fbpx

Deze zomer naar Ibiza? 11 do’s en don’ts om je snel onder te dompelen in het bewierookte eiland

Hoera, we mogen weer! En daarom delen we deze week lekker veel verhalen over Ibiza, het lievelingseiland van Wendy. We trappen af met een artikel over de do’s en don’ts op het eiland. Want je bent niet zomaar thuis op Ibiza. Openings en closings, hippies en BN’ers, kralenkettingen en sari’s: als je nog nooit op Ibiza bent geweest, weet je soms niet wat je ziet. Daarom een kleine guide waarmee je je zo snel mogelijk in het bewierookte eiland kunt onderdompelen.

Hoe het begon

Het Ibiza zoals we het nu kennen is ontstaan in de jaren vijftig, toen wereldwijd de hippiebeweging ontstond en de eerste vrije zielen naar het eiland trokken. Er was weinig, Ibiza was arm en had veel geleden onder oorlogen. Dat veranderde toen het eiland in 1958 een eigen vliegveld kreeg. Steeds meer toeristen trokken ernaartoe, vooral artistiekelingen en creatieven – zo ook de schrijvers Cees Nooteboom en Harry Mulisch, en grote namen als Salvador Dalí en The Rolling Stones. ‘Peluts’, oftewel ‘Harigen’, noemden de eilanders deze vreemdelingen. In nog geen twintig jaar tijd werd het eiland door het toerisme een van de rijkste Spaanse provincies. En hoewel de hippies lang bleven hangen, werd de scene in de jaren tachtig toch langzaam verruild voor de dance. Er ontstonden grote clubs zoals het bekende Pacha, en dj’s werden graag geziene gasten op het eiland. Nu sieren miljoenenjachten de havens en zijn veel hotels voor the happy few. Toch is die ultieme hippiesfeer nooit van het eiland verdwenen. En als je goed naar de typische Ibiza dance luistert, hoor je daar nog steeds de dromerige ambiance in terug.

Wat is de way to go op het eiland? 11 do’s, don’ts, go’s en no-go’s.

1. Stem de radio van de huurauto af op Sonica. Met de lekkere dancebeats van de zender ben je meteen thuis.

2. Weet dit: de incrowd huurt een huis, de rest gaat voor hotels. Ga niet als een toerist in de ochtend meteen op pad, maar hang als een echte Ibiza-ganger eerst aan het zwembad van je eigen huis, om vervolgens na een late lunch richting strand/cocktailbar/beachclub te vertrekken.

3. Vind je een vakantiehuis te duur? Zorg dan in elk geval dat je iemand kent met een huis.

4. Ibiza-stad is een waar shoppingparadijs, waar je heerlijk los kunt gaan. Maar pas op: zorg dat je Ibiza-look niet té Ibiza wordt. Franjes mogen best, maar ze hoeven niet tot je knieën. En je hoeft ook niet meteen in een Indiase sari rond te lopen. Houd je boho-stijl ingetogen en geraffineerd.

5. Neem het laidback tempo van de eilandbewoners aan. De stress en haast van thuis horen niet thuis op Ibiza, net zo min als klagen over het weer, de bediening of de mayonaise die je niet bij de patatas bravas krijgt. Iedereen is hier zen, jij dus ook!

6. Op Ibiza rept iedereen over de openingsen closings: in mei wordt daarmee het seizoen geopend en in september/oktober gesloten. Veel mensen gaan er zelfs speciaal voor naar het eiland, en de grootste dj’s geven er acte de présence. Nog iets wat op zo’n avond opengaat: je portemonnee, want de toegang is vrij prijzig.

7. Wil je het échte Ibiza proeven, dan kun je beter in het voor- of naseizoen gaan. Je hebt de fijnste strandbedjes dan voor jezelf (zonder hordes toeristen die er om acht uur ’s morgens al hun handdoek neerleggen), kunt in de tophotels logeren voor vaak maar eenderde van de prijs en zelfs je sangria’tje op het terras is stukken goedkoper. En je staat niet in de file…

8. Handig: het Perfecte Strand vind je met de app Find Your Beach Ibiza. Deze laat je alle 77 strandjes van het eiland goed zien. Dat dit essentiële kennis is, lees je bij punt 9.

9. Want denk nou niet dat alle stranden eender zijn. Als iets je imago bepaalt op het eiland, is het wel het strand waar je naartoe gaat.

10. Weet je het ook niet meer precies wat nu hot is en wat niet, kijk dan op white-ibiza.com. Zij weten precies wat happening is.

11. Spring niet van je terrasstoel bij iedere BN’er die voorbijkomt. Ja, het wemelt van de bekende mensen op het eiland. Maar hé, zij vieren ook gewoon vakantie met hun vrienden of gezin. We zijn niet in de Efteling maar op Ibiza, dus houd je mobieltje lekker in je tas.

Droom ook weg bij deze artikelen over Ibiza:

Zomerserie: Wonen op Ibiza. ‘Ibiza heeft zoveel te bieden dat ik niet echt een lievelingsplek heb.’

Zomerserie: Wonen op Ibiza. ‘Ibiza is een magische plek om retreats te organiseren’

Zomerserie: Wonen op Ibiza. ‘Ik heb hier vast in een vorig leven al gewoond.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF