fbpx

Door littekens op haar buik twijfelde Hetty over een zwangerschap

Toen haar eerste dochter Anna werd geboren, was Hetty Wiskerke verbaasd dat er uit haar ‘gehavende’ lichaam zo’n gaaf meisje kon komen. Vrouwen met littekens die een kinderwens hebben of zwanger zijn worstelen met allerlei vragen. Van ‘groeien littekens wel mee met mijn steeds dikker wordende buik?’ tot ‘ben ik in staat om borstvoeding te geven met de littekens op mijn borsten?’

Kinderen

Hetty was pas 3 jaar toen zij brandwonden opliep, doordat kinderen een. hutje in brand staken waar zij op dat moment speelde. ‘Ik heb het geaccepteerd, al had ik het een periode moeilijk in mijn puberteit. Ik dacht bijvoorbeeld lang dat een zwangerschap voor mij niet mogelijk was door de brandwondlittekens op mijn buik. Dat mijn huid misschien wel zou scheuren. Toen ik kind was, werd ik regelmatig geopereerd, omdat mijn huid niet meewerkte tijdens de groei. Ik begon te piekeren. Zou mijn buikhuid dan wel meegroeien tijdens een zwangerschap? Tijdens mijn pubertijd werd ik hier steeds onzekerder en verdrietiger over. Want ik wilde, al sinds ik mij kon herinneren, ontzettend graag moeder worden. Ik sprak er niet over. Dat durfde ik niet. Ik ging op zoek naar antwoorden op het internet, maar daar was niets te vinden. Om mijzelf te beschermen besloot ik dat ik kinderen maar stom vond.’

Omslagpunt

‘Het omslagpunt kwam toen ik het toch een keer aandurfde om mijn onzekerheden rondom zwangerschap te bespreken met mijn moeder. Zij stelde mij gerust. Vlak na het ongeluk had ze deze vraag al aan de artsen gesteld. Zij waren er zeker van dat een zwangerschap met littekens op je buik mogelijk is. Een enorme opluchting. Jaren later heb ik zelf ervaren dat littekens inderdaad geen belemmering hoeven te zijn. Want inmiddels heb ik twee prachtige dochters.’

‘Ik heb gelukkig geen last gehad van mijn littekens tijdens de zwangerschappen. Het grappige was dat mijn littekens door de hormonen juist soepeler werden. Wel leeg mijn buik wat klein, maar de baby’s groeiden goed. Natuurlijk werd dit scherp in de gaten gehouden. Ik heb een paar extra echo’s gehad, omdat vanwege mijn littekens de groei en ligging van de baby minder goed konden worden gecontroleerd. Maar dit vond ik alleen maar leuk, omdat ik mijn kindje dan weer kon zien. Het stelde mij gerust dat er op mij werd gelet. Zo kon ik genieten van het aanstaande ouderschap.’

Durf te vragen

‘Tegen andere vrouwen met littekens en een kinderwens zeg ik: Heb je een kinderwens? Ga ervoor, want het kan! Er zijn vrouwen die problemen ervaren, zoals jeuk of pijn. Dat is vervelend. Maar blijf niet met vragen en onzekerheden rondlopen. Stel de vragen aan je arts. Die wil echt met je meedenken. Ik vertel nu graag mijn verhaal, om op die manier andere vrouwen met littekens te helpen. Zodat ook zij het aandurven om aan een zwangerschap te beginnen. Want moeder zijn vind ik een van de mooiste dingen die er is!’

Tekst: Pim Scheffer

https://www.instagram.com/p/B2-_0JiIgVj/

Klik hier voor meer power stories.

Heb jij ook een mooie powerstory? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar online@wendymultimedia.nl

Volg voor meer inspirerende verhalen het Instagram account @powerstoriesnl, powered by WENDY.

https://www.instagram.com/p/B5VV_o8lyfv/WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF