fbpx

Sanne deelt op TikTok video’s als ‘dikke dame die niet aan de lijn is’: ‘Zo belangrijk om blij met jezelf te zijn’

In de rubriek ‘Vrouwen met impact’ spreekt WENDY met vrouwen die een verschil maken in onze maatschappij. Sanne Sape (33) maakt op TikTok What I eat in a day-video’s, als een dikke dame die niet aan de lijn is. Deze sloegen enorm aan en Sanne inspireert nu haar 70 duizend volgers: ‘Ik krijg vooral berichtjes van vrouwen die met eetstoornissen struggelen, dat het voor hen heel fijn is om iemand te zien die normaal eet.’

Hoe ben je begonnen met video’s maken?

‘Mijn TikTok is een uit de hand gelopen hobby. Ik heb iets meer dan een jaar geleden een filmpje gepost over de ervaring van een dikke dame boven de dertig met twee kinderen, in een pashokje. Die video is behoorlijk viraal gegaan, dus het werd me meteen duidelijk dat er vraag is naar bodypositivity van mid/plus size vrouwen boven de dertig.

Ik zag steeds video’s van What I eat in a day maar dat waren altijd meiden van rond de twintig, die een stengel bleekselderij aten voor lunch, bij wijze van. ik dacht: dat moet anders kunnen. Ik plaatse mijn eerste What I eat in a day en die werd binnen 24 uur 200 duizend keer bekeken.’

Was je altijd al zo zelfverzekerd over jouw lichaam?

‘Nee, totaal niet. Ik ben aan de lijn geweest van mijn elfde tot mijn dertigste, het was nooit goed genoeg. Ik dacht bij alles wat ik at aan de calorieën en consequenties. Een tijdje terug keek ik naar foto’s van een aantal jaar geleden. Ik zag een foto waarbij ik nog goed weet wat er door mijn hoofd ging toen ik die foto voor het eerst zag: ik moet nog harder diëten. Ik heb die foto toentertijd bewerkt. Maar toen ik de foto later zag dacht ik: vrouw, wat ben je aan het doen? Je bent prachtig. Dat betekent dat ik waarschijnlijk hetzelfde denk over foto’s over vijf jaar. Ik moest ermee stoppen, ik wilde genieten van mijn leven. Ik begon lief tegen mezelf te praten in plaats van altijd negatief.

Het koste veel oefenen om die gedachte bij eten uit te zetten, om te denken ik heb zin in een roze koek, dus ik eet er een. En als ik zin heb ik nog een roze koek, fack it dan eet ik die ook.’

sanne s 2 Sanne deelt op TikTok video’s als ‘dikke dame die niet aan de lijn is’: ‘Zo belangrijk om blij met jezelf te zijn’

Waarom vindt je het belangrijk om jouw visie te delen?

‘Ik voel me vaak van nature verantwoordelijk voor de jongere generatie. Als iedereen post over hoe ze bleekselderij eten als lunch, is het mijn ‘verantwoordelijkheid’ om de mensen te laten zien dat het anders kan. Ik kom veel mensen tegen op straat die zeggen geïnspireerd te worden door mijn video’s. Dat is mega gaaf maar ook een beetje gek, want het enige wat ik doe is mijn visie en schijt aan dingen delen.

Er zijn soms mensen die zeggen dat ik een ongezonde levensstijl promoot, en dat vind ik vervelend. Want je hebt twee takken bij het hebben van een gezonde levensstijl: je fysieke gezondheid en je mentale gezondheid. En misschien ben ik fysiek ongezonder maar ik ben mentaal wel veel gezonder. Als je de hele dag obsessief sport en calorieën telt maar je bent vanbinnen doodongelukkig over jezelf, dan is het natuurlijk raar dat we zeggen: ”Ja, maar diegene is wel gezond”. Mentaal en fysiek gezond zijn is allebei belangrijk, maar ik vind mentaal dan toch iets belangrijker. Ik heb liever dat ik vijf jaar eerder doodga en heel mijn leven gelukkig ben geweest met mezelf en mijn lijf, dan dat ik vijf jaar langer leef maar nee heb gezegd tegen een extra stukje taart en altijd bezig ben geweest met wat ik eet en hoe ik eruit zie.’

Wat is je doel voor de toekomst?

‘Daar zijn ideeën over maar dat moet ik nog helemaal uitwerken. Ik zie het als hobby en dat wil ik zo houden. Ik ben uiteindelijk een full-time werkende moeder, het is druk zat. Maar er zijn zeker ideeën om mensen op een andere manier te inspireren.’

Wat hoop je met de video’s te bereiken?

‘Ik hoop dat mensen allereerst lekker een paar minuten kunnen zitten een meegaan in mijn leven, in plaats van zich zorgen maken om het alledaagse leven. Daarnaast vind ik het heel leuk als ik mensen kan inspireren om jezelf te zijn, jezelf mooi te vinden en te genieten van je leven.

Ga nou eens genieten, in plaats van altijd bedenken wat er beter kan en anders moet.’

Benieuwd naar Sanne haar video’s?

Instagram en TikTok: @twobabiesinhollandWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF