fbpx

Floaten helpt bij depressie, stress en angst

Eén van de opkomende trends: floaten. De Engelstalige benaming staat voor drijven op het water.  Het is een unieke ervaring waardoor je helemaal tot rust kunt komen. Je bent afgezonderd van prikkels, in een staat van diepe ontspanning en je kunt heerlijk mediteren tijdens het floaten. We delen een blog van Nieuwetijdskind Magazine over het fenomeen floaten. 

Floaten: wie ooit in de Dode Zee in Jordanië heeft gezwommen, heeft het ervaren. Door het hoge zoutgehalte van maar liefst 33% blijf je zonder moeite drijven op het mineraalrijke water. Het werkt zo ontspannend en helend dat men de Dode Zee ook wel het grootste kuuroord van Moeder Natuur noemt.

De Amerikaanse neuropsycholoog Professor Dr. John Lilly, ontwikkelde deze techniek, van prikkelarm gewichtsloos drijven, in de jaren ‘50, als medisch-therapeutisch middel. Zo werd Floating Therapie geboren. En alhoewel het tot in de jaren tachtig vrij onbekend was, werd het sindsdien wereldwijd steeds populairder. Floaten in Nederland kon voor de consument pas vanaf 1997.

Een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Complementary and Alternative Medicine verkende onlangs ‘onthouding van zintuiglijke prikkels’ in floatcabines als vorm van preventieve gezondheidszorg. Volgens de resultaten leidt floaten tot aanzienlijke verlaging in stress, angst, depressie en pijn. Daarnaast leidt het tot betere nachtrust en verbeteringen in de algehele stemming.

Bij zintuigelijke onthouding worden alle zintuigen losgekoppeld van de geest, om het zo weg te nemen uit de gewone barrage aan stressvolle situaties waar we iedere dag mee te maken hebben. Dankzij de afwezigheid van afleidende prikkels van buitenaf, gaat de geest over op een staat van diepe ontspanning en meditatie. Uit het onderzoek blijkt dat deze staat een genezende werking heeft, omdat het een fantastische potentie heeft om stress te verminderen en daarmee samenhangende schadelijke symptomen te voorkomen.

Chronische stress uit zich in vormen als depressie, slapeloosheid en angst. Floaten kan deze klachten direct verlichten, maar hoe doet het dat?

De ontspanningsreactiemethode (OR) is in principe het exact tegenovergestelde van de vecht- of vluchtreactie. Het is het fysiologische proces dat stress vermindert en neemt plaats tijdens momenten van diepe ontspanning. De reden dat OR zo effectief is tegen stress, is omdat het kalmerend werkt op het parasympatische zenuwstelsel, het deel van het zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor allerlei fysiologische veranderingen in het lichaam, waaronder het behoud van energie en diepe ontspanning. Via dit proces verlaagt OR de hartslag en de bloeddruk, en vertraagt het zelfs de ademhaling.

Floaten

Volgens de onderzoekers is het nodig om alle sensorische input en beweging van het lichaam te minimaliseren om de OR-reactie op gang te brengen wanneer het lichaam gestrest is – en dat maakt Floaten de perfecte oplossing. In het onderzoek wordt de werking van deze methode als volgt omschreven:

‘Tijdens de floatatie-BOST (Beperkte Omgevings-Stimulans Techniek, of floaten, ligt een individu in een horizontale drijvende positie in een floatcabine gevuld met water met een zeer hoog gehalte aan zout (magnesiumsulfaat). Alle prikkels van buitenaf worden voor een periode tot een minimum beperkt (normaliter 45 minuten), door geluid en licht te blokkeren en door het water te verwarmen tot huidtemperatuur.’

Het onderzoek

65 deelnemers – 14 mannen en 51 vrouwen – namen deel aan het onderzoek. De deelnemers werden ingedeeld in een float-BOST groep, bestaande uit 37 deelnemers, en een wachtlijst controlegroep, met 28 deelnemers. De floatgroep ontving gedurende zeven weken 12 sessies van 45 minuten. De deelnemers werden gemeten op depressie, angst, stress, slaapkwaliteit, energie, pijn en optimisme voor en na het onderzoek. Dezelfde metingen werden verricht bij de controlegroep.

De floatgroep toonde drastisch verbeterde scores in vergelijking met de controlegroep; de deelnemers vertoonden verminderde angst, depressie, pijn en stress. 

Floaten

Hier is wat data over behandeling met Floaten

De gemiddelde score op stress voor de behandeling met floaten was 1,86. Na de behandeling was deze uitzonderlijk gezakt naar een 0,95. De controlegroep scoorde 1,84 voor en 1,89 na de behandeling, wat betekent dat hun stres tijdens deze periode toenam.

De score voor angst bij de floatgroep was 7,92 voor behandeling en 4,28 erna. Bij de controlegroep was het 7,03 voor en 6,96 na de behandeling.

In de categorie depressie begon de floatgroep met een score van 4,42, dat zakte naar 2,25 na behandeling. De controlegroep begon bij 4,00 en sloot de periode af met 4,30, dus nog een toename.

De onderzoekers namen ook een verbetering waar in verschillende aspecten van de levensstijl. Slaapkwaliteit, pijn, optimisme en mindfulness werden allemaal bijgehouden en bleken te verbeteren tijdens de behandeling. Deze resultaten versterken het argument voor floaten.

Floaten

In de conclusie van het onderzoek waren de onderzoekers overtuigd dat floaten een uitstekende behandeling kan zijn om de algemene gezondheid te verbeteren door stress aanzienlijk te verlagen (en daarmee stress-gerelateerde aandoeningen tegen te gaan) en tegelijkertijd psychische factoren bij gezonde deelnemers verder te verbeteren.

Om mee af te sluiten

Is het niet fantastisch wat een beetje rust en ontspanning kan doen voor ons mentale en fysieke welzijn? Maar het is makkelijk om te zeggen dat we allemaal wat meer tijd zouden moeten nemen om te ontspannen; het probleem is dat de meesten van ons dat niet doen. Als je de moeite neemt om een floating spa te bezoeken, die steeds populairder worden, dan wijd je die tijd aan jezelf en zul je de ultieme vorm van ontspanning ervaren. Sterker nog, floaten is een van de krachtigste manieren om de ontspanningsreactie uit te lokken. Het is een voorbeeld van hoe onze omgeving een directe impact kan hebben op ons fysiologische en psychische welzijn. Dus geef floaten eens een kans!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF