fbpx

Denk je snel in tekorten? Zo zorg je ervoor dat je in overvloed denkt

Vaak zitten we teveel in ons hoofd. Negatieve gedachten nemen altijd de overhand ten opzichte van positieve gedachten. Je kan blijven malen als je het toelaat. In overvloed denken, in plaats van in tekorten, hoe pak jij dat aan? We delen een blog die Rosa Betram schreef voor 365 dagen succesvol.

Je hebt het misschien niet in de gaten, maar er is een grote kans dat je (net als ik) regelmatig denkt in tekorten. Een trekje dat we hebben over gehouden aan vroeger, zo’n 50.000 jaar geleden toen we moesten rennen voor sabeltandtijgers en ons eten bij elkaar moesten jagen en verzamelen. Tijd om die tekort-gedachtegang te veranderen in een overvloed-gedachtegang.

Van tekort naar overvloed

‘Hoe bedoel je: ‘ik denk in tekorten?’ denk je misschien. Onze hersenen zijn gebouwd in een tijd dat alles op elk moment kon opraken. Dat er voedsel in de supermarkt ligt en we allang een dak boven ons hoofd hebben, is ons brein nog niet aan gewend. Let maar eens op: hoe gevoelig ben je voor de bonus als je de supermarkt binnenloopt? Die 35% korting geldt alleen vandaag nog, zonde om te laten liggen toch? Of die 50% uitverkoop bij die ene winkel die je zo leuk vindt? Tóch even kijken of er wat leuks tussen zit.

Of misschien heb je wel veel spullen waarvan je het moeilijk vindt om afstand van te doen terwijl je wéét dat je er geen plek voor hebt. Stel dat je ‘t nog een keer nodig hebt? Of die berg kleding: die oude trui die al drie jaar onaangeraakt onderop de plank ligt. Die wordt maar niet weggedaan omdat ‘ie vast nog eens van pas komt. Ooit.

Tekort denken in allerlei vormen

Denken in tekorten komt terug in verschillende vormen. We denken bijvoorbeeld vaak dat er maar één iemand de beste kan zijn (in sport of op werk). Maar ook tijd lijkt vaak schaars te zijn. We zijn altijd druk en komen nergens aan toe door al die to-do lijsten.

Tekort denken gebeurt ook in de liefde. Ga eens bij jezelf na: hoe makkelijk geef jij zomaar een compliment aan een ander? Of hoe vaak vertel je een dierbare hoe lief je hem of haar vindt (zonder iets terug te verwachten)? Het uitgangspunt bij al dit bovenstaande gedrag is steeds hetzelfde: we beschermen wat ‘van ons’ is.

Niet zo gek, want vroeg hadden we het immers nodig om te overleven. Dit hedendaagse tekort-gedrag is nog steeds gebaseerd op angst. Hoog tijd voor een nieuwe mindset.

Leren denken in overvloed

In plaats van te denken in wat er niet is, is het veel fijner en vooral effectiever om te leren denken in wat er allemaal zou kunnen zijn. Bij overvloed geloof je dat er van alles genoeg is. Van geld, liefde, aandacht, succes, creativiteit en meer.

Je denkt in kansen, gelooft in jezelf omdat je doelen haalbaar zijn en geen vage dromen zijn die je niet durft uit te spreken. Want er ís altijd genoeg voor iedereen. Je moet er alleen zelf in geloven. Daarom delen we een krachtige en praktische oefening met je.

Oefening voor meer overvloed

In plaats van krampachtig vast te houden aan wat je al hebt, zou je eens kunnen onderzoeken wat er gebeurt wanneer je zou geloven dat er genoeg is voor iedereen, ook voor jou. Dat je niet hoeft te vechten voor jouw deel. En dat anderen net zo zijn te vertrouwen als jijzelf.

Daarom hebben we een mooie uitdaging voor je: geef eens een week lang heel veel weg. Voordat je direct in de stress schiet dat je je portemonnee moet trekken of je een deel van je kledingkast moet afstaan: geven kan ook in gebaren. Deel complimentjes uit aan collega’s, vrienden, vreemden op straat of aan je familie. Of neem een grotere sprong en neem cadeautjes mee, trakteer iemand op een etentje, museum, film in de bioscoop of ga op jouw kosten naar een concert. Geef fooi en bedank. Maak tijd vrij voor een geliefde.

Let deze week eens op je eigen reactie. Wat doet het weggeven en het ontvangen van bedankjes met je? Je zult zien dat wanneer je durft te geloven dat er genoeg is voor iedereen, er ruimte ontstaat voor groei. Groei bij de thema’s die jíj belangrijk vindt. 

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nl

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF