fbpx

De zoon van Laurie kreeg op vakantie een levensbedreigende allergische reactie op een ei: ‘Ik dacht dat hij in mijn armen zou sterven’

Viggo was zes maanden oud toen hij in Spanje een heftige allergische reactie kreeg na het eten van een ei. Het bleek een levensbedreigende allergie. Zijn ouders hadden geen auto en wisten de weg naar het ziekenhuis niet. Het scheelde niks of Viggo was er nu niet meer geweest.  

‘Mijn man en ik waren het ontbijtje aan het klaarzetten op de camping in Spanje voor onze zoontjes Sacha (toen 2 jaar) en Viggo (toen 6 maanden).  We hadden broodjes gebakken en gekookte eitjes gemaakt. Voor het eerst kreeg Viggo ook een klein stukje eiwit.’

‘Ik had van het consultatiebureau gehoord dat het goed was om je baby al op jonge leeftijd pinda en ei te geven, maar Viggo reageerde meteen op het ei. Hij werd rood, kreeg dikke oren, begon te spugen en werd steeds slapper. In totale paniek renden mijn man en ik naar de campingdokter. De dokter durfde geen adrenaline-injectie te geven omdat ze alleen maar een volwassen dosis had.’

‘De dokter had de ambulance gebeld, maar omdat er geen seconde te verliezen was, moesten we de ambulance tegemoet rijden. De ober op de camping had gelukkig een auto die we konden lenen, want we hadden geen auto gehuurd. Ik ging met mijn man, de dokter, de ober en Viggo onderweg naar het ziekenhuis.’

Autorit

‘Viggo lag in mijn armen, maar hij viel telkens weg. De arts schreeuwde tegen me dat ik hem wakker moest houden. Toen ben ik hem maar tikjes in zijn gezicht gaan geven en tegen hem gaan schreeuwen om hem wakker te houden. Ik was in totale paniek en voelde me compleet machteloos. Het voelde alsof ik Viggo elk moment kon verliezen.’

Ziekenhuis

‘Een heel ambulanceteam stond klaar om Viggo op te vangen. De dokter trok hem uit mijn handen en rende naar het team toe die hem vervolgens een adrenalinespuit gaven. En het is zo wonderlijk, want dat werkt echt meteen. Een paar minuten later was Viggo weer helemaal de oude.
Maar ik had geen idee wat er nou eigenlijk gebeurd was. Alle artsen waren heel snel in het Spaans aan het praten en ik was nog steeds helemaal in paniek. Viggo werd onderzocht door de artsen en ze gaven aan dat Viggo een levensbedreigende allergische reactie had gehad voor ei, en dat ik tot ik terug was in Nederland alleen nog maar borstvoeding mocht geven.’

Testen

‘In Nederland zijn we gelijk naar de pindapoli in het ziekenhuis gegaan. Hier hebben ze toen bloed- en huidpriktesten afgenomen. Naast ei bleek hij ook allergisch te worden voor pinda en noten. Onder begeleiding van een medisch team hebben we pinda’s en noten in kleine doseringen gegeven en daardoor hebben we kunnen voorkomen dat Viggo ook daarvoor allergisch werd.  Ik was ontzettend bang dat hij weer zo heftig zou reageren, maar ik wist dat hij in goede handen was.

Voor ei was ik helaas op dat moment te laat. Tot hij 3 jaar oud was, mocht Viggo helemaal geen ei eten. Toen hij 3 werd, moesten we weer gaan testen en dit deden we door hem hoog verhit ei te geven. Dit zijn eieren die voor minimaal 15 minuten in een oven van 150 graden zijn gegaard. Dit hebben we een jaar lang gegeven en toen hij 4 jaar oud werd mocht hij, wederom na een test in het ziekenhuis, gelukkig “gewoon” ei eten.

Trauma

‘Gelukkig heeft Viggo door het snelle handelen van de artsen en het vele testen en volgen van schema’s nu geen allergie meer. Maar deze gebeurtenis is een traumatische ervaring geweest voor mij. Ik dacht echt dat hij in mijn armen zou sterven.’

Consultatiebureau

‘Het consultatiebureau had toen Viggo net geboren was als advies gegeven om hem al heel snel pinda en ei te geven. Ik volgde dit advies op, want het consultatiebureau heeft veel meer verstand van dit soort zaken dan ik. Achteraf gezien was het advies voor Viggo niet helemaal juist. Ik had namelijk vroeger en in een veilige setting moeten starten met pinda en ei. Viggo had namelijk ernstig eczeem. Hierdoor is zijn huid open en kon het ei door de kapotte huid naar binnenkomen, waardoor zijn immuunsysteem antistoffen ging aanmaken tegen het ei en hij hierdoor deze allergische reactie kreeg. Als ik Viggo al vóór de leeftijd van 6 maanden en in kleine stapjes ei had gegeven, dan had dit allemaal voorkomen kunnen worden.’

PTSS

‘Na deze traumatische gebeurtenis maakte ik mij continu zorgen over Viggo. Ik was niet meer gefocust op mijn werk en was heel de dag aan het stressen dat Viggo weer een allergische reactie zou krijgen. Als ik een ambulance hoorde, raakte ik in complete paniek, ik was bang en durfde Viggo eigenlijk niet alleen te laten. Op aanraden van mijn werkgever ben ik naar een psycholoog gegaan. Tijdens deze behandelingen is er bij mij PTSS geconstateerd en daarvoor ben ik toen ook behandeld met EMDR. Inmiddels gaat het echt veel beter met mij en durf ik het trauma ook steeds meer los te laten.’

Eigen bedrijf

‘Door deze vreselijke gebeurtenis verandert heel je leven en ga je andere prioriteiten stellen. Ik ben gestopt met mijn baan en ben voor mezelf begonnen. Met mijn eigen bedrijf Vini Mini wil ik andere ouders inlichten over het belang van het vroeg en vaak geven van allergenen om zo een voedselallergie te voorkomen. Ik wil ervoor waken dat andere ouders dezelfde fout maken die ik heb gemaakt en andere ouders helpen met onze producten en tools in deze belangrijke fase van hun leven. Mijn doel was om deze negatieve ervaring om te zetten in iets positiefs en dat is gelukt.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF