fbpx

Er is een moeder geboren: ‘Fockeline Ouwerkerk is high van de liefde’

Ze wist het als kind zeker: Fockeline Ouwerkerk ging moeder worden. Op 23 september 2018 was het zover. Daar was hij: Joe.  ‘En nu hij er is, mag ik nooit meer dood.’

Hoogzwangere vrouw onderbreekt Dam tot Damloop

Vlak voor haar huis zouden ze in eindeloze rijen langs snellen. De duizenden deelnemers aan de Dam tot Damloop. Zondag 23 september, Amsterdam-Noord stond in vuur en vlam. Fockeline Ouwerkerk: ‘Wendy deed mee en zou hier langskomen voor een plaspauze en drankje. Ik zei: “Dat is goed, behalve als ik aan het bevallen ben.” De buurman van de overkant was ook al ingelicht. ‘Die werkt bij de brandweer. We hadden hem gevraagd: “Stel dat ik precies moet baren als die loop is, help je ons er dan doorheen?” Ik zag al voor me hoe de kopgroep als een komeet langs zou komen, onderbroken door een hoogzwangere vrouw. Historische televisie: actrice Fockeline Ouwerkerk zorgt voor onverwacht spektakel!’ Zo ging het net niet.

[green_note title=”Moordvrouw Fockeline” text=”Actrice Fockeline Ouwerkerk (Westmaas, 2 juni 1981) speelt al zo’n vijftien jaar in talloze films en tv-series. Zoals Moordvrouw, waarin ze samenspeelde met ‘onze’ Wendy van Dijk. Recent was ze in de bioscoop te zien in Taal is zeg maar echt mijn ding en Bankier van het verzet (waar ze een week na de geboorte van Joe een Gouden Kalf voor kreeg), op televisie in La Famiglia en Nieuwe Buren.” ]

Bevallingsplan

In de nacht vóór de Dam tot Dam wilde Joe geboren worden. ‘Eigenlijk zou het in het ziekenhuis gebeuren, maar toen de verloskundige kwam, zei ze: “Acht centimeter ontsluiting? Oké! Jij gaat niet naar het ziekenhuis!”’ En zo kwam Joe in het veilige nest, in het holst van de nacht, met zoete geuren en bij het zachte licht van kaarsen. ‘Ik heb heel veel mijn ogen dichtgehouden. Om bij mezelf te blijven en bij hem en Joeri, mijn vriend. We hebben het zo met ons drietjes gedaan. Pas toen Joe er al was, zag ik de kraamhulp staan. Hey, hoi, sorry, ben jij er ook? “Geeft niks, Fockeline, jij was even met iets anders bezig.”’ Er was een bevallingsplan: moeder zou overkomen uit Zeeland als support als haar ‘Pien’ het grote wonder liet gebeuren. ‘Maar het ging ineens zo snel. Drie kwartier na de geboorte ging ik met mijn moeder facetimen. Lag ze daar met de telefoon aan haar oor en ik maar roepen: “Mam! Dit is Facetime! Je moet het voor je houden, anders kun je hem niet zien! Zie je dat bosje haren?” Toen pas drong het tot haar door. “O God, hij is er! Jaap! Hij is er!” Dat was het moment waarop ook Joeri en ik beseften dat hij er echt was. Toen kwamen we uit de roes van het kraambed.’ Joe, bijna twaalf weken inmiddels, lijkt ademloos naar zijn moeder te luisteren, grote ogen, de hele tijd halve lachjes. Fockeline kroelt hem onophoudelijk en verzucht: ‘Ik verheug me enorm op zijn eerste schaterlach. Ik loop de hele tijd als een clowntje voor hem omdat ik zo hoop op die eerste vertederende volle lach.’

Lees het complete interview met Fockeline in WENDY#25, die nu in de winkels ligt.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF