fbpx

DIY: eenvoudig je eigen stempels maken met Jinske Verpalen

Jinske Verpalen, dé Do It Yourself vrouw en eigenaresse van ‘IMAKIN’, maakt creatieve DIY-pakketten waarin alle materialen en stap-voor-stap instructies zitten om je eigen woon- en modeaccesoires te maken. Vorige week heeft Jinske ons geholpen met het creëren van een betonlook op verschillende woonaccessoires. Deze week leren we hoe we eenvoudig stempels kunnen maken. 

stempels maken

Je eigen stempels maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt! Je hoeft niet mooi te kunnen tekenen en met de juiste gereedschappen snijd je heel eenvoudig een gedetailleerde stempel. Misschien ken je het nog van de basisschool: gutsen in linoleum. Met dezelfde techniek, maar dan zonder in je vingers te snijden, kun je ook je eigen stempels maken. In deze blog laat ik stap-voor-stap zien hoe ook jij een mooie stempel kunt maken..

Benodigdheden

stempels maken

Shop hier de benodigdheden

STAP 1. Tekening uitprinten & overtrekken

stempels maken

Print een tekening uit die je mooi vindt om als stempel te maken. Trek de tekening over met een zacht potlood (bijvoorbeeld HB of B).

STAP 2. Tekening op het rubberen blok overnemen

stempels maken

Draai de tekening om en leg deze op het rubberen stempelblok. Wrijf met de achterkant van het stempel snijgereedschap over je tekening, zodat deze een afdruk achterlaat op het stempelblok. Je ziet je tekening nu in spiegelbeeld (heel belangrijk als je een tekststempel maakt!).

STAP 3. Tekening uitsnijden

stempels maken

Snijd nu met behulp van de verschillende gutsen je tekening uit. Houd de guts tussen duim en wijsvinger (zoals je een pen zou vasthouden). Gebruik de gutsen met een V-vorm om smalle lijnen en details uit te snijden en de platte gutsen om de grote vlakken weg te snijden.

  • Snijd langzaam en voorzichtig. Als je rafelige randjes krijgt, dan ga je te snel.
  • Als je een kromme lijn wilt snijden, kun je het beste het rubberen blok draaien terwijl je de guts recht houdt.
  • Guts altijd van je af en vanaf de lijnen naar binnen. Zo voorkom je dat je de tegenoverliggende lijn of je vinger raakt als je per ongeluk uitschiet.

STAP 4. Stempelinkt aanbrengen

stempels maken

Breng met het stempelkussen inkt aan op je stempel. Maak eerst een proefafdruk. Je kunt nu goed zien of er nog onregelmatigheden in je stempel zitten. Werk deze eventueel bij.

STAP 5. Afdruk maken

stempels maken

Als je helemaal tevreden bent over je proefafdruk, kun je de ‘echte’ afdruk gaan maken. Breng weer inkt aan op de stempel en leg deze voorzichtig op de ondergrond. Druk de stempel met gelijkmatige druk aan.

stempels maken

Verwijder de stempel van de ondergrond. Je zelfgemaakte stempel is klaar!

stempels maken stempels maken

Na gebruik kun je de stempel afwassen, zodat je hem steeds opnieuw (met verschillende kleuren stempelinkt) kunt gebruiken. Ik gebruik het liefst de stempelkussens van VersaCraft, want deze kun je gebruiken op verschillende ondergronden, waaronder textiel, hout en papier.

Van wat voor tekening zou jij een stempel willen maken?

Deel je DIY resultaat met #deeljeDIY en tag IMAKIN op Facebook/Instagram.

 

Blogtip: Meer zin om luxe handlettering te maken? Klik dan hierWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF