fbpx

Dilemma: Mag ik de levenskwaliteit van mijn ene kind aantasten, om het leven van mijn andere kind te redden?

In ‘Het Dilemma’ delen vrouwen (anoniem) hun dilemma’s over liefde, geluk, werk en familie. Sara staat voor een hartverscheurende keuze: het redden van haar zieke dochter Kate of het respecteren van de wensen van haar jongere dochter Anna, die specifiek is geboren om Kate te redden.

‘In de ziekenhuiskamer, omgeven door het zachte gepiep van medische apparatuur, kijk ik mijn dochter Kate, die ernstig ziek in het bed ligt. Al vanaf haar tweede levensjaar strijdt ze tegen leukemie. Dit heeft haar leven en jeugd volledig  opgeslokt. Aan de andere kant van het bed staat Anna, mijn jongste dochter, geboren met de missie om Kate te redden.

Toen Kate net ziek was, had ze dringend een beenmergdonor nodig. Helaas was niemand uit onze familie een match voor onze zieke dochter. De dokter van Kate naar ons toe kwam en vroeg of we overwogen om nog een kind te krijgen. Hij bood aan om genetische manipulatie toe te passen, zodat de baby de perfecte donor zou zijn voor Kate. Zo werd Anna geboren, met een weloverwogen doel: weefsel en organen doneren om Kate te helpen in haar strijd tegen leukemie. Anna heeft gedurende haar hele leven herhaaldelijk medische procedures ondergaan, waaronder gevaarlijke beenmergtransplantaties en een niertransplantatie. Alles om Kate te ondersteunen.

Naarmate Anna ouder werd groeide haar verlangen naar eigen autonomie. Ze wil de controle over haar eigen lichaam en haar leven terugnemen. Anna wordt zwaar belast door de constante medische procedures en de verwachting om als donor beschikbaar te zijn.

Deze situatie legt een loodzwaar dilemma op mijn schouders: aan de ene kant wil ik mijn oudste dochter Kate, redden van leukemie, maar aan de andere kant moet ik ook rekening houden met de wensen en rechten van mijn jongste dochter, Anna. Mag ik de levenskwaliteit van mijn ene kind aantasten, om het leven van mijn andere kind te redden?’

 

 

Dit dilemma is gebaseerd op het boek en de film: My Sister’s KeeperWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF