindt. Maar, ook binnen deze trends hoef je niet per se een compleet nieuwe inrichting aan te schaffen. Trends volgen kan namelijk ook zonder dat je constant nieuwe spullen koopt.’

Heb je nog tips voor vrouwen die geïnteresseerd zijn in het verduurzamen van hun eigen kledingkeuzes?

  • Neem de tijd. Het is vaak niet zo dat net zoals bij de Zara de stukken allemaal op kleur en maat hangen. Je zal er dus echt even de tijd voor moeten nemen om alle stukken af te gaan.
  • Ga passen. We zijn passen een beetje ontwend, terwijl het zo’n leuk proces kan zijn. Kies een item dat je leuk vindt en probeer het ter plekke al te combineren. Zo krijg je spontaan zin om de outfit aan te trekken als je eenmaal thuis bent. Het geeft een nieuw gevoel om jezelf eens in een andere stijl te zien.

Daarnaast begint het rommelmarkt seizoen snel weer. Dat is de ideale periode om op zoek te gaan naar bijvoorbeeld verjaardagscadeautjes of meubels die je kunt oppimpen.

Fotografie: Nienke van DenderenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF