fbpx

Deze geweldige eigenschappen hebben hoogsensitieve mannen

Mannen moeten sterk en taai zijn. Emotie tonen past niet binnen het plaatje. Maar het is juist heel natuurlijk om je emoties te uiten. Hoogsensitieve mannen hebben een duidelijke kijk op sensitiviteit die veel moed en kracht vraagt. Ze beschikken over geweldige eigenschappen die niet over het hoofd gezien mogen worden. We delen een blog van Nieuwetijdskind Magazine over eigenschappen van hoogsensitieve mannen. 

Volgens onderzoek van psycholoog Dr. Elaine Aron, is ongeveer 20 procent van de bevolking hooggevoelig en het is gelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen. Met andere woorden, ongeveer 20 procent van alle mannen zijn hoog gevoelig. Als gevolg van de mores van de maatschappij, verwacht men alleen niet van mannen dat ze emoties als angst en verdriet laten zien, dit maakt de eigenschap van gevoeligheid moeilijk voor mannen.

De hooggevoelige man is volkomen normaal

De hoogsensitieve man die intens reageert op stimuli, en emotionele gevoeligheid vertoont, is volkomen normaal. Echter, er is iets mis met de maatschappij die mannen die niet taai, agressief , en emotioneel onderdrukt zijn te schande maakt—vooral wanneer dit een groot deel van de bevolking in beslag neemt. Wanneer de hooggevoelige man zich niet confirmeert aan het stereotype mannelijke gedrag en in plaats daarvan meedogen, zachtheid en kwetsbaarheid uitdrukt, of wanneer ze een normaal niveau van angst en verdriet uiten kunnen anderen hen behandelen als abnormaal. De gedragingen die gekoppeld zijn aan vrouwen (acties waaruit gevoeligheid en mededogen blijkt) zijn ook natuurlijke mannelijke eigenschappen. Ze zijn gewoon niet herkent of aanvaard in veel samenlevingen.

Veel hooggevoelige mannen hebben de neiging om te pauzeren en te reflecteren voordat ze handelen en zouden niet worden beschouwd als risiconemers. Deze neiging kan gemakkelijk worden gezien als gezonde voorzichtigheid. Echter, in de meeste maatschappijen worden mannen vaak aangemoedigd om deel te nemen aan gevaarlijk gedrag en worden ze geprezen wanneer ze dit doen, terwijl meer voorzichtig gedrag word aangezien voor zwakte; iets om je voor te schamen. De hooggevoelige man ziet potentieel gevaar eerder in dan de niet-hooggevoelige man  en is zich zeer bewust van veiligheidskwesties. Interessant is dat in het dierenrijk deze vorm van voorzichtigheid hoog gewaardeerd word . Bijvoorbeeld, het intuïtieve paard die  gevaar opmerkt en die vervolgens de hele kudde waarschuwt, word daarmee de leider van de kudde. Dit respect voor het gevoelige dier als leider is waarschijnlijk de reden waarom er geen dieren stierven in de tsunami van 2004.

Gezien onze maatschappelijke normen, kan het als een verassing komen dat pasgeboren jongens emotioneel reactiever zijn dan meisjes. Een studie toont dat jongetjes meer huilen als ze gefrustreerd zijn dan meisjes,  maar vanaf 5 jaar onderdrukken de meeste jongens al hun gevoelens behalve woede. Hoewel jongens worden geleerd om emoties onder controle te houden, zie je door het meten van de hartslag of uiterlijke verschijnselen ( zweterige handpalmen )dat er in emotionele situaties geen verschil gevonden tussen jongens en meisjes. Jongens hebben als dezelfde menselijke behoeftes als meisjes. Doordat veel mannen hun gevoeligheid afwijzen worden ze maar“een half mens”. De agressieve niet-emotionele man moet leren zich het gedrag van de barmhartige, emotioneel gevoelige man eigen te maken om een volledig functionerend menselijk wezen te worden. Iedere eigenschap van hun menselijke kwaliteiten erkennen en eren in plaats van zich er van af te wenden en een aantal uit te vergroten.

Terwijl de hoogsensitieve mannen misschien geen soldaten zijn die vechten in het buitenland, vraagt hun strijd evenveel moed. Ze vechten om integriteit te handhaven in de maatschappij, hun kijk op sensitiviteit vraagt veel moed en kracht. Persoonlijke –en wereldvrede kan alleen worden bereikt door wederopstanding van masculiene helden zoals Jezus, Boeddha, de Dalai Lama en Martin Luther King Jr. Je moet een sterke man zijn om te spreken over moraal, deugd en rechtvaardigheid zoals deze spirituele leiders dat gedaan hebben.

De hooggevoelige man heeft vele geweldige kwaliteiten:

 •  compassie
 •  zachtaardigheid
 •  de mogelijkheid om op te treden als vredestichter
 •  bezorgdheid over de humane behandeling van dieren
 •  een gevoel van verantwoordelijkheid
 •  bewustzijn
 •  creativiteit
 •  de mogelijkheid om liefde op een diep niveau te voelen
 • sterke intuïtie
 •  een besef van hun eenheid met alle wezens
 •  de mogelijkheid om grote spirituele ervaringen te hebben en die ook te waarderen

Voordelen van gevoelig zijn

Hoewel veel hooggevoelige mannen niet passen in onze competitieve, overstimulerende en vaak gewelddadige wereld, deelt de gevoelige man vaak kwaliteiten en eigenschappen van de grote spirituele leraren. Deze mannen hadden ook moeite om bij de agressieve, strijdlustige mannen te passen en werden soms vernederd voor hun empathie en meedogende natuur. En natuurlijk gaf het onvermogen om zich aan te passen aan de maatschappij hen de kans om grote dingen te doen.

Bij het voltooien van een onderzoek voor mijn  boek “  De Sterke, Gevoelige Jongen – Help Je Zoon Een Gelukkige, Zelfverzekerde Man Te Worden”  heb ik 30 verschillende mannen uit 5 landen geïnterviewd.

En bijna alle hooggevoelige mannen hebben enthousiast de voordelen van gevoelig zijn met me gedeeld. Bijvoorbeeld, veel mannen besproken hoe hun intuïtie, creativiteit en hun gevoeligheid voor kleine nuances in hun omgeving hen geholpen heeft in relaties, slagen in werk, en het intens genieten van kunst en muziek. Een man merkte op dat zijn gevoeligheid hem hielp bij het landen van een vliegtuig, rijden en andere taken die handigheid en precisie vragen in het verkeer. Een andere man zei dat zijn bewustzijn hem hielp om dingen op te lossen door het horen van rare geluiden op voertuigen voor er een gaslek ontstaat.

Wanneer hooggevoelige mannen zich vrij voelen om hun gevoeligheid te ervaren, genieten ze van de mogelijkheden die hun fijn afgestelde zintuigen bieden. En als hun wordt toegestaan om te bloeien,  ze gesteund worden door familie, vrienden en collega’s kennen ze de vrede van zelfacceptatie.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF