fbpx

Evi Hanssen is gelukkiger door niet meer te drinken: ‘Veel mensen weten niet hoeveel impact een glaasje alcohol heeft op je lichaam en geest’

Presentatrice Evi Hanssen besloot om als experiment één jaar niet te drinken. Ze was geen probleemdrinker, maar liet ook niet graag een glaasje aan haar voorbij gaan. Tot haar eigen verbazing merkte ze hoeveel invloed alcohol had op haar lichaam en geest. Het werd het thema van haar nieuwe voorstelling ‘Sinds ik niet meer drink’.

Waarom begon je met 500 dagen niet drinken?

‘Ik zag het als een experiment. Al een langere tijd had ik een vermoeden dat alcohol niet goed voor mij was. Als ik een paar wijntjes op had, werd ik de volgende dag al wakker met een flinke kater. Daarom ging ik de uitdaging aan om exact een jaar geen alcohol te drinken om te kijken wat het met mijn lichaam deed. Het werd een nieuwe gewoonte. Destijds had ik het nooit gelooft als je mij had verteld dat dat het startpunt was om nooit meer drinken. Ik was geen probleemdrinker, maar liet ook niet graag een glaasje aan mij voorbijgaan. Ik ben geschrokken van de voordelen van niet drinken. Op 1 januari 2020 ben ik gestopt. Vlak daarvoor had ik mijn boek ‘Ergens Onderweg ‘ uitgebracht en mijn uitgever wist dat ik was gestopt met het drinken van alcohol. “Wat als je van een jaar naar 500 dagen gaat?”, vroeg hij mij na negen maanden. Ik dacht dat het einde in zicht was, maar toch ging ik de uitdaging aan.

Op het moment dat ik al een langere tijd was gestopt, werd ik mij pas bewust van hoeveel energie ik kwijt was aan alcohol. Ik sliep beter, kreeg meer energie en nam een actievere leefstijl aan. Fysiek en mentaal ben ik zoveel sterker geworden. Hoewel ik voordelen ervaarde, zag ik ook hoe de maatschappij erop reageerde. Ik kom uit een bourgondische familie. Er werd nooit gek opgekeken als je alcohol dronk. “Doe eens gezellig, één glaasje”, hoorde ik vaak. Daar kan je een hele grappige voorstelling over maken. Er is veel herkenning in de zaal. Ik ben niet anti-alcohol, maar het is goed om de gevaren te vermelden. Je zegt ten slotte ook niet tegen je kinderen dat het normaal is om in het weekend een lijntje coke te snuiven.’

Waarom wilde je er graag het theater in met je verhaal?

‘Afgelopen jaar stond ik op de planken met de voorstelling Mamma Mia. Dat gevoel kwam weer omhoog. Mensen wilden meer weten over mijn verhaal, omdat ze zich erin herkenden. Daarom heb ik een voorstelling gemaakt. In het entertainment word je geïnformeerd. Ik vertel mijn verhaal en wat alcohol met je doet. Je wandelt de zaal uit met de vraag: is het normaal dat we zoveel alcohol consumeren?’

Op welke manier had alcohol drinken een negatief effect op je geest?

‘Na een langere tijd zonder alcohol, merkte ik hoeveel energie ik er eigenlijk aan kwijt was. Mensen voelen zich depressief of oververmoeid. Terwijl het leven nog nooit zo luxueus is geweest. Het verbaast veel mensen: waarom ben ik moe? Mensen hebben geen bewustzijn dat een glaasje alcohol zoveel effect heeft op lichaam en geest. Ik ben zoveel vrolijker en stabieler. Als ik een tegenslag heb in het leven, kan ik dat beter aanpakken. Het leven is gemakkelijker geworden.’

In het verleden heb je geworsteld met depressieve gevoelens, hoe was die tijd voor jou?

’Tien jaar geleden leunde ik tegen een depressie aan. Continu had ik het gevoel dat ik niet productief genoeg was. Ik was de glans van het leven kwijt. Dat betekent niet dat ik depressief op de bank lag. Die felle pieken en dalen, zijn nu echt verdwenen. Natuurlijk heb ik nog hele moeilijke momenten, maar die lossen zich gemakkelijker op.’

Zijn de gevoelens verminderd door niet meer te drinken?

‘Het hangt allemaal samen. Sinds ik niet lekker in mijn lijf zat, mediteer ik. In de tussentijd ben ik ook mijn man tegengekomen. Maar toen ik stopte met drinken, had ik het gevoel dat alle dingen die ik deed, zoals bewegen en mediteren, versterkt werden. Wat ook niet onlogisch is. Als je de hele dag gezond eet en de dag afsluit met twee wijntjes. Dan verdoof je jezelf weer.’

Waarom vind je het belangrijk om open te zijn over jouw verhaal?

‘Blijkbaar vinden anderen het belangrijk om te horen, maar ik vertel niets nieuws. Er ligt alleen nog een groot taboe op. Als ik een boek zou schrijven over een gebroken been, zouden mensen dat niet zo bijzonder moeten vinden. Eigenlijk zouden al die boeken er niet hoeven te zijn. Toch drinken veel mensen alcohol en weten ze niet dat dat ze niet vooruithelpt.’

Tickets voor ‘Sinds ik niet meer drink’ zijn te bestellen via deze site.

Body & Mind-special

In de nieuwe Body & Mind-special van WENDY vind je heel veel goede tips en inspiratie om lekker in je vel te zitten en rust in je hoofd te vinden. Ook vertellen bekende Nederlanders als Sylvia Geersen, Gwen van Poorten en Michael en Cindy Pilarczyk over hoe zij de balans tussen hun body en mind bewaren. Wendy’s yogalerares Judith van Hal, die met veel liefde de yogalessen tijdens de WENDY-retreats op Ibiza verzorgt, stelde een serie samen van elf yogaoefeningen voor meer kracht en rust in je hoofd en oogleraar Max Nieuwdorp, schrijver van de bestseller Wij zijn onze hormonen, vertelt wat hormonen met ons doen als we 20, 30, 40, 50 of 60 zijn. We delen drie heerlijke gezonde recepten van Rens Kroes, Wies Verbeek vertelt hoe je gelukkig oud kunt worden en trendwatcher Denise Kortlever neemt ons mee in de wereld van ons eten in de toekomst.

Foto: Jaap ReedijkWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF