fbpx

Een relatie met een getrouwde man: ‘Ik haat het om alleen te zijn’

Het is geen uitzondering dat een single vrouw een relatie met een getrouwde man krijgt. Hoewel we rationeel wel weten dat je hier niet zonder kleerscheuren uitkomt, gaan veel vrouwen toch voor de bijl. Zo ook mijn cliënt Rianne.

Een ferme handdruk krijg ik bij de kennismaking. Rianne (48) is manager bij een grote retailorganisatie, draagt een klassiek mantelpak en is tot in de puntjes verzorgd. Hoewel ze van buiten alles onder controle lijkt te hebben, voelt ze zich van binnen erg kwetsbaar. ‘Ik ben helemaal kapot nu het uit is’, vertelt ze. ‘Ik was dol op hem en hoopte dat hij voor mij zou kiezen.’ Het liep anders.

Hij koos niet voor haar

Hij was een collega van een andere vestiging. Vanaf de eerste ontmoeting vond ze hem leuk, maar ze rekende nergens op, hij woonde samen. Nadat hij bekende verliefd op haar te zijn, ging ze voor de bijl. Ze maakte meteen kenbaar dat ze een echte relatie wilde en geen minnares wilde zijn. Hij beloofde niets, maar sprak ook niets tegen. Doordat hij vaak negatief en wanhopig sprak over zijn relatie had ze lang hoop dat hij bij zijn vriendin zou weggaan.

Na bijna een jaar begon ze het wachten zat te worden en voelde ze zich steeds slechter. Vanaf dat moment merkte ze dat hij zich terugtrok en koud werd. Nu is het voorbij.

Verhaal kwijt

Waarom komt ze bij mij voor coaching? Ze wil er met een deskundige over praten, iemand die niet oordeelt, aan wie ze haar verhaal kwijt kan. En ze wil begrijpen waarom ze eraan begon, want ze wil dit nooit meer meemaken. Ze wist best dat de meeste vreemdgangers hun vrouw nooit verlaten. Haar inschatting klopte, van de bezette mannen die een buitenechtelijke relatie beginnen, kiest volgens schatting maar 1 à 2 procent uiteindelijk voor de minnares.

Vreemdgangers hebben best of both worlds

Een affaire is meeslepend. Doordat het verboden is en de tijd om elkaar te zien beperkt is, is elke ontmoeting spannend en meeslepend. Je creëert een paradijs samen, vol passie en aandacht voor elkaar. De relatie kan lang romantisch blijven: er zijn geen huishoudelijke taken, of vieze sokken die de romantiek bederven.

De vreemdganger heeft best of both worlds: een vrouw thuis die voor een stabiele basis zorgt (en vaak ook voor de kinderen) en een minnares die hem aandacht geeft en altijd in is voor een intense vrijpartij. Bij haar voelt hij dat hij lééft en kan hij zijn verantwoordelijkheden thuis en op het werk even vergeten. Vaak hebben deze mannen bindingsangst. Ze zijn bang zelf te verdwijnen als ze zich echt ‘geven’ aan hun vaste partner. In de affaire hoeven ze zich niet echt te verbinden en kunnen ze kanten tonen die thuis niet aan het licht komen. Maar er zijn meer redenen, zoals somberheid, depressie, werkloosheid, etcetera. Vaak spelen er verschillende factoren.

Hechtingsproblemen

Vaak heeft ook de minnares een hechtingsprobleem. Vooral als haar moeder vroeger niet genoeg aandacht voor haar had, koud was, onvoorspelbaar of onbetrouwbaar; dan zoekt ze in een volwassen liefdesrelatie ook mannen op waar ze niet helemaal op kan rekenen. Die er niet echt voor haar zijn. Dat voelt vertrouwd.

Riannes moeder was geen warme vrouw, ze had vaak kritiek. En haar vader had weinig aandacht voor haar. Ook bij haar speelt dus in enige mate een hechtingsprobleem. Maar er is hoop, hechtingsproblemen kunnen verdwijnen door positieve ervaringen met de juiste partner. Het is belangrijk om dan bij je partnerkeuze goed te kijken of iemand niet steeds bang is je kwijt te raken, bezitterig is, emotioneel instabiel, of juist afstand houdt, ongrijpbaar lijkt.

‘Ik haat het om alleen te zijn’

Na een aantal gesprekken hebben we helder gekregen wat Rianne in de armen van de vreemdganger dreef. Ze is al lange tijd single en heeft veel pogingen gedaan een relatie te vinden, maar dat leidde nergens toe. Ze had een aantal afwijzingen achter de kiezen van dates. Hoewel het ook vaak andersom gebeurde dat ze geen klik voelde, hakte dat er toch in. ‘En ik haat het om alleen te zijn, ik kan er niet aan wennen!’

Deze situatie maakte haar gevoelig voor zijn charmes. Bevestiging, aandacht; dat was nu net waaraan ze behoefte had. Daarnaast speelde ‘valse hoop’ een rol. Dit is een emotioneel afweersysteem dat we onbewust inschakelen om onszelf hoop te geven. Bijvoorbeeld omdat het te pijnlijk is om onder ogen te zien dat een ander er niet echt voor je is en niet voor jou kiest.

Liefdesverdriet

Opnieuw single zijn en het liefdesverdriet vallen Rianne zwaar. We praten over haar gevoelens en hoe ze ermee omgaat. Ze houdt vriendinnen op afstand, ze is bang voor oordelen en sensatiezucht. Maar je kwetsbaarheid tonen aan goede vriendinnen zorgt dat je vriendschap met hen verdiept. Dat maakt je minder eenzaam en minder kwetsbaar voor een volgende bezette charmeur.

Stap voor stap brengt ze verandering aan. Ook op het werk neemt ze haar baas in vertrouwen over haar liefdesverdriet. Hij hoeft niet alles te weten, maar wel dat ze door een zware tijd gaat. We praten nog een paar sessies over wat er in haar omgaat en wat haar verder kan helpen met haar verdriet en eenzaamheid.

Lisette Wevers is coach – www.hartziel.nl – en werkt in Amsterdam en Utrecht, en mede-eigenaar van het trainingsbureauvoormindfulness in Utrecht. Meer lezen over relaties, single zijn en overspel? Lisette’s boek, ‘Psychologisch handboek voor niet zo perfecte vrouwen’, is net verschenen bij Brandt Uitgeverij en verkrijgbaar bij Bol. Ook coacht zij mensen en stellen die problemen hebben door overspel, meer hierover lees je op vreemdgaan-therapeut.nl.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF