fbpx

Geen zin in seks? 3 redenen om toch tegen elkaar aan te kruipen

Geen zin in seks: in het merendeel van de relaties komt het wel een keer voor. Wat doe je als je geen zin meer in seks hebt, maar wel graag weer intiem wil zijn samen? We delen een blog die David de Kock en Arjen Vergeer schreven voor 365 dagen succesvol met daarin 5 tips!

Geen zin in seks, maar ook niet kunnen genieten

Geen zin in seks: in veel langdurige relaties wordt het ‘een ding’. Maar laten we beginnen met een disclaimer: dit artikel is alleen voor mensen die van zichzelf weten dat ze kunnen genieten van seks. Een klein percentage van alle mensen is ofwel aseksueel (en heeft dus helemaal geen behoefte aan seksualiteit), of heeft door bepaalde lichamelijke (of zelfs geestelijke) factoren vooral last of pijn bij seks. Voor hen is dit artikel niet bedoeld. Herken je jezelf in een van die categorieën, dan raden we je wel aan je te verdiepen in andere vormen om intimiteit en nabijheid te vinden in je relatie – er zijn er genoeg.

Maar dan jij, seksbeest dat je er bent. Je weet van jezelf dat je ervan kunt genieten, maar in je huidige relatie is het Grote Vuur een sneu vlammetje geworden – de zin in seks is ver te zoeken. Je merkt het ook op andere gebieden: meer gekibbel, minder vreugde, meer ongeduld, minder begrip. Met het wegglijden van jullie seksleven is er een grauw dekentje over je relatie gevallen. De glans is eraf – pun intended.

Een relatie zonder seks: 3 redenen om weer zin in seks te krijgen

De vraag is nu: laat je het zo? Blijft het een relatie zonder seks? Wij denken dat dit onverstandig is. Drie redenen om toch weer tegen elkaar aan te kruipen op een rijtje.

1. De intimiteit groeit ook buiten de slaapkamer

Seks is een steen in de vijver: doordat je samen in de slaapkamer intieme momenten beleeft, groei je ook buiten de slaapkamer naar elkaar toe. Je zult merken dat je niet alleen elkaar sneller even aanraakt (een hand op je schouders, vingers langs jouw vingers, een kus in je nek), maar dat je ook meer met elkaar wilt delen: geheimen, twijfels, lastige ervaringen. Zo gauw de fysieke drempel is genomen, wordt je ook meteen openhartiger en daardoor beter verbonden. Daarmee ontstaat een mooie vicieuze cirkel: meer intimiteit is meer delen en meer delen leidt tot meer intimiteit.

2. Het verhoogt geluk en verlaagt stress

De hormonen die je aanmaakt als je vrijt, zorgen voor verhoogd geluk (ook zonder orgasme). Wat helpt is dat je elkaar tijdens het vrijen aankijkt. Dat hoeft heus niet de hele tijd, maar zorg voor regelmatig oogcontact. Je maakt daardoor simpelweg meer hormonen aan als dopamine, endorfine en testosteron. Ook zakt onmiddellijk je stresslevel, doordat de vrijgekomen oxytocine het wint van het stresshormoon cortisol. Mooi bijeffect is dat door dat vergrote geluksgevoel en verlaagde stressniveau ook de verbinding in je relatie toeneemt.

3. Seks leidt tot seks

De grootste voorspeller van seks, is seks. Het blijkt dat naarmate de tijd sinds de laatste vrijpartij langer wordt, de zin in seks afneemt. Je kunt jezelf droog wachten. Terwijl het omgekeerde ook gebeurt: na plotselinge seks, is er ook weer sneller verlangen naar nog een keer. Seks veroorzaakt dus seks en daarmee wordt het steeds makkelijker: de drempel zakt, je vindt elkaar eenvoudiger terug, de lading gaat eraf, je maakt er makkelijker grapjes over, je gaat sneller flirten en dus is het weer sneller raak.

(lees verder voor meer tips)

Van geen zin naar zin in seks: 5 tips

Hoe zorg je dus voor meer seks? Vaak blijkt dat te lang erover praten, geen zin heeft. Het wordt alleen maar moeilijker en meer beladen. Slimmer is het om gewoon te beginnen. Een paar dingen kunnen eenvoudig helpen:

  1. Zorg voor gelegenheid. Ga tegelijkertijd naar bed, zet de kinderen in de middag buiten de deur en maak tijd.
  2. Slaap naakt. Zorg dat je elkaars lichaam aanraakt en je er comfortabel mee bent te worden aangeraakt.
  3. Zit tegen elkaar aan op de bank. Dekentje erover en het voelen kan beginnen.
  4. Zet je over de eerste minuten heen. Daarin zit vaak de twijfel, de schaamte, de tegenzin. Zo gauw je die achter de rug hebt, is het vaak weer als vanouds.
  5. En de belangrijkste: de volgende vrijpartij begint in feite op het moment dat de vorige klaar is. Ga elkaar dus weer versieren. Zeg lieve dingen. Besteed aandacht aan elkaar. Geef complimenten. Neem werk uit handen. Neem bloemen mee. Kleed jezelf aantrekkelijk. Verras elkaar. Het versieren stopt niet als je samenwoont.

Geniet ervan. Op jouw manier. We zijn seksuele wezens en dat kan heel goed nieuws zijn.

Wil je je verder verdiepen in dit thema?

Weet dan dit: Voor het 9e jaar op rij organiseren we het Superrelatie Weekend. In twee inspirerende dagen vol oefeningen, inzichten, live coaching en bijzondere verhalen leer je alles over de liefde. Je ontdekt de psychologie achter je communicatie, de dynamiek van seksualiteit en je leert hoe je samen bent opgewassen tegen de tegenslagen in het leven. Omdat je uitgerekend het belangrijkste niet op school leert. Of je nu single bent of al duizend jaar getrouwd, hier wil je bij zijn! 15.600 mensen gingen je al voor.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF