fbpx

Dossier veerkracht! Versterk het met de juiste training en mindset

Niet iedereen gaat hetzelfde om met de onzekerheid en grilligheid van het leven. De oorzaak: onze veerkracht. Vandaar dat de nieuwste Wendy special geheel in het teken staat hoe je vertrouwt op je veerkracht. Waar de één moeiteloos overeind blijft, valt de ander bij het eerste vlaagje tegenwind om. Toch hebben we allemaal een portie veerkracht in ons. En met de juiste training en mindset kun je die zelfs nog sterker maken.  

Wat is veerkracht?

Resilience wordt het genoemd in de wetenschappelijke literatuur. Gedragswetenschapper Michael Portzky beschrijft het in zijn boek Veerkracht als ‘een persoonlijkheidstrek die bepaalt hoeveel impact stress en/of tegenslagen in het leven op je zullen hebben’. Hij legt uit hoe mensen met een lage veerkracht sneller in een fight-or-flight reactie schieten: onze aangeboren respons op bedreigende situaties waarbij we veel cortisol, een stresshormoon, aanmaken. Daar is op zich niets mis mee, maar wel als dit te vaak gebeurt. Het verstoort ons immuunsysteem, kan overgewicht veroorzaken en zelfs beschadigingen in onze hersencellen.

Je lijf en hoofd hebben dus baat bij veerkracht. Overigens betekent het niet dat een veerkrachtig persoon onaantastbaar is: iedereen heeft grenzen. Maar met veerkracht veer je wel sneller terug na bijvoorbeeld een groot verlies of een andere stressvolle gebeurtenis. Ook hebben veerkrachtige mensen vaak een beter zelfbeeld en staan ze optimistischer in het leven. Niet voor niets meten psychologen regelmatig iemands veerkracht: het zegt veel over hoe diegene in het leven staat en voorspelt hoe goed en hoe snel hij of zij uit moeilijke periodes kan komen.

Bekijk ook de video’s over veerkracht van Michael Portzky.

Feit: Veerkrachtige mensen gaan anders om met rouw.

  1. Ze vinden het fijn om over de overledene te praten of na te denken.
  2. Ze hebben geen spijt van wat ze wel of niet hebben gezegd tegen hun geliefde.
  3. Ze kunnen het overlijden beter accepteren en blijven niet hangen in een zoektocht naar antwoorden die ze toch niet kunnen vinden.

Feit: Een veerkrachtig iemand durft sneller zijn of haar baan op te zeggen. 

Sterker nog: iemands veerkracht is de belangrijkste voorspeller als het gaat om de intentie om een baan op te zeggen – meer nog dan loon of arbeidsvoorwaarden!

Oefening: leer van je verleden

Veerkracht is niet iets wat je wel of niet ‘hebt’. Het is meer een totaalpakket van gedrag, gedachten en acties die je kunt leren en moet blijven ontwikkelen. Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door simpelweg momenten te analyseren waarop je uit een lastige situatie wist te komen, zoals na een scheiding of het verliezen van een baan. Probeer het zelf.

Denk terug aan een moeilijk moment en geef antwoord op de volgende vragen:

  • Welke steun schakelde je toen in?
  • Welke strategieën gebruikte je om ermee om te gaan?
  • Aan welke wijsheid hield je je vast?
  • Welke oplossingen vond je?

En ziedaar: met deze vier antwoorden heb je als het ware een persoonlijk raamwerk in handen waarmee je toekomstige situaties te lijf kunt gaan. Natuurlijk mag je het bijschaven: al doende leer je immers wat helpt en wat niet. Zo vind je niet alleen een weg door nieuwe moeilijkheden, maar krijg je ook vertrouwen in je eigen kunnen en veerkracht.

veerkracht

Bestel hier de nieuwste Wendy special!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF