fbpx

Dit zegt jouw plek in de familie over jou

Jongste, oudste of middelste? Sommige van jouw karaktereigenschappen zijn zeker bepaald door je positie in het gezin

De oudste

Voor je ouders was alles nieuw toen jij werd geboren. Waarschijnlijk probeerden ze alles perfect te doen en werden al jouw mijlpalen met veel gejuich en fotogeklik ontvangen. Opvoedregels haalden ze uit boekjes, niets werd aan het toeval overgelaten: jij moest een superkind worden. Het gevolg: jij weet hoe je mensen moet pleasen en je bent vaak perfectionistisch. Ook ben je gestructureerd, kun je goed leidinggeven en weet je hoe je je doelen bereikt. Daarom vinden veel mensen jou betrouwbaar. En dat is je kracht, maar uiteraard ook je valkuil. Want heel gemakkelijk krijg je te veel op je bord en raak je opgebrand.

De middelste

De euforie zoals bij de geboorte van de oudste was uiteraard iets minder bij jouw geboorte. En doordat je niet de laatste telg bent, ontbreekt ook dat sentiment. Wat blijft er dan over? Precies dat onbestemde ervaart het middelste kind vaak. Omdat voor je ouders alles minder nieuw was en er al een groter kind rondliep, hadden ze bovendien minder tijd en energie om jouw ontwikkeling op de voet te volgen. ‘Kan-ie dit nu al?’ is een veelgehoorde uitspraak voor nummer twee. Dit maakt het tweede kind minder perfectionistisch en pleasend dan de oudere broer of zus. En ben je, doordat je tussen twee anderen bent opgegroeid, empathisch en goed in bemiddelen en compromissen sluiten.

De jongste

Waarschijnlijk wisten je ouders bij jouw geboorte dat dit de laatste keer zou zijn. De laatste zwangerschap, de laatste luiers, de laatste zoete babyknuffels. En dus namen ze het ervan en kreeg je veel privileges in de schoot geworpen door simpelweg met je ogen te knipperen. Toch heb jij ook voor je aandacht moeten vechten, waardoor je nu creatief bent en zelfs een plek op een podium niet vreest: let maar eens op, veel beroemdheden zijn thuis de jongste. Aan humor bij jou ook geen gebrek, want al jong deed je aan tafel mee met volwassen grapjes. Dat maakt dat je waarschijnlijk een flink sociaal netwerk hebt, ook doordat je gewend bent aan reuring om je heen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF