fbpx

Fit en gezond met Juvat Westendorp: ‘Het is heel belangrijk om zowel fysiek als mentaal fit te zijn’

In ‘fit en gezond met…’ vragen we aan bekende Nederlanders hoe zij leven en wat hun rituelen zijn. Deze week hebben we Juvat Westendorp gevraagd hoe belangrijk het is als acteur en presentator gezond te leven.

Hoe belangrijk is het voor jou om gezond te leven?

‘Heel belangrijk. Je lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en ik geloof dat als jij fysiek lekker in je vel zit, dat het mentaal ook wat met je doet. Ik heb wel eens momenten gehad dat ik het zo druk hebt, dan verslons ik gewoon. Door de drukte heb ik wel eens een half jaartje niet getraind en dan verstijft heel mijn lichaam. Als je niet traint dan merk ik heel erg dat je er fysiek onder kan lijden, maar ook mentaal. Maar ik vind wel, dat het op een veilige manier moet gebeuren. Dus crash diëten is niet de optie. Crashdiëten werkt optisch, dus je kan er in een hele korte tijd heel goed uitzien, maar dat werkt mentaal niet goed voor je. Je wordt bijvoorbeeld chagrijnig omdat je zo weinig eet. Het beste is om consistent door het hele jaar heel gezond te eten en dan mag je best af en toe eens snacken.’

Wat is je favoriete snack

‘Mijn favoriete snack is snoep. Het klinkt heel stom, maar ik ben een zoetekauw. Ik vind snoep echt heel lekker en dat is een probleem want het is gewoon een bonk suiker. Het gevaar is dat als je dat gaat doen, je de volgende dag ook weer suiker wil. Suiker is heel verslavend en dan moet je echt weer van afkicken, dus dat probeer ik ook niet te veel te doen. Wat ik ook heel lekker vind is bonbon blok praline wit, maar dat is geloof ik negenhonderd calorieën, ook niet heel gezond dus haha.’

Wat is je favoriete maaltijd?

‘Ik heb niet per se één favoriete maaltijd, maar wat ik heel erg lekker vind is Indonesisch eten, zoals bami en nasi en tegelijkertijd kan ik ook heel erg genieten van alle stamppotten. Dat vind ik heerlijk in de winter. Ik heb een hele diverse smaak maar dat komt waarschijnlijk omdat mijn moeder Surinaams is en mijn vader Nederlands is. Ik ben dus met beide culturen opgevoed en ik denk dat daaruit ook mijn favoriete smaken uit zijn voortgekomen.’

 

Wat zijn je ochtendrituelen?

‘In de ochtend eet ik eigenlijk altijd 500 gram magere kwark met een schepje proteïnepoeder erbij. Maar dat is meer voor de smaak. Daarnaast drink ik ook altijd en een bakje zwarte koffie.’

Wat doe je aan beweging?

‘Als het nodig is dan kan ik voor een rol zes tot zeven dagen in de sportschool staan. Momenteel ligt de nadruk wat minder op het fysieke in een film en doe ik veel presentatie dingen, dan ga ik twee tot drie keer in de week naar de sportschool. Mensen associëren mij ook vaak met ‘de danser’, maar ik dans al zes jaar niet meer. Ik heb ooit meegedaan aan een dansprogramma en sindsdien blijft iedereen mij bestempelen als die danser. Aan de ene kant snap ik het wel omdat ik vroeger veel heb gedanst en ik kan het ook nog wel, maar wanneer is de laatste keer dat jij mij hebt zien dansen? Dat is heel lang geleden haha. Ik heb een hele andere focus gekregen in mijn leven. Ik wil mijn focussen op acteren en presenteren. Begrijp me niet verkeerd, dansen is altijd wel een heel groot onderdeel deel van mijn leven geweest en nog steeds. Ik heb een eigen dansschool, dus ik ben er wel mee verbonden.’

Bij de film Onze jongens was je erg afgetraind, hoe was dat voor jou om je lichaam tot het uiterste te drijven?

‘Ik heb voor deze film echt het uiterste uit mijn lichaam gehaald. Ik zat op 6,5% lichaamsvet, dat is voor een man heel weinig. En het is niet dat ik dit zelf heb gemeten, maar het was echt met een professionele test gedaan. Ik at in die tijd bijvoorbeeld geen eigeel en als ik ei at, dan moest het gekookt worden en niet gebakken en als ik dat wel deed dan bakte ik het in kokosvet. Eigenlijk was het echt bizar hoe ik er op dat moment uitzag. Het was een super ervaring. Het was supertof om te zien hoeveel je uit je lichaam kan halen en hoe je eruit kan gaan zien, maar dat heeft wel mentale gevolgen. Ik was bijvoorbeeld wel prikkelbaar, dus dat merkte ik ook. En dan moet je jezelf afvragen: maar wil ik dit wel? Wil ik er zo goed uitzien en prikkelbaar zijn? Je hebt ook jongens die dit kunnen en niet prikkelbaar zijn, maar die hebben er dan veel langer over gedaan. Die gingen niet in twee of drie maanden tijd naar zo’n lichaam toe. Ik zou dat niet vol kunnen houden met mijn levensstijl. Dan zou ik personal trainer moeten zijn en elke dag in de sportschool moeten staan. Maar ik reis van hot naar her voor hele andere dingen en dan kan ik niet zo’n levensstijl aanhouden.’

Wat maakt jou op dit moment het meest gelukkig?

‘Er zijn heel veel dingen die mij gelukkig maken. Ik heb een goede relatie en ik heb een leuke baan en sta elke ochtend op met de gedachte: ‘Yes ik mag vandaag weer gaan doen wat ik leuk vind.’ Ik vind mijn werk echt enorm leuk en daar ben ik heel erg dankbaar voor.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF